Filmul „Nicolae Simatoc. Variaţiuni pe un nume”, un documentar despre primul fotbalist român care a jucat la F.C.Barcelona, proiectat pentru prima dată în România, vineri, 3 martie, la Ateneul Iaşi.
O legendă a fotbalului mondial şi drumul său prin regimurile politice europene din perioada 1938-1952. Smatoc – Simatoc – Szegedy – Sims sunt numele sub care a evoluat în diferite ţări primul fotbalist de origine română ajuns la magnifica echipă spaniolă FC Barcelona.
O poveste impresionantă începută la Grimăncăuţi, în Basarabia şi încheiată în Australia.
Filmul prezintă traseul parcurs de Nicolae Simatoc până la gloria sportivă, dar, mai ales, lupta omului înzestrat cu talent pentru depăşirea obstacolelor vieţii şi atingerea succesului. Component al „naţionalei” României, şase trofee cu Barcelona, campion al Ungariei, vicecampion al Italiei şi României sunt câteva dintre reperele unei cariere remarcabile.
Numele Nicolae Simatoc nu era unul foarte cunoscut pe cele două maluri ale Prutului, în urmă cu trei ani, până când istoricul Octavian Ţâcu şi psihologul sportiv Boris Boguş de la Chişinău au cutezat să pătrundă dincolo de simpla menţionare în statisticile sportive de la mijlocul secolului XX. Ei au pus cap la cap informaţiile din arhive şi mărturiile contemporanilor fotbalistului şi au publicat o carte despre viaţa acestuia.
Autorii şi-au dorit, mai mult. Un film documentar. Misiunea de a-l realiza a revenit OWH Studio Chişinău, reprezentată de producătorul Virgiliu Mărgineanu. Regizorul ieşean Violeta Gorgos, originară tot din Basarabia şi premiată la numeroase Festivaluri de film documentar din ţară şi de peste hotare, impreună cu directorul de imagine Cristian Sbângu (Premiul UCIN pentru imagine în 2016) şi cu autorii cărţii, au pornit pentru o lună, în 2015, pe urmele marelui fotbalist Nicolae Simatoc pentru a desluşi semnificaţiile unei biografii spectaculoase, dar şi ale unei perioade istorice tulbure. La realizarea filmului au mai contribuit editorul de imagine Letiţia Ştefănescu (cunoscută pentru colaborările la filmele realizate de regizorii Cristi Puiu şi Oana Giurgiu), compozitorul Anatol Ştefăneţ (autorul muzicii) şi publicistul Vasile Arhire, în calitate de consultant.
(In centrul imaginii, Simatoc înscrie un gol cu capul)
Sursa: prosport.ro
TITLURILE ZILEI:
• Protest al angajaţilor ANAF la Ploieşti • Vacanţă cu roboţi şi distracţie. Copiii cuceresc lumea tehnologiei la Ploieşti! • Podul de la Blejoi s-a redeschis, dar şantierul rămâne deschis. Autorităţile critică întârzierile şi pagubele colaterale • Protest al angajaţilor ANAF la Ploieşti • Vacanţă cu roboţi şi distracţie. Copiii cuceresc lumea tehnologiei la Ploieşti! • Podul de la Blejoi s-a redeschis, dar şantierul rămâne deschis. Autorităţile critică întârzierile şi pagubele colaterale
Simatoc, fotbalist basarabean care a jucat la Barcelona!
3 martie 2017
- Tags:
- nicolae simatoc,
- barcelona,
- ateneu iasi,
- unire,
- marea unire,
- chisinau
Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
Guvernul Bolojan face "victime": 11 comune din Prahova, rămân fără viceprimari!
-
Vara plină de evenimente în Prahova. O săptămână încărcată de poveşti, oameni şi emoţii
-
Ucigaşul cu toporul din Lipăneşti. Tânără de 22 de ani, lovită mortal în plină zi. Agresorul a fost prins la scurt timp!
-
Lovită pe trecerea de pietoni, o femeie din Ploieşti a murit la spital. Fiul cere ajutor pentru a afla adevărul
-
11 suflete, printre care un bebeluş, lăsate sub cerul liber după un incendiu devastator. Apel la umanitate!
-
Femeie aproape ucisă în bătaie de un bărbat care fusese pus în libertate cu câteva ore în urmă
-
Viceprimarul Săraru vrea locuinţă de serviciu....sau decontarea navetei de la Bucuresti!
-
EXCLUSIV VIDEO Nico, surpriza banchetului claselor a 8 a de la Colegiul de Artă Carmen Sylva Ploiesti
-
Groapă de gunoi cuprinsă de flăcări azi-noapte, în Prahova
-
Barajul Paltinu rămâne intact! Operaţiunea de golire s-a blocat înainte să înceapă! Ce au descoperit inginerii
Anul - ediţia nr. 3783
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 1 iulie 2025
Autentificare
Autentificare