Joi, 21 noiembrie 2024 - 9:52:38
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Povestea locului secret din România unde se montau rachetele URSS


27 iulie 2017

Centrul de comandă al Regimentului 15 de Rachete Antiaeriene s-a aflat în Hunedoara, iar în zilele Revoluţiei din 1989 a fost scena unui adevărat măcel. La peste 25 de ani de la tragediile rachetiştilor hunedoreni, fosta unitate în care au activat este devastată. Locul secret unde erau asamblate rachetele aduse din URSS a fost distrus de hoţi, iar clădirile şi buncărele sale stau să se prăbuşească.

Fosta unitate militară din Hunedoara unde în anii de comunism erau asamblate rachetele aduse din Uniunea Sovietică, pentru a fi transportate apoi la cele patru divizioane de foc care apărau judeţul de invazii aeriene, a avut o soartă tristă. Istoria depozitului de rachete şi a divizionului tehnic de la Hunedoara este fascinantă, însă în prezent fosta unitate militară de la marginea oraşului, locul secret interzis civililor timp de decenii întregi, este lăsată de izbelişte.

Hoţii au devastat buncărele unde în trecut au fost depozitate celebrele rachete Dvina şi Volhov, iar multe dintre clădirile din incinta fostului centru de comandă al Regimentului 15 de Rachete Anti-Aeriene Hunedoara stau să se prăbuşească. 

Paza fostei unităţi militare a fost neglijată, iar în ultimii ani chiar şi pădurea din întinderea de aproape 100.000 de metri pătraţi a divizionului a fost rărită de hoţii de lemne.

Doar câteva dintre fostele clădiri, printre care se află chiar vechiul depozit de rachete, au fost date în concesiune, de administraţia locală din Hunedoara, după ce în urmă cu un deceniu unitatea militară a fost desfiinţată. Restul terenurilor şi imobilelor din fosta unitate militară nu a mai prezentat interes.

O poartă de fier înaltă, lăsată deschisă reprezintă intrarea în incinta fostei Unităţi Militare 01852. În curtea vechiului loc acoperit de secrete, câţiva maidanezi îi întâmpină pe vizitatori, ca singuri paznici rămaşi. În stânga, unele dintre imobile sunt folosite de pe post de depozite ale unor societăţi comerciale, în timp ce clădirile din dreapta şi din faţa porţii ruginite păstrează urmele devastărilor şi ale ruinării. Ascunse în pădure, câteva buncăre şi cazărmi au căzut pradă hoţilor, la fel ca şi cele două remorci militare de provenienţă sovietică, abandonate.

Mai multe amănunte AICI





 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 noiembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro