Marţi, 19 martie 2024 - 6:39:26
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


1 octombrie aduce scumpiri la gaze şi energie electrică


27 septembrie 2017

Preţul gazelor pentru consumatorii casnici va creşte cu 6% de la 1 octombrie, această măsură fiind preconizată încă din luna februarie, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă.

„Încă din 15 februarie am stabilit evoluţia preţurilor la gazele livrate populaţiei (categoria B1), am estimat o creştere cu 10 procente pe întregul an, iar acum suntem în măsură să anunţăm o creştere doar cu 6%. Atunci, în februarie, eram în faza în care la 72 de lei/MWh urma să mai adăugăm încă 20 şi am fi ajuns undeva la 90 de lei/MWh, dar lucrurile au evoluat favorabil şi creştem doar cu 5-6%”, a spus Emil Calotă.

Vicepreşedintele ANRE a precizat că instituţia va comunica evoluţia preţurilor şi în termeni nominali, procentele fiind mai puţin relevante. „La un consum mediu lunar per gospodărie de 130-140 de metri cubi, scumpirea aceasta înseamnă şase bani pe metrul cub - aproximativ 3,4-3,5 lei la o factură medie”, a precizat oficialul.

Emil Calotă a mai spus că în prezent este contractat deja aproximativ 60% din volumul de gaze necesar pentru iarnă şi „suntem foarte optimişti în legătură cu preţurile, având în vedere că la importuri cotaţiile nu mai sperie pe nimeni, nu mai sunt la nivelurile din anii trecuţi, au scăzut de la 350-400 la 150-160 de dolari pe mia de metri cubi”.

Oficialul a mai declarat că joi, 28 septembrie, Comitetul de Reglementare din cadrul ANRE se va întruni din nou, într-o şedinţă extraordinară, pentru o decizie finală privind preţul gazelor livrate populaţiei.

La 15 februarie, ANRE anunţa, într-un comunicat, următoarele: „În ceea ce priveşte piaţa gazelor naturale, odată cu finalizarea procesului de liberalizare la 1 aprilie 2017 şi în funcţie de evolutia preţului la gazele din producţia internă, care ar putea ajunge la 68-72 lei/MWh faţă de 60 lei/MWh cât este în prezent, va avea loc o modificare de preţ cu aplicabilitate de la acea dată de sub 10%, estimarea noastră la acest moment fiind de 5-6%”.

În şedinţa de marţi, Comitetul de Reglementare al ANRE a avizat tarifele de tip Componenta de Piaţă Concurenţială (CPC) aplicabile în trimestrul IV 2017 clienţilor finali casnici şi noncasnici beneficiari ai serviciului universal, stabilind o creştere a acestora cu 0,03 lei/kWh în trimestrul IV.

În urma analizei, „a rezultat o creştere medie, la nivel naţional, a tarifelor CPC cu 0,03 lei/kWh, faţă de creşterea medie cu 0,1 lei/kWh care ar fi rezultat conform propunerilor furnizorilor de ultimă instanţă (FUI)”, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Având ȋn vedere că tarifele CPC propuse de FUI pentru trimestrul IV 2017 nu au respectat prevederile Metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali, aprobată cu Ordinul ANRE nr. 92/2015, depăşind limitele prevăzute de aceasta, Comitetul de reglementare al ANRE le-a avizat, dar cu modificări”, precizează instituţia.

În vederea avizării, ANRE menţionează că a luat în considerare următoarele elemente:

- rezultatele licitaţiei PCSU din 12-13 septembrie 2017;
- preţurile medii ponderate înregistrate în urma tranzacţiilor încheiate pe OPCOM pe toate pieţele la termen, în perioada 9 august - 20 septembrie 2017;
- energia necesară pentru pentru profilarea curbelor de consum şi echilibrare.

În prezent, energia electrică furnizată la tarife CPC reprezintă 90% din consumul clienţilor casnici şi este achiziţionată de FUI exclusiv din piaţa concurenţială, unde preţul energiei electrice a înregistrat creşteri semnificative ȋn anul 2017.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro