Sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 9:44:21
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Am pierdut încă odată Basarabia! Socialistul Igor Dodon este câştigătorul alegerilor prezidenţiale din Moldova


14 noiembrie 2016

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunţat că socialistul Igor Dodon a reuşit să obţină 55,39% din voturile exprimate în cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, în timp ce proocidentala Maia Sandu a strâns 44,61% din sufragii, după centralizarea a 95,48% din procesele-verbale. Liderul PSRM este primul preşedinte moldovean ales direct, după anul 2000, şi a câştigat cursa prezidenţială cu promisiunea unei apropieri de Moscova în detrimentul Bruxelles-ului.

Mai multe persoane protestează în continuare în faţa sediului Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Chişinău, cerând demisia reprezentanţilor ca urmarea a neregulilor apărute în desfăşurarea celui de-la doilea tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova. Cele mai grave neregului au apărut la secţiile din străinătate, unde alegătorii au aşteptat la cozi de sute de metri pentru a ajunge la urnele rămase fără bulentine de vot, scrie deschide.md

Tinerii au scandat sloganele de la protestele din 2009 în faţa sediului CEC.

De asemenea, toate luminile stradale din faţa sediului autorităţii electorale au fost stinse, iar protestele au continuat în întuneric, cu drapele fluturate în aer.

Sute de persoane nu au putut să voteze, după ce buletinele de vot s-au epuizat în mai multe secţii din străinătate, inclusiv la Bucureşti şi Londra.

Peste 1,6 milioane de alegători moldoveni s-au prezentat la urne, dintre care 133.967 de persoane au votat doar în secţiile din străinătate până la ora 22.00.

Igor Dodon şi-a început cariera politică în rândul comuniştilor moldoveni şi s-a alăturat legislativului ca deputat în urma alegerilor generale din 2009.

Ulterior, Dodon a părăsit la începutul anului 2011 facţiunea comunistă din legislativ şi a aderat alături de Zinainda Greceanîi şi Veronica Abramciuc la Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM).

De asemenea, prezidenţiabilul socialist are şi experienţă în executiv, după ce a condus ministerul Economiei timp de mai bine de trei ani, în perioada 2006-2009.

Conform CEC, peste 1,6 milioane de alegători moldoveni s-au prezentat la urne pentru a-şi alege preşedintele, dintre care 133.967 doar în secţiile de vot din străinătate.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro