Joi, 18 august 2022 - 8:06:06
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Master Class, cu primari români şi moldoveni


4 decembrie 2013

În perioada 3-4 decembrie, 2013, proiectul USAID de Susţinere a Autorităţilor Locale din Moldova (LGSP) a organizat un Master Class cu primari din România pe tema descentralizării în cadrul Conferinţei Trimestriale a Primarilor din cele 32 centre raionale ale Republicii.

Tudor Pendiuc, primarul municipiului Piteşti, Gheorghiţă Boţârcă, primarul oraşului Topoloveni şi Emil Drăghici, primarul comunei Vulcana Băi, primari cu multiple mandate, au venit la Chişinău la invitaţia echipei LGSP, pentru a prezenta experienţa lor de primar, urcuşurile şi coborâşurile întâlnite pe calea descentralizării.

În cadrul întâlnirii au fost discutate probleme comune de pe ambele maluri ale Prutului. Au fost prezentate subiecte actuale pe agenda autorităţilor moldoveneşti, precum  rolul autorităţilor publice locale în procesul de descentralizare, chestiuni legate de managementul financiar în condiţiile descentralizării locale, exemple de succes din partea experţilor şi participanţilor, proiecte de dezvoltare regională, rolul APL în accesarea fondurilor UE, transparenţa decizională şi comunicarea cu cetăţenii. Fiind conducători ale asociaţiilor de autorităţi publice din România, primarii au prezentat motivele şi importanţa asocierii APL şi rolul important al asociaţiilor de primari în procesul descentralizării.  

Directorul proiectului LGSP, Scott Johnson, în cuvântul său de deschidere a evenimentului, a menţionat: „Coincidenţa întrunirii de astăzi este semnificativă! Are loc într-un moment când Republica Moldova a adoptat Legea cu privire la finanţele publice locale, în acest fel deplasându-se, încet dar sigur, spre descentralizare. Sperăm că primarii noştri vor avea în curând posibilitatea de a face ceea ce aceşti trei primari pot face azi. Ceea ce au reuşit ei să obţină este rezultatul eforturilor şi a persistenţei de care au dat dovadă.” 

„Vreau. Ştiu. Pot!” este sloganul Asociaţiei Comunelor din România, enunţat de către preşedintele acesteia, Emil Drăghici.

„Ne bucurăm dacă vom reuşi să fim utili şi să aducem o plus valoare procesului de descentralizare din Moldova, prin împărtăşirea experienţei noastre colegilor de peste Prut. Nu va fi uşor, şi pentru noi a fost greu să facem o spargere în sistemul de administrare, dar mai ales la nivel de mentalitate. Cine dă vrabia din mână? Este de datoria noastră, a primarilor, să rupem bucată cu bucată. O luptă-i viaţa – deci, te luptă!”, acestea sunt sfaturile oferite APL de către primarul oraşului Piteşti, Tudor Pendiuc.

La  rândulsău, Gheorghiţă Boţârcă, primar de Topoloveni, a chemat primarii să urmeze principiile administraţiei publice locale bazate pe cunoaştere, adăugând: „Intrarea în normalitate presupune sacrificii şi riscuri, bazate pe evaluarea poziţiei ocupate de fiecare dintre noi”.

Evenimentul a adunat primarii de oraşe centre raionale din Republica Moşdova, cât şi primari de comune, reprezentanţi ai Cancelariei de Stat şi ai Congresului Autorităţilor Locale (CALM).

 

Sursa: facebook/Tatiana Badan


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

HidroPrahovaDin aceeaşi categorie:


Clinica Roua

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook
Top articole
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 august 2022
Autentificare
stiriactuale.ro