La gimnaziul ”Constantin Stere” din satul Javgur, raionul Cimişlia, a fost inaugurat bustul marelui patriot basarabean, donaţie a Societăţii cultural-istorice ”Mihai Viteazul”Ploieşti.
„Astăzi, participăm la un eveniment inedit, care va intra în istoria gimnaziului nostru : inaugurarea bustului lui Constantin Stere, om politic, jurist, savant, publicist şi scriitor român, al cărui nume îl poartă instituţia noastră”, a spus Elena Goreanu, directoarea gimnaziului.”Constantin Stere, ca de altfel şi alte personalităţi marcante din întreg spaţiul românesc, a fost un patriot înflăcărat, un om curajos de o calitate rară, care a cunoscut durerile şi chinurile surghiunului siberian, dar a rezistat, a luptat şi a învins. La fel ca şi scrisul său latin, Constantin Stere n-a venit la noi ca un străin, dar a venit la el acasă, la fraţii săi, căci este născut în Basarabia, în judeţul Soroca. O bună parte a vieţii sale a trăit-o pe malul drept al Prutului, la Ploieşti, dar, fiind cel de-al doilea preşedinte al Sfatului Ţării, a jucat un rol important în unirea Basarabiei cu Patria-mamă, România. În calitate de fondator al ziarului „Basarabia”, a unit în jurul său un grup de intelectuali de pe aceste meleaguri, printre care şi Alexei Mateevici, autorul Imnului Republicii Moldova. Într-un frumos cântec popular se zice că „Noi murim spre a ne naşte ca Isus în zi de Paşte”. La fel şi Constantin Stere, azi a înviat în sufletele, în inimile şi în conştiinţa noastră. Să fim cu toţii demni de a învăţa şi a lucra în gimnaziul care-i poartă numele. Să-l scoatem din anonimat. Să-i cunoaştem mai îndeaproape activitatea şi să luăm exemplu de la Constantin Stere, mai ales în ceea ce priveşte dragostea de ţară”, şi-a încheiat alocuţiunea Elena Goreanu.
Prezent la eveniment, primarul localităţii, Gheorghe Vacarciuc, a ţinut să remarce faptul că ideea de a conferi numele lui Constantin Stere instituţiei de învăţământ din sat a apărut încă din toamna trecută. Primarul a adresat cordiale felicitări profesorilor şi elevilor cu ocazia acestei sărbători şi le-a urat ca instituţia lor de învăţământ să poarte cu destoinicie acest nume.
”Baştina este fumul vetrei ce ne-a încălzit în leagăn, este cocostârcul care şi-a făcut cuib în salcâmul din fundul grădinii şi ne caută şi ne adună acasă, acolo unde am iubit şi am fost iubiţi de cele mai dragi fiinţe – părinţii, acolo unde aerul este atât de curat, soarele este atât de cald, iar stelele sunt mai aproape de noi”, a mărturisit, copleşit de emoţie, deputatul Andrei Vacarciuc. Demnitarul a oferit în dar gimnaziului mai multe cărţi, inclusiv una despre viaţa şi activitatea acestei personalităţi.
Careul solemn,organizat cu acest prilej, a luat sfârşit cu un recital de poezie al elevilor din clasele mari despre conştiinţa naţională şi cu un grupaj de melodii interpretate de tineri artişti amatori, precum şi de Ansamblul vocal „Javgureanca”, alcătuit în cea mai mare parte din profesoarele gimnaziului.
Bustul lui Constantin Stere, inaugurat la instituţia de învăţământ din comuna Javgur, este al optulea la număr oferit unor localităţi din zonă de către Societatea cultural-istorică „Mihai Viteazul” Ploieşti (preşedinte Mircea Cosma), în baza Acordului de colaborare între judeţul Prahova şi cele patru raioane ale fostului judeţ Lăpuşna din R. Moldova, stabilit cu mai mulţi ani în urmă. Astfel, două busturi ale lui Mihai Viteazul sunt instalate în oraşul Cimişlia şi în localitatea Cazangic din raionul Leova, două busturi ale lui Mihai Eminescu - la Cimişlia şi Hânceşti, bustul lui Matei Basarab - în oraşul Basarabeasca, bustul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt - în centrul oraşului Leova şi, recent, bustul lui Burebista, inaugurat recent în satul Selemet.
Gazdele au adus sincere mulţumiri fraţilor români de la Ploieşti pentru acest minunat cadou, exprimându-şi, de asemenea, recunoştinţa faţă de Fundaţia Culturală Regională „Mihai Eminescu” din Republica Moldova, prin intermediul căreia bustul lui Constantin Stere a ajuns la gimnaziul din comuna Javgur.
La acest eveniment a fost lansată iniţiativa de a organiza pentru elevi gimnaziului mai multe concursuri consacrate vieţii şi activităţii lui Constantin Stere. Învingătorilor li se va oferi posibilitatea să viziteze complexul memorial „Constantin Stere” din parcul de la Bucov, de lângă Ploieşti, România.
Sursa : gazetadesud.md