Marţi, 19 martie 2024 - 8:03:14
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Mall la Chişinău peste mormintele Eroilor români


2 martie 2015

Cimitirul Eroilor din Chişinău, unde îşi au locuri de veci sute de militari români, urmează să devină... centru comercial, transmit Ştirile TVR. Fostul guvern comunist a vândut terenul unei firme private, care a construit deja un mall în vecinătate, iar peste morminte urmează să ridice alte construcţii-anexe. Autorităţile locale consideră acest act o blasfemie şi încearcă să împiedice în instanţă dispariţia acestui fragment important de istorie!
În Cimitirul Eroilor din Chişinău sunt înmormântaţi peste o mie de militari francezi, italieni, cehi, greci şi ruşi căzuţi în cele două Războaie Mondiale. Aici au locul de veci şi aproximativ 600 de soldaţi români. Peste mormintele lor urmează să se ridice un mall.
Cimitirul a fost amenajat de Aşezământul Regina Maria pentru Cultul Eroilor.


În 1942 era inaugurat de Regele Mihai, împreună cu Regina Mamă Elena, mareşalul Antonescu şi Guvernatorul Basarabiei. După 1944, sovieticii trec cu buldozerul peste cruci şi nivelează mormintele. În anii ‘60, comuniştii ridică peste cimitir un spital pentru bolnavii de TBC. Construcţia a fost demolată în 2007, când guvernul comunist condus de Vasile Tarlev a vândut terenul unor afacerişti care doreau să ridice un mall.
Primăria a intentat imediat un proces pentru a opri distrugerea cimitirului.
"În niciun caz nu vom accepta să fie mall acolo unde astăzi este fundaţia bisericii (...) În paralel, încercăm şi noi o rezolvare - cel puţin nu permitem edificarea unor construcţii şi respectiv schimbarea destinaţiei, pentru că ar fi o blasfemie", spune primarul oraşului Chişinău, Dorin Chirtoacă.
De 8 ani, pe locurile de veci ale eroilor este o groapă de gunoi, în stăpânirea vagabonzilor. Pe fundaţia fostei capele s-a pus o cruce strâmbă, din lemn, în memoria eroilor Armatei Române. Crucea a fost şi ea batjocorită.
Lângă cimitir s-a ridicat deja mall-ul, iar proprietarii terenului vor să construiască depozite pe locul cimitirului.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro