Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 1:21:49
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ştefan cel Mare a ajuns la Călăraşi, în (deocamdată) Republica Moldova


21 februarie 2016

Eveniment românesc la Călăraşi în Republica Moldova. Chiar dacă bustul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt (donaţie a Societăţii Cultural Istorice Mihai Viteazul din Prahova) nu a fost dezvelit într-o zi de sărbătoare, autorităţile rationale de la Călăraşi au transformat ziua într-una special. Evenimentul a debutat cu înmânarea titlurilor de cetăţean de onoare al Raionului Călăraşi lui Mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova, şi consilierului judeţean Ludmila Sfîrloagă. Dacă discursurile patriotice ale lui Mircea Cosma sunt obişnuite în Basarabia, preşedintele CJ Prahova fiind considerat unul dintre cei mai active unionişti români, surpriza a constituit-o Ludmila Sfîrloagă. Vicepreşedintele Congresului Puterilor Locale şi Regionale de la Strasbourg a vorbit despre originile sale moldoveneşti de la Tecuci şi despre poveştile despre Ştefan cel Mare auzite de la bunicul său. Şi a continuat în aceeaşi notă sensibilă auducând lacrimi în ochii asistenţei atunci când a povestit despre emoţiile trăite la Ungheni, în vara anului 2015, acolo unde i-a întâmpinat pe tinerii basarabeni plecaţi pe jos de la Chişinău în Marşul lui Ştefan cel Mare.

A urmat dezvelirea bustului marelui domnitor în faţa câtorva zeci de călărăşeni. Sergiu Artene, preşedintele Raionului Călăraşi, a mulţumit autorităţilor din Prahova pentru donaţie. Artene a vorbit despre reunirea celor două state româneşti şi despre emoţiile pe care le-a simţit de 1 decembrie la Ploieşti,acolo unde a participat la festivităţile dedicate Zilei Naţionale a României. Artene a promis ca scuarul în care a fost instalat bustul donat de Mircea Cosma să devină aleea domnitorilor.

Mircea Cosma a transformat evenimentul într-unul cu adevărat memorabil vorbindu-le călărăşenilor despre Unire, despre Mihai Viteazul, despre obiectivele naţionale, iar discursul său a culminat cu împărţirea hărţilor României Mari celor care asistau la eveniment în faţa Consiliului Raional.

După dezvelirea bustului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, oficialităţile prahovene şi din Republica Moldova au mers să se reculeagă la Cimitirul de Onoare al Eroilor Români din Raionul Călăraşi. Au adus, astfel, un omagiu  celor care şi-au dat viaţa pentru reîntregirea neamului românesc.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro