Poezii şi cântece pe versurile marelui poet Adrian Păunescu au răsunat, sâmbătă, la gimnaziul ce-i poartă numele din satul basarabean Copăceni, Sîngerei.
La baştina Poetului a avut loc cea de-a doua ediţie a Festivalului-concurs „Galbenă gutuie”, relatează Mesager. „Pentru noi, Adrian Păunescu e un simbol al eternităţii, un simbol al poeziei româneşti”, spune Alexandra Dobrogeanu, Copăceni.
„Opera lui Adrian Păunescu reprezintă o valoare naţională, o valoare pe care noi, tinerii, o preţuim foarte mult. Poezia, textele lui sunt puse pe muzică şi aceste cântece reflectă identitatea noastră, tot ce numim popor român şi valoare autentică”, spune Cătălin Cudalb, Cubolta, Sîngerei.
„Adrian Păunescu este simbolul care umple literatura română, îmi umple sufletul”, mărturiseşte Andreea Elena, Dumbrăveni, România.
Festivalul-concurs „Galbenă gutuie” are două compartimente - creaţie literară şi cântece pe versurile lui Adrian Păunescu.
„E o iniţiativă a Gimnaziului „Adrian Păunescu” din Copăceni, pe care am sprijinit-o împreună cu alte instituţii de cultură din judeţele Suceava şi Prahova, Direcţia cultură şi de învăţământ din Sîngerei”, afirmă Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău.
„Personalitatea lui Adrian Păunescu, graţie talentului său şi a iubirii nemărginite faţă de tot ce înseamnă românesc şi frumos, merită să fie pe deplin cunoscută. Ne dorim ca acest moment artistic să ajungă la sufletele tinerei generaţii, să-i cunoască şi să-i promoveze opera”, susţine Maria Bajura, directoarea gimnaziului.
„Ceea ce se face azi la Copăceni este o acţiune de amploare pentru educaţia spirituală, culturală, dat fiind faptul că Adrian Păunescu s-a născut aici. Revenind la baştină, revenim la valorile lui”, declară Vasile Grozavu, preşedinte, Liga Românilor.
Preşedintele juriului la compartimentul „Cântec” este chiar fiul poetului: jurnalistul şi muzicianul Andrei Păunescu. „Eveniment extraordinar, bustul arată frumos, totul este frumos, chiar şi drumul până aici a fost cu peripeţii la vamă, pentru că există această graniţă absurdă, aceste obstacole incredibile, dar poate aşa e mai frumos, că venim ca din război, la o întâlnire a românilor cu românii”, a spus el.
Amintim că Andrian Păunescu - poet, eseist şi critic literar român, - s-a născut în satul Copăceni, în prezent raionul Sângerei, la 20 iulie 1943 şi a decedat la Bucureşti la 5 noiembrie 2010. Recent, Guvernul României a aprobat o hotârâre prin care casa în care s-a născut Poetul va deveni filiala a Institutului Cultural Român în Republica Moldova. Aceasta va fi restaurată şi transformată în Muzeul memorial „Adrian Păunescu”.
(Reportajul de mai sus, trimis de prietenul meu Ion Magu din Chişinău, este semnat de Compania Publica TELERADIO MOLDOVA BustulPoetului, realizat din bronz, este o donatie a Societăţii Cultural Istorice Mihai Viteazul din Ploieşti (preşedinte Mircea Cosma).