Joi, 25 aprilie 2024 - 10:57:01
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Vizită de lungă durată a lui Putin la Chişinău


18 mai 2016


 

Alături de cotidianul “Timpul”, pe care-l citesc zilnic pe internet, urmăresc cu atenţie şi portalul de ştiri UNIMEDIA, cu deosebire emisiunile de dezbateri “Alb&Negru”, realizate de Elena Robu,  fosta moderatoare a emisiunii Moldova în direct de la postul TVnaţional “Moldova 1”. Mai nou, am descoperit că apreciata realizatore de emisiuni Tv, Elena Robu are şi un blog de atitudine. Acolo m-a frapat, mai întâi, titlul unui fotoreportaj: “Vizita de lungă durată a lui Putin la Chişinău”. Citindu-l, m-am amuzat şi indignat deopotrivă de felul cum se prezintă o bună parte dintre comercianţii basarabeni chiar în inima Chişinăului!. Să o las pe distinsa colegă să vă spună ce este cu această vizită la Chişinău a lui Putin:

“În inima Chişinăului, alături Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”- simbolul românismului şi Primăria Chişinăului - simbolul nepăsării, există un loc anume, unde încap ruşii şi românii deopotrivă în mintea şi inimile moldovenilor. Mai pe româneşte, un fel de bazar în aer liber, cu suveniruri moldoveneşti, dar şi… ruseşti.

Ruşii ne-au vizitat cândva teritoriile şi au uitat să mai plece de unde au venit, iar noi, ca un popor iubitor şi răbdător ce suntem, i-am primit în casa noastră. I-am primit cu tot cu simbolurile lor chiar dacă nu le înţelegem, i-am primit cu tot cu limba lor pe care o vorbim stâlcit şi ori de câte ori cineva vorbeşte în rusă pentru că nu cunoaşte limba română, limba acestei ţări. Există chiar o glumă: când un grup de moldoveni se întâlneşte cu un etnic rus, toţi moldovenii vorbesc pe limba lui! Deşi acesta cunoaşte, cu siguranţă, şi limba locului.

Am mai spus, respect toate popoarele lumii, dar chiar să vezi tot felul de kitschuri ruseşti în inima Chişinăului, lângă Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” şi Primăria Chişinăului e prea de tot! Aici, în scuarul Teatrului, poţi găsi tot felul de tricouri cu mesaje care, în esenţă, promovează mesajul Kremlinului.

Cel mai ciudat mi se pare să vezi, alături de chipul lui Putin, harta Moldovei, stema republicii şi imaginea marelui domnitor Stefan cel Mare şi Sfânt. Mesajul „El a fost moldovean” cu referire la domnitorul  Stefan cel Mare şi Sfânt vine să înrădăcineze în mintea basarabenilor teoria moldovenismului promovată cu atâta ardoare de-a lungul anilor.

Credeţi că se va găsi cineva care să interzică comercializarea acestor însemne sovietice chiar în centrul Chişinăului? Cine este interesat ca mesaje de genul: „Putin, cel mai amabil dintre oameni” să fie promovate cu atâta insistenţă chiar în preajma unei primării liberale, conduse de un primar unionist?

Şi iată aşa, alimentăm tendinţele din sondajele de opinie care arată că Vladimir Putin este politicianul în care moldovenii au cea mai mare încredere. 64% dintre moldoveni cred în Vladimir Putin. Pentru comparaţie: în preşedintele României, Klaus Iohannis, au încredere 48% din moldoveni, în cancelarul german, Angela Merkel, 44%, iar în liderul american, Barack Obama, 32%.”

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro