Vineri, 26 aprilie 2024 - 7:09:19
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


41 de milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni până la Chişinău


29 septembrie 2016

BERD acordă 41 de milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni până la Chişinău, la solicitarea Guvernului Republicii Moldova. Costul total al lucrărilor este de 93 de milioane de euro, iar diferenţa ar putea fi acoperită de un credit BEI şi de co-finanţarea din partea UE.

Noua conducta va conecta reţelele de infrastructură de gaze existente la Ungheni (Moldova) şi Iaşi (România). Conducta propusă este de aproximativ 120 km lungime şi are un diametru de 600 mm.

BERD anunţă pe pagina sa că colaborează cu mai mulţi parteneri în pregătirea proiectului, inclusiv cu UE, Comunitatea Energetică, BEI şi Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (SIDA), printre altele.

Proiectul are scopul de a spori securitatea energetică a Republicii Moldova prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale. Proiectul va include, de asemenea, un plan de acţiune cu obiectivul de liberalizare şi reformare a sectorului gazelor din Moldova. Astfel, proiectul va sprijini agenda de reformă în sectorul gazelor naturale, prin liberalizarea pieţei, în conformitate cu angajamentele Moldovei la UE şi a Comunităţii Energiei.

Gazoductul Iaşi-Ungheni interconectează reţele de gaz din România şi Republica Moldova, a cărei construcţie a început pe data de 27 august 2013. În iulie 2014, gazoductul era terminat, având loc primele teste. A fost inaugurat la 27 august 2014, exact la un an de la startul construcţiei, în prezenţa premierului Republicii Moldova, Iurie Leancă, şi a premierului României, Victor Ponta.

Se aşteaptă ca gazoductul să transporte 500 milioane de metri cubi de gaz în prima fază, urmând ca în faza următoare să fie construită şi o staţie de comprimare. Porţiunea de sub-traversare a râului este de 700 de metri, gazoductul având o lungime de 16 km pe partea românească şi de 11 km pe teritoriul Republicii Moldova.

Gazoductul va putea transporta la capacitate maximă 1,5 miliarde metri cubi de gaze, mai mult decât cei 1,3 miliarde metri cubi de gaze ce reprezintă necesarul de consum al Republicii Moldova.

SURSA: Deschide.md


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro