Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 2:48:03
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Tătăreşti, centrul Basarabiei


6 decembrie 2013

Sub egida Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu”, Chişinău a avut loc, în sala de spectacole a Bibliotecii Naţionale din Chişinău, premiera fimului ”Tătărăşi, centrul Basarabiei”, eveniment înscris în suita de manifestări culturale organizate de ICR Chişinău pentru a celebra Ziua Naţională a României, 1 Decembrie.

Prezentatorul seratei a fost academicianul Valeriu Matei, directorul ICR Chişinău, la premieră asistând: scriitori şi alţi oameni de cultură, savanţi istorici, deputaţi în Parlamentul R.M. şi alţi oameni politici, jurnalişti, reprezentanţi ai publicului larg. În calitate de spectatori speciali au fost eroii filmului, ţăranii din satul Tătăreşti, Străşeni.

După vizionarea filmului cu durata de 53 de minute au avut loc discuţii pe marginea lucrării, la care au participat: Leonid Bujor, consilier al Primului Ministru; Andrei Vacarciuc, deputat în parlamentul R.M.; Valentina Sturza, preşedintele Asociaţiei Fostilor Deportaţi şi deţinuţi politici; Ion Varta, doctor habilitat în istorie; directorul Serviciului Naţional de Arhive din R.M.; Mariana Ţăranu, doctor in istorie; preotul Vlad Mihăilă, consilier al Mitropolitului Basrabiei +Petru; Serafim Belicov, scriitor; Tudor Botin, artist plastic; Nicolae Schiţco, enciclopedist, Andrei Dumbrăveanu, publicist etc. Printre vorbitori s-a aflat şi profesorul liceului din satul Ciobruciu, Ştefan-Vodă, Ion Vascanu, care a sosit la Chişinău, de la distanţa de peste 100 km, după cum a informat el, special pentru această premieră.

În luarea sa de cuvânt, publicistul Gheorghe Mârzenco, autorul filmului, a informat despre eforturile depuse pentru realizarea lucrării.  Imaginile  utilizate în film au fost achiziţionate din diverse arhive, în primul rând, din arhivele din Chişinău, dar şi din Rusia, Ucraina, Kazakhstan, Germania etc.

În încheiere, academicianul Valeriu Matei a remarcat efortul competent al autorilor filmului şi a afirmat că, de fapt, fiecare localitate din Basarabia merită să-şi aibă pelicula sa cinematografică. Mai ales în contextul perioadei de genocid comunist-stalinist împotriva basarabenilor este necesar de adunat într-un film lung povestirile tuturor victimelor acestei ocupaţii sângeroase: ale foştilor deportaţi, arestaţi şi diverşi deţinuţi ai gulagului.

Filmul ”Tătăreşti, centrul Basarabiei” este o lucrare a cineaştilor din Chişinău, Paris şi Dusseldorf şi redă istora dramatică a Basarabiei, prin prisma unei localităţi şi a oamenilor săi, abordând şi unele aspecte din actualitate. În el se produc diverşi locuitori ai satului Tătăreşti din raionul Străşeni, în special foşti deportaţi în Siberia şi alte victime ale ocupaţiei sovietice, precum şi martorii oculari ai evenimentelor de epocă. Conducător al proiectului este publicistul Gheorghe Mârzenco. Cu un comentariu pe parcursul filmului se prezintă cunoscutul istoric Ion Varta, lectura fiind asigurată de actorul Valeriu Mârza, Artist Emerit.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro