Vineri, 29 martie 2024 - 2:01:00
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Prin cultură,“Aducem Basarabia acasă”


11 iunie 2013

Două mesagere ale artei basarabene, cu o expoziţie de grafică şi pictură, la Ploieşti

De mai bine de un an, Chişinăul a iniţiat o inedită platformă civică, intitulată „Acţiunea 2012”, care face apel la istorie: „Basarabia e pământ românesc”, prin care aceasta străveche provincie trebuie să revină acasă. Sub deviza „Aducem Basarabia acasă”, tinerii din România desfăşoară o intensă campanie de strângere a 200000 de semnături pentru susţinerea unei legi, care ar face din R.Moldova o prioritate a statului român.

Nu ştim însă dacă acest proiect de suflet al  neamului românesc va reuşi, dar ceea ştim este faptul că, dacă reunirea politică pare greu de înfătuit în viitorul apropiat, oamenii de cultură şi artă basarabeni îşi fac din ce în ce mai mult prezenţa pe „scena” vieţii artistice româneşti, Ploieştiul fiind unul dintre marile oraşe care şi-a deschis larg porţile artiştilor plastici basarabeni.

Nu cu mult timp în urmă, pictorii Iurie Matei şi Valeriu Jabinschi, alături de sculptorul Ion Bolocan şi-au expus lucrările la Muzeul de Artă, în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie Nichita Stănescu, iar în aceste zile de început de vară, la Galeriile de Artă din Ploieşti, iubitorii artei au posibilitatea să admire o foarte frumoasă expoziţie de pictură şi grafică ale două distinse artiste din Chişinău: Inga Edu şi Victoria Cozmolici. Artiste cunoscute şi promovate în Prahova de reputatul poet şi pictor ploieştean Victor Adam, patronul  Taberei Internaţionale de Pictură de la Hârsa – aşezare rurală deosebit de pitorească, unde de câţiva ani sunt invitaţi să participe numeroşi artişti plastici, în special din R.Moldova. De altfel, domnia sa a şi remarcat, cu satisfacţie, că printre lucrările celor două artiste se regăsesc şi câteva realizate la Hârsa.

La vernisajul expoziţiei au venit numeroşi artişti membri ai Uniunii Artiştilor Plastici Ploieşti şi prieteni ai celor două artiste, amândouă cunoscute pe plaiurile prahovene, prin participarea lor la mai multe  expoziţii personale şi de grup, Inga Edu, fiind, încă din anul 2004, membră a filialei Ploieşti a UAP. De altfel, domnia sa este la a doua expoziţie din acest an după cea din luna ianuarie, găzduită tot de Galeriile de Artă Ploieşti. „La actuala expoziţie prezint o serie de picturi în ulei pe pânză din Veneţia, Sinaia şi din alte locuri prahovene, majoritatea acestora din urmă fiind realizate în Tabăra de la Hârsa. Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că sunt îndrăgostită de Prahova, de oamenii de aici, care mi-au devenit prieteni dragi şi apropiaţi”, a mărturisit artista. Inga Edu este cunoscută însă, şi prin lucrările sale, aflate în colecţii particulare din Ucraina, Rusia, Italia, Austria, Ungaria, Norvegia, Canada, SUA şi România.

Victoria Cozmolici, colegă de generaţie cu Inga – ambele născute în anul 1978 – pare a urma acelaşi traseu cu prietena sa, Prahova, Ploieştiul şi Hârsa fiind locuri atrăgătoare, unde artişii plastici găsesc „materie primă” din plin. Tânăra şi frumoasa artistă, recent devenită membru al UAP din Chişinău, este prezentă însă în această perioadă – după cum ne-a mărturisit – şi la Alba Iulia, unde expune, în Sala Unirii, o serie de 35 de lucrări, foarte bine primite de iubitorii artei din Cetatea Unirii. „Aici, la Ploieşti – un oraş încântător şi cu oameni deosebit de primitori – am venit cu  24 de lucrări în ulei pe pânză – picturi statice şi peisaje, care sper să placă exigentului public ploieştean”, ne-a declarat artista. De menţionat faptul că domnia sa este deţinătoare a mai multor premii naţionale, având şi lucrări în colecţii particulare din Austria, Grecia, Suedia, Germania, România şi R.Moldova.

Printre artiştii ploieşteni prezenţi la vernisaj l-am remarcat pe unul dintre marii pictori ai României, Ovidiu Paştina, un artist cu o mare experienţă (anul viitor împlineşte 80 de ani), care a menţionat faptul că „expoziţia e plină de lirism, cele două artiste stăpânesc foarte bine suprafaţa picturală cu diverse tuşe, cele mai multe de factură gestuală. Amândouă abordează, în stil propriu, subiecte din natură şi de societate, reflectate într-o manieră foarte romantică, specifică vârstei şi talentului lor remarcabil”.

La rândul său, prof.Nicolae Dumitrescu, cunoscut critic literar şi istoric, ne-a spus: „ Orice mesaj artistic venit de peste Prut reprezintă, pentru noi, o bucurie şi speranţă pentru viitor. Dacă politic nu se poate înfăptui reunirea, iată că prin cultură, artă şi  relaţiile dintre noi realizăm o punte de legătură între români. Expoziţia de faţă reprezentă, putem spune, port-drapelul pe care R.Moldova, prin cele două artiste, îl trimite în patria comună. Ele ştiu să-şi aleagă subiectele, aşa cum le dictează sufletul. Pastelurile dnei Inga sunt tablouri de atmosferă şi sugestie, realizate în culori delicate, fragile, blânde, un amestec de forme şi nuanţe care ne învăluie cu căldura şi frumuseţea interioară ale artistei. Privind cele câteva peisaje din Veneţia din expoziţie, mi-am amintit de „Veliere veneţiene”, lucrarea marelui nostru pictor Nicolae Dărăscu, artist influenţat puternic de curentele impresioniste şi neoimpresioniste, care au inspirat-o, probabil şi pe artista basarabeancă.

 Ca şi colega ei, Victoria Cozmolici ştie să-şi aleagă subiectele. Temele abordate sunt peisajele, compoziţiile figurative sau natura statică, în care inspiraţia artistei joacă un rol important. Comunicarea  cu natura, cu drumurile şi cu oamenii interesanţi întâlniţi în călătorii, par să stea la baza entuziasmului său creator, exploziv chiar. Natura statică, portretele şi peisajele sale reprezintă o ilustrare a sentimentului profund răscolitor, tablourile sunt de atmosferă, cu elemente compoziţionale bazate pe corespondenţa culorilor, cu care se joacă de plăcere. Expresionismul este principalul curent care o  inspiră. Lucrările artistei sunt, aş putea spune, o parte din biografia personală, reflectată admirabil în culori. O parte din visele şi aspiraţiile sale, transpuse pe pânză, le putem admira şi noi în această expoziţie: Crini albi, Oraş, Blonde sau Ciorapi în dungi - sunt doar câteva dintre admirabilele sale creaţii”.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro