Miercuri, 24 aprilie 2024 - 8:07:57
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Singurul liceu cu predare în limba română din Tiraspol, înconjurat cu sârmă ghimpată


26 noiembrie 2013

Terenul de joacă al Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, singura instituţie de învăţământ din oraş în care elevii studiază în limba română, a fost înconjurat cu sârmă ghimpată.

Sârma ghimpată a fost instalată de către administraţia şcolii sportive cu care liceul împarte aceeaşi curte. Această acţiune a autorităţilor separatiste ar fi consecinţa vizitei unei delegaţii a OSCE la liceu.

,,Este o provocare. Vor să demonstreze Europei cine sunt stăpâni în Transnistria… Marea Rusie”, afirmă directorul şef al instituţiei, Ion Iovcev, citat de infoprut.ro.

Raisa Pădurean, directorul adjunct al liceului, susţine că sârma a fost instalată la indicaţiile cuiva: „Copiii sunt copii, priveau ciudat sârma ghimpată. Ei aleargă, se joacă, în orice moment pot cădea cu faţa. Nu vreau să mă gândesc la rău, dar nimeni nu-i asigurat. Şi se simt marginalizaţi, evident. Au pus această sârmă pentru ca elevii noştri să nu ajungă pe teritoriul şcolii sportive. Copiii noştri ştiu că nu voie să se joace pe teritoriul şcolii sportive, nu era necesar să instaleze sârmă ghimpată”, menţionează Raisa Pădurean.

Terenul, dar şi clădirea Liceului „Lucian Blaga” sunt închiriate de către Ministerul Educaţiei de la şcoala sportivă din Tiraspol. Anual, Ministerul Educaţiei achită peste 300.000 lei pentru chirie.

În februarie 2004, aşa-zisul Soviet Suprem de la Tiraspol a decis subordonarea şcolilor cu predare în limba română. Mai mult, s-a dispus închiderea tuturor instituţiilor care folosesc în procesul de învăţământ grafia latină, scrie 24h.md.

Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol este şcoala care a avut cel mai mult de suferit. Pe 15 iulie, zeci de miliţieni transnistreni au luat cu asalt liceul, spargând uşile, geamurile, ridicând mobila, materialele didactice şi arhiva liceului. Clădirea a fost încercuită cu trupe de miliţieni şi securişti înarmaţi.

Atunci, conflictul a fost aplanat doar după numeroase insistenţe ale UE şi SUA, dar şcolile româneşti din regiune nu au obţinut nici până în prezent un statut legal, fiind în permanenţă supuse presiunilor din partea autorităţilor separatiste.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro