Jurnalistul Cristian Andrei, Senior Editor la Europa Liberă, este câştigătorul Premiului Ion Raţiu pentru Jurnalism 2022, premiu acordat de Fundaţia Caritabilă a Familiei Raţiu, Centrul Raţiu pentru Democraţie şi Raţiu Forum
Cristian Andrei şi-a început seria de materiale dedicate mecanismelor de finanţare a presei din România din bugetele marilor partide în 2019 şi a continuat-o în 2020-2022.
Printre altele, seria include următoarele articole:
Investitorii ascunşi din presă. PSD ţine informaţiile la secret, deşi plăteşte milioane pe lună
Potrivit membrilor comitetului de nominalizare de anul acesta, laureatul a fost propus pentru insistenţa sa de a obţine şi corela date defalcate de la principalele partide din România, aducând în discuţie mecanismul corupt de cheltuire a resurselor publice şi de influenţare a agendei publice.
„Avem convingerea că jurnalismul de investigaţie are nevoie de susţinere şi încurajare, iar câştigătorul de anul acesta demonstrează încă o dată că jurnaliştii joacă un rol esenţial în descoperirea cazurilor de corupţie şi a mecanismelor ascunse care determină modul în care sunt cheltuiţi banii publici şi formarea agendei publice. Alţi şapte jurnalişti extrem de talentaţi au primit acest Premiu până în prezent, iar cei mai mulţi dintre ei sunt implicaţi în proiectele noastre pe tema jurnalismului, cum ar fi atelierele de jurnalism şi programul de mentorat adresat tinerilor jurnalişti”, precizează Nicolae Raţiu, Preşedintele Fundaţiei Caritabile a Familiei Raţiu.
Cristian Andrei face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, unde a fost iniţial freelancer, devenind Senior Editor în ianuarie 2021. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune şi apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică, este printre cei mai experimentaţi jurnalişti acreditaţi la PSD, însă a relatat despre evoluţia tuturor partidelor din ultimul deceniu. Va primi în mod oficial Premiul în cadrul unei ceremonii care va avea loc în cadrul ediţiei 2022 a Dialogurilor Raţiu pentru Democraţie, eveniment organizat de Raţiu Forum şi LSE IDEAS pe 4 şi 5 iunie la Cluj-Napoca.
Premiul Ion Raţiu pentru Jurnalism a fost lansat în 2015, inspirat de Ion Raţiu, care – odată revenit în România în 1990, după 50 de ani de exil – a luptat pentru libertatea presei. Premiul promovează şi încurajează jurnalismul de investigaţie, recunoscând meritele jurnaliştilor români, nominalizaţi de Centrul pentru Jurnalism Independent, Active Watch şi de reprezentanţi ai facultăţilor de Jurnalism din Cluj şi Bucureşti. Câştigătorii ediţiilor anterioare sunt: Victor Ilie, Recorder; Diana Oncioiu, Dela0; Alex Nedea, Recorder; Paul Radu, RISE Project; Ovidiu Vanghele, Să Fie Lumină; Emilia Şercan, Pressone; Cătălin Tolontan, Libertatea.
Fundaţia Caritabilă a Familiei Raţiu a fost înfiinţată în 1979 la Londra de către Ion şi Elisabeth Raţiu, pentru a susţine proiecte de educaţie şi cercetare în domeniul culturii şi istoriei României, atât în România, cât şi în Regatul Unit al Marii Britanii. Fundaţia oferă anual aproximativ 100 de granturi pentru cursuri post-universitare, participări la conferinţe, cursuri de scurtă durată sau proiecte de cercetare. De asemenea, acordă finanţare pentru proiecte inovatoare, în principal în România, care promovează arta, civilizaţia românească şi patrimoniul, susţin mediul, societatea civilă şi democraţia.
Centrul Raţiu pentru Democraţie a fost creat în 2004 la Turda, cu sprijinul Fundaţiei Caritabile a Familiei Raţiu, pentru a păstra şi a duce mai departe moştenirea morală a lui Ion Raţiu şi devotamentul său faţă de valorile democraţiei. De 18 ani, CRD derulează proiecte cu impact la nivel local, naţional şi internaţional. Raţiu Forum este o iniţiativă comună a Fundaţiei Caritabile a Familiei Raţiu, a Centrului Raţiu pentru Democraţie şi a LSE IDEAS, think tank al London School of Economics. Raţiu Forum face parte din Central and South-East Europe Programme al LSE IDEAS, care susţine cooperarea în regiune şi cercetarea, prin evenimente, publicaţii şi proiecte dedicate istoriei regiunii, geopoliticii şi evenimentelor de actualitate.