Joi, 18 aprilie 2024 - 8:23:52
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Locul din România în care viaţa ar rezista unui război nuclear


25 aprilie 2014

Există un loc în ţara noastră în care viaţa ar merge mai departe chiar şi după un război nuclear.

Este opinia unuia dintre cercetătorii care au vizitat Peştera Movile, din Dobrogea (în apropiere de Mangalia). Şi asta pentru că în această peşteră cu adevărat specială din România, viaţa subterană NU depinde de cea de la suprafaţă.

La Movile, a fost descoperit un cerc complet închis, un ecosistem în sine, total independent de suprafaţă.

Peştera a fost descoperită întâmplător în 1986, de un grup de cercetători români care studia solul în vederea construirii unei centrale electrice în apropierea Mării Negre, aminteşte siteul romania-redescoperita.ro.

Studiul amănunţit al peşterii a dus la identificarea a 35 de specii noi de animale. Ineditul descoperirii constă însă în existenţa, atenţie, a primul ecosistem din lume a cărui viaţă se bazează pe chemosinteză.

Printre creaturile descoperite în peşteră se află şi un miriapod de circa 10 centimetri, a cărui muşcătură este veninoasă.

Absenţa luminii solare duce la eliminarea posibilităţii de a obţine hrana prin fotosinteză, de aceea organismele aflate aici s-au adaptat la condiţiile de mediu. Utilizând energia chimică rezultată din oxidarea hidrogenului sulfurat, microorgansimele foloseau chimiosinteza pentru a-şi procura hrană. Acest procedeu a dus la formarea unui strat cu aspect lăptos, plin cu microorganisme, care au constituit hrană pentru celelalte animale aflate în peşteră, ei fiind ultima verigă a lanţului alimentar. Acest sistem autosusţinut nu a fost niciodată întâlnit la suprafaţa Terrei.

Speologul Cristian Lascu nu a găsit dovezi ale provenienţei apei din exterior. Teoria elaborată de acesta este că apa de la suprafaţa României conţine un izotop, consecinţă a dezastrului de la Cernobîl, iar dacă această apă ar fi fost de la suprafaţă ar fi trebuie să conţină implicit şi acest izotop. Însă testele au arătat că era inexistent. Apa provenea dintr-o rezervă subterană care se pare că a fost păstrată aici timp de 2500 de ani. Neprimind alimentaţie din exterior, s-a creat un ecosistem închis, total diferit de cele aflate la suprafaţă. Printre speciile noi de carnivore găsite aici se numără doi pseudoscorpioni, un miriapod, o specie nouă de lipitoare, patru păienjeni şi un scorpion de apă, diferit de rudele sale cunoscute.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 17 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro