Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 12:28:12
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Coadă la vot la Ambasada Republicii Moldova din Bucureşti


13 noiembrie 2016

Zeci de cetăţeni moldoveni stau la coadă, duminică, în faţa Ambasadei Republicii Moldova de la Bucureşti, pentru a vota noul preşedinte, la ora transmiterii acestei ştiri fiind peste 50 de persoane care aşteaptă să-şi exercite dreptul la vot.

Încă de la ora 10.00 a început să se formeze coadă la intrarea în Ambasada Republicii Moldova, unde cetăţenii moldoveni care locuiesc pe teritoriul României aşteaptă să-şi voteze favoritul pentru funcţia supremă în stat.

Majoritatea celor care aşteaptă să voteze sunt tineri, însă sunt şi persoane mai în vârstă sau familii cu copii.

Moldovenii care locuiesc în România au la dispoziţie unsprezece secţii de vot amenajate în Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Galaţi, Constanţa, Braşov, Bacău, Suceava şi Craiova.

La Bucureşti sunt organizate două secţii de vot - la sediile Ambasadei Republicii Moldova şi Consulatului, în timp ce în restul oraşelor este amenajată câte o secţie. Astfel, la Iaşi moldovenii vor putea vota la sediul Consulatului; la Galaţi, la Universitatea ”Dunărea de Jos”; la Timişoara, la Colegiul Naţional de Artă ”Ion Vidu”; la Braşov, la Casa de Cultură a Studenţilor; la Cluj, la Casa de Cultura a Studenţilor; la Constanţa, la Cantina Studenţească din incinta Universităţii ”Ovidius”; la Bacău, la Universitatea ”Vasile Alecsandri”; la Suceava, la Universitatea ”Ştefan cel Mare”; la Craiova, la sediul universităţii.

Studenţii moldoveni care învaţă din România, dar şi basarabeni care locuiesc în alte state europene au creat pagini speciale pe Facebook prin care mobilizează cetăţenii moldoveni să meargă la vot în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Mai mulţi tineri moldoveni care locuiesc în Iaşi au deschis un grup pe Facebook - ”Basarabenii din Iaşi îşi aleg preşedintele”, pentru a mobiliza cetăţenii basarabeni să vină la vot, după ce în primul tur, la Iaşi, au votat doar 1.400 de persoane.

Şi două tinere moldovence stabilite în Barcelona, Anastasia Condruc şi Cristina Ţaranovici, au deschis un grup pe Facebook pentru a-i încuraja pe basarabenii de peste hotare să meargă la vot. Grupul se numeşte ”Adoptă un vot” şi este format din persoane dispuse să le ofere cazare şi transport persoanelor care nu locuiesc în localităţile în care sunt organizate secţii de votare.

Pe pagina ”Adoptă un vot” postează mesaje sau sugestii privind votul pentru alegerile prezidenţiale din Republica Moldova cetăţeni moldoveni din Italia, Irlanda, Cehia, Portugalia, Franţa sau SUA. De asemenea, sunt publicate anunţuri de cazare gratuită a celor care doresc să meargă în oraşele europene unde vor fi amenajate secţii de vot.

Grupul a adunat până acum peste 54.000 de membri.

O sută de secţii de vot sunt amenajate în 33 de ţări în care locuiesc cetăţeni moldoveni.

Şi fostul preşedinte Traian Băsescu a votat duminică la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, după ce, alături de soţia sa, Maria, a depus, pe 3 noiembrie, jurământul ca cetăţean moldovean, evenimentul având loc la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti. El a precizat că a votat cu Maia Sandu, pentru parcursul european al Republicii Moldova.

În primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, candidatul socialist Igor Dodon a obţinut 47,98% din voturi, iar prooccidentala Maia Sandu a avut 38,71% din sufragii.

viewscnt


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro