Joi, 28 martie 2024 - 6:04:35
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Raportorul PE pentru ACTA demisionează deoarece totul este o "mascaradă"


29 ianuarie 2012

kader_arifRaportorul PE al Acordului internaţional pentru combaterea contrafacerilor (ACTA), francezul Kader Arif, a demisionat vineri denunţând aşa-zisele negocieri şi lipsa transparenţei, relatează BBC News Online.

Kader Arif a declarat că "nu a mai văzut niciodată până acum asemenea manevre" din partea oficialilor care pregătesc tratatul.
Acest acord internaţional a fost semnat de 22 de state ale Uniunii Europene (UE), însă, pentru a intra în vigoare, este necesar ca tratatul să fie ratificat de Parlamentul European (PE).  Dezbaterea este programată în iunie.

Arif a criticat dur eforturile pentru avansarea unor măsuri înainte ca dezbaterile să aibă loc.
"Condamn întregul proces care a condus la semnarea acestui acord, şi anume lipsa consultării societăţii civile, lipsa transparenţei încă de la începutul negocierilor, întârzieri repetate ale semnării textului fără nicio explicaţie, respingerea recomandărilor Parlamentului aşa cum au fost formulate într-o serie de rezoluţii", scrie Arif, motivându-şi demisia.


Demisia sa vine după o serie de proteste în Polonia, unde mii de demonstranţi au ieşit în stradă pentru a denunţa semnarea acordului, cu bannere pe care se putea citi "Nu cenzurii" şi "Internet liber".
La începutul săptămânii, hackerii au atacat site-uri ale Guvernului polonez, inclusiv al premierului Donald Tusk. În afara UE, tratatul a fost mai fost semnat de Statele Unite, Australia, Canada, Japonia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore şi Coreea de Sud.
"Acest acord poate avea consecinţe majore asupra vieţii cetăţenilor", scrie Arif. "Cu toate acestea, se face totul pentru a împiedica PE să îşi spună cuvântul. Vreau să lansez un semnal de alarmă puternic opiniei publice despre această situaţie inacceptabilă. Nu voi lua parte la această mascaradă", subliniază el.


Tratatul a produs controverse încă de când WikiLeaks a publicat, în 2008, o versiune a textului, la doi ani după începerea negocierilor.
În cazul în care va fi ratificat, acesta propune consolidarea "aplicării drepturilor de proprietate intelectuală" în ţările participante. El sugerează crearea de standarde internaţionale în abordarea încălcărilor copyright-ului şi măsuri preventive cu închisoarea şi amenzi.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro