Joi, 25 aprilie 2024 - 7:43:51
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


PLR propune modificarea Codului Electoral: votul de la distanţă


5 februarie 2014

( Mesaj transmis marţi presei de către PLR)

În virtutea programului său politic, Partidul Liberal Reformator din R.Moldova acordă o atenţie sporită cetăţenilor moldoveni din afara ţării şi militează activ pentru respectarea tuturor drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor din Diasporă. Unul din aceste drepturi, cel mai important pentru democratizarea societăţii prin importul valorilor occidentale în R.Moldova, este dreptul la vot. Asigurarea participării la vot în scrutinele naţionale a cetăţenilor din Diasporă este una din preocupările principale ale Partidului Liberal Reformator.

Bazându-se pe experienţa pozitivă a mai multor state democratice (Franţa, Italia, Estonia ş.a.) care facilitează cetăţenilor lor din afară ţării participarea la procesul de vot, Partidul Liberal Reformator pledează pentru introducerea modalităţilor de vot de la distanţă: votarea prin corespondenţă şi/sau prin procură, şi votarea electronică (pe Internet), accesibilă din orice colţ al lumii.

În opinia noastră, introducerea acestor modificări la Codul Electoral va scuti concetăţenii noştri din Diasporă de cheltuieli importante pentru a se deplasa în ziua votului la cea mai apropiată misiune diplomatică a Republicii Moldova. Experienţa altor ţări democratice în domeniul votului de la distanţă poate servi drept bază pentru implementarea în practică a procedeului care va permite tuturor cetăţenilor cu drept de vot să participe activ în viaţă politică a ţării lor de origine. În viziunea Partidului Liberal Reformator, în Diasporă se află un potenţial electoral imens şi neexplorat, care va permite păstrarea şi consolidarea parcursului de integrare europeană al ţării noastre.Oportunitatea introducerilor acestor modificări în Codul Electoral a fost discutată, printre alte aspecte, la o întrevedere recentă a liderilor Partidului Liberal Reformator cu delegaţia Comisiei de la Veneţia. Mai multe detalii la acest subiect veţi găsi accesând: http://plr.md/index.php?go=news&n=82


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro