Vineri, 29 martie 2024 - 9:27:32
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ameninţări pentru elevii şi profesorii din şcolile româneşti din Transnistria


12 decembrie 2013

Elevii instituţiilor de învăţământ cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană sunt speriaţi şi intimidaţi, iar profesorii continuă să primească ameninţări, atenţionează asociaţia Promo-LEX, relatează Jurnal de Chişinău.

Potrivit Promo-LEX, administraţia liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol a fost contactată şi ameninţată din nou cu aplicarea sancţiunilor administrative pentru că nu furnizează datele cu privire la angajaţii săi şi salariile lor.

"Elevii au fost intimidaţi şi speriaţi de miliţia locală prin modul în care au descins în instituţia de învăţământ în timpul orelor de clasă, agresând şi brutalizând una din profesoare", afirmă reprezentanţii Promo-LEX.

Săptămâna trecută, miliţieni şi membri ai structurilor de securitate în civil din regiunea transnistreană au intrat cu forţa în acest liceu.

Aceeaşi situaţie se repetă şi la liceul "Evrika" din oraşul Rîbniţa (nord). Luni, administraţia acestui liceu a fost somată să prezinte rapoartele statistice şi contabile ale instituţiei către administraţia separatistă de la Tiraspol. Aceste rapoarte conţin date cu caracter personal.

De asemenea, profesorii sunt obligaţi să-şi ridice certificatul de atribuire a codului fiscal. Acest certificat nu a fost solicitat de către administraţiile instituţiilor de învăţământ cu predare în grafie latină şi le este impus forţat pentru a se obţine un anumit control asupra acestor şcoli.

Asociaţia Promo-LEX îndeamnă părţile implicate în procesul de reglementare paşnică a problemei transnistrene să ţină cont de importanţa asigurării accesului liber la educaţie în regiune, asigurarea securităţii copiilor şi administraţiilor instituţiilor de învăţământ subordonate autorităţilor constituţionale fiind o prioritate


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro