Duminică, 23 iunie 2024 - 5:21:42
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Peste o jumătate de milion de cetăţeni moldoveni deţin şi cetăţenia română


18 octombrie 2013

Numărul moldovenilor cu cetăţenie română este mai mare decât cel estimat de Fundaţia Soros-România. Acest fapt a fost anunţat de deputatul român Eugen Tomac  într-un interviu acordat pentru ”Radio Europa liberă : „Numărul cetăţenilor români din Republica Moldova a crescut în mod considerabil, în ultimii ani”, a declarat demnitarul român. 

Potrivit Fundaţiei Soros-România, numărul moldovenilor care au primit paşapoarte româneşti începând din anul 1991 este de 400 000, iar cifra ar putea să crească la 550.000 odată cu rezolvarea dosarelor care, la sfârşitul anului trecut, se mai aflau în procesare. Dificultatea de a stabili numărul exact e cauzată de statisticile oficiale netransparente.

De remarcat faptul că valul de cereri nu mai este atât de mare ca la început. Pentru facilitarea redobândirii cetăţeniei române, Eugen Tomac a depus în Parlamentul de la Bucureşti un proiect de lege pentru reducerea taxelor consulare cu 90%. „Am argumente destul de credibile: în primul rând, pentru că salariul mediu, în Republica Moldova, este mult mai mic decât chiar cel din România, de vreo 10 ori mai mic decât cel din Uniunea Europeană şi este, în mod natural şi firesc, să solicităm ca pentru cei care redobândesc cetăţenia română, transcrierea documentelor, certificatului de naştere, certificatului de căsătorie, a celorlalte acte să se facă cu o reducere de 90% a taxelor consulare, aplicate în prezent de către Ministerul Afacerilor Externe”, a explicat Tomac.

Anterior, deputatul a promis că va deschide un birou parlamentar în Chişinău. Potrivit sursei, cetăţenii vor putea, în mod liber şi deschis, să se adreseze cu problemele pe care le întâmpină în relaţia cu instituţiile statului român sau orice alt gen de subiecte. Acest birou îşi va demara activitatea într-un spaţiu amenajat pe strada 31 August 1989.

În acelaşi context de apropiere de patria-mamă se înscrie şi marele miting pentru reunirea Basarabiei cu România, din ziua de 20 octombrie, Bucureşti, Piaţa Victoriei, orele 14.00. Se anunţă un impresionant  număr de români, veniţi  inclusiv de peste Prut.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 iunie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro