Miercuri, 16 ianuarie 2019 - 6:03:23
EUR
EURO = 4.6782 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 4.0586 RON
Dolarul american a scazut
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Marele patriot român Constantin Stere a revenit acasă, în Basarabia


12 octombrie 2013

La gimnaziul ”Constantin Stere” din satul Javgur, raionul Cimişlia, a fost inaugurat bustul marelui patriot basarabean, donaţie a Societăţii cultural-istorice ”Mihai Viteazul”Ploieşti.

 „Astăzi, participăm la un eveniment inedit, care va intra în istoria gimnaziului nostru : inaugurarea bustului lui Constantin Stere, om politic, jurist, savant, publicist şi scriitor român, al cărui nume îl poartă instituţia noastră”, a spus Elena Goreanu, directoarea gimnaziului.”Constantin Stere, ca de altfel şi alte personalităţi marcante din întreg spaţiul românesc, a fost un patriot înflăcărat, un om curajos de o calitate rară, care a cunoscut durerile şi chinurile surghiunului siberian, dar a rezistat, a luptat şi a învins. La fel ca şi scrisul său latin, Constantin Stere n-a venit la noi ca un străin, dar a venit la el acasă, la fraţii săi, căci este născut în Basarabia, în judeţul Soroca. O bună parte a vieţii sale a trăit-o pe malul drept al Prutului, la Ploieşti, dar, fiind cel de-al doilea preşedinte al Sfatului Ţării, a jucat un rol important în unirea Basarabiei cu Patria-mamă, România. În calitate de fondator al ziarului „Basarabia”, a unit în jurul său un grup de intelectuali de pe aceste meleaguri, printre care şi Alexei Mateevici, autorul Imnului Republicii Moldova. Într-un frumos cântec popular se zice că „Noi murim spre a ne naşte ca Isus în zi de Paşte”. La fel şi Constantin Stere, azi a înviat în sufletele, în inimile şi în conştiinţa noastră. Să fim cu toţii demni de a învăţa şi a lucra în gimnaziul care-i poartă numele. Să-l scoatem din anonimat. Să-i cunoaştem mai îndeaproape activitatea şi să luăm exemplu de la Constantin Stere, mai ales în ceea ce priveşte dragostea de ţară”, şi-a încheiat alocuţiunea Elena Goreanu.

 Prezent la eveniment, primarul localităţii, Gheorghe Vacarciuc, a ţinut să remarce faptul că ideea de a conferi numele lui Constantin Stere instituţiei de învăţământ din sat a apărut încă din toamna trecută. Primarul a adresat cordiale felicitări profesorilor şi elevilor cu ocazia acestei sărbători şi le-a urat ca instituţia lor de învăţământ să poarte cu destoinicie acest nume.

”Baştina este fumul vetrei ce ne-a încălzit în leagăn, este cocostârcul care şi-a făcut cuib în salcâmul din fundul grădinii şi ne caută şi ne adună acasă, acolo unde am iubit şi am fost iubiţi de cele mai dragi fiinţe – părinţii, acolo unde aerul este atât de curat, soarele este atât de cald, iar stelele sunt mai aproape de noi”, a mărturisit, copleşit de emoţie, deputatul Andrei Vacarciuc. Demnitarul  a oferit în dar gimnaziului mai multe cărţi, inclusiv una despre viaţa şi activitatea acestei personalităţi.

Careul solemn,organizat cu acest prilej, a luat sfârşit cu un recital de poezie al elevilor din clasele mari despre conştiinţa naţională şi cu un grupaj de melodii interpretate de tineri artişti amatori, precum şi de Ansamblul vocal „Javgureanca”, alcătuit în cea mai mare parte din profesoarele  gimnaziului.

Bustul lui Constantin Stere, inaugurat la instituţia de învăţământ din comuna Javgur, este al optulea la număr oferit unor localităţi din zonă de către Societatea cultural-istorică „Mihai Viteazul” Ploieşti (preşedinte Mircea Cosma), în baza Acordului de colaborare între judeţul Prahova şi cele patru raioane ale fostului judeţ Lăpuşna din R. Moldova, stabilit cu mai mulţi ani în urmă. Astfel, două busturi ale lui Mihai Viteazul  sunt instalate în oraşul Cimişlia şi în localitatea Cazangic din raionul Leova, două busturi ale lui Mihai Eminescu - la Cimişlia şi  Hânceşti, bustul lui Matei Basarab - în oraşul Basarabeasca, bustul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt - în centrul oraşului Leova şi, recent, bustul lui Burebista, inaugurat recent în satul Selemet.

Gazdele au adus sincere mulţumiri fraţilor români de la Ploieşti pentru acest minunat cadou, exprimându-şi, de asemenea, recunoştinţa faţă de Fundaţia Culturală Regională „Mihai Eminescu” din Republica Moldova, prin intermediul căreia bustul lui Constantin Stere a ajuns la gimnaziul din comuna Javgur.

La acest eveniment a fost lansată iniţiativa de a organiza pentru elevi gimnaziului mai multe concursuri consacrate vieţii şi activităţii lui Constantin Stere. Învingătorilor li se va oferi posibilitatea să viziteze complexul memorial „Constantin Stere” din parcul de la Bucov, de lângă Ploieşti, România.

 

Sursa : gazetadesud.md


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating
(301 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Servicii medicale de calitate la standarde europene

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Persoana iubita ar putea sa interpreteze gresit dorinta dumneavoastra de a avea mai multa libertate de miscare. Prin urmare, eastrolog.ro va sfatuieste sa va exprimati cat mai clar ideile, ca sa evitati o neintelegere cu consecinte neplacute. In plan profesional si in afaceri, va sfatuim sa va abtineti de la actiuni speculative, fiindca este posibil ca intuitia sa va insele. taur In prima parte a zilei este posibil sa aveti dificultati de comunicare, din cauza carora relatiile cu cei din jur pot avea de suferit. Se pare ca resimtiti oboseala acumulata in ultima perioada. N-ar strica sa va odihniti mai mult. Daca se iveste ocazia sa participati la o intrunire cu persoane apropiate impreuna cu persoana iubita, va recomandam sa profitati.
GEMENI RAC
gemeni Este posibil ca relatia cu partenerul de viata sa aiba de suferit din cauza unor neintelegeri de moment. Pentru a evita o cearta, eastrolog.ro va recomanda sa va pastrati calmul si sa fiti cat mai diplomat. In a doua parte a zilei, sfaturile unui barbat va pot ajuta sa depasiti mai usor momentele tensionate si sa restabiliti armonia in camin rac Este posibil sa constatati ca o afacere in care v-ati pus mari sperante nu merge asa cum v-ati dorit si nu produce beneficii pe masura asteptarilor. Azi eastrolog.ro va recomanda sa nu va asumati niciun risc, pentru ca va puteti alege cu pagube importante. In familie, va sfatuim sa va temperati impulsivitatea si sa evitati discutiile in contradictoriu. In partea a doua a zilei este posibil sa primiti oaspeti din alta localitate, care va aduc o veste buna.
LEU FECIOARĂ
leu In prima parte a zilei este posibil sa faceti o scurta calatorie in interes personal. Va sfatuim sa fiti foarte atent la acte si la bagaje, pentru ca exista riscul sa pierdeti ceva. Sunt sanse sa vi se propuna o colaborare tentanta. Sfatul eastrologului este sa nu va grabiti sa decideti azi. Ar fi bine sa luati in considerare timpul liber de care dispuneti si sa va consultati cu partenerul de viata fecioara In prima parte a zilei este posibil sa fiti cam confuz si nehotarat si sa intampinati dificultati in comunicarea cu cei din jur. Va sfatuim sa nu va implicati mai multe activitati in acelasi timp, pentru ca riscati sa nu le duceti la bun sfarsit si chiar sa faceti greseli costisitoare. Dupa-amiaza sunt sanse sa va reveniti din starea de confuzie si sa petreceti momente placute in mijlocul familiei.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Azi este posibil sa aveti dificultati de comunicare si, prin urmare, sa apara neintelegeri cu colegii sau chiar cu familia. Recomandarea eastrolog.ro este sa amanati discutarea chestiunilor importante, iar pe cele care nu suporta amanare sa le abordati cu multa atentie. S-ar putea sa va simtiti obosit si sa va ganditi sa renuntati la o calatorie planificata impreuna cu partenerul de viata scorpion Daca reusiti sa va temperati spiritul critic, azi puteti avea realizari importante si castiguri pe masura. Fiindca exista riscul sa declansati o cearta, eastrolog.ro va sfatuieste sa aveti grija cum vorbiti cu partenerul de viata si cu persoanele mai varstnice. In a doua parte a zilei este posibil sa fiti cautat de un prieten care v-a pregatit o surpriza placuta.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti posibilitatea sa incepeti o afacere la care va ganditi de multa vreme. Nu va lipsesc ideile, iar cu banii va puteti descurca usor. Dupa-amiaza s-ar putea sa va intalniti cu prietenii, dar exista riscul ca membrii familiei sa va reproseze ca ii neglijati. Va recomandam sa fiti cat mai diplomat in relatia cu persoana iubita. capricorn La locul de munca sau in afaceri, aveti tendinta de a deveni impulsiv si de a va pierde rabdarea destul de repede, riscand sa tensionati relatiile cu colegii sau cu partenerii. In a doua parte a zilei este posibil sa fiti invitat la o intrunire la care partenerul de viata nu ar vrea sa mergeti. Eastrolog.ro va sfatuieste sa dati dovada de flexibilitate si sa cautati o solutie de compromis. Nu este exclus sa vi se reproseze ca aveti obiceiul sa faceti numai ce va convine.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator S-ar putea ca partenerul de viata sa va reproseze ca nu va ocupati suficient de problemele familiei. Cu rabdare si tact, puteti evita o cearta. In plan profesional sau in afaceri, ar fi bine sa fiti cat mai prudent. Nu este exclus sa va confruntati cu probleme juridice. pesti Este posibil sa renuntati la plecarea intr-o calatorie, din cauza unei neintelegeri cu partenerul de viata. Chiar daca sunteti convins ca aveti dreptate, va sfatuim sa fiti diplomat pentru a evita o cearta. In activitatea profesionala este posibil sa resimtiti o stare de oboseala si sa nu fiti in cea mai buna forma intelectuala. Ar fi bine sa va limitati la activitati de rutina.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 15 ianuarie 2019
Autentificare
stiriactuale.ro