Joi, 28 martie 2024 - 10:45:25
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


21 de ani fără Doina şi Ion Aldea Teodorovici


30 octombrie 2013

În noaptea de 29/30 octombrie 1992, în localitatea Coşereni, la 49 de kilometri de Bucureşti, maşina în care se aflau Doina şi Ion Aldea Teodorovici s-a izbit de un copac. Şoferul şi însoţitorul au scăpat cu viaţă ( !?!), în timp ce soţii Doina şi Ion, aflaţi pe bancheta din spate, aveau să fie striviţi de greutatea maşinii răsturnate.

Ca în fiecare an, cei care i-au iubit merg la crucile/monumentele lor din Coşereni, Piteşti, Soroca, Chişinău, unde le cinstesc memoria. Un  îndemn la neuitare şi la realizarea idealului celor doi apostoli ai românismului în Basarabia – reîntregirea naţională. Acestea au fost aspectele care i-au adus şi pe voluntarii Platformei Civice Acţiunea 2012 la locul în care s-a petrecut cumplitul accident în urma căruia Ion şi Doina Aldea-Teodorovici şi-au pierdut viaţa. Ei au aprins lumânări, dar şi torţe, au depus flori, au cântat la chitară piese ale regretaţilor interpreţi, precum  ”Suveranitate”, ”Maluri de Prut”,,,Eminescu”, ,,Limba română” şi au afişat bannere cu mesajele ,,Furată, trădată, mereu, eşti floare de dor, Basarabie, eşti lacrima neamului meu” şi ,,Unirea face puterea”.

,,Suntem prezenţi la Coşereni, an de an, pentru a cinsti memoria celor care au un merit incontestabil în reintroducerea alfabetului latin în şcolile din Basarabia, care au militat pentru independenţa faţă de Uniunea Sovietică şi pentru Reunificare. Ion şi Doina Aldea-Teodorovici au fost promotorii mişcării de renaştere naţională în stânga Prutului şi, fără ei, noi nu am fi avut forţa de a continua acest proces al reunirii celor două state româneşti”, a declarat pentru InfoPrut.ro Nicoleta Profir.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro