Joi, 21 noiembrie 2024 - 9:14:09
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Senzaţii tari: primul zbor parabolic din Europa


13 martie 2013

Zborurile parabolice cu avionul îi fac pe cei aflaţi la bord să scape de efectul gravitaţiei terestre fără să fie nevoie de un zbor spaţial, datorită manevrelor de urcare şi coborâre. Numărătoarea inversă a început pentru primii pasageri ai A300 Zero-G, care au plătit ca să treacă prin experienţa imponderabilităţii.

În timpul zborului vor fi efectuate 15 parabole a câte 22 de secunde, în total cinci minute de imponderabilitate. La prima parabolă se va atinge gravitaţia marţiană (o treime din greutatea resimţită). Ea va fi urmată de două parabole lunare (1/6 din greutate, adică senzaţia de a fi în picioare pe Lună) şi 12 parabole în imponderabilitate.

Pentru a efectua manevre parabolice, avionul  A300 Zero-G, se deplasează într-o zonă unde traficul aerian nu este prea intens, zburând orizontal la o altitudine de 6.100 m. Echipajul măreşte progresiv viteza până la circa 810 km/h. Pilotul acţionează manşa până când avionul ajunge la o înclinaţie de 47 grade. Este faza numită 'resursă de intrare', în care puternica hipergravitaţie (sau hiperponderabilitate) fixează pasagerii pe podeaua cabinei: timp de circa 20 secunde, ei cântăresc de aproape două ori mai mult.

Odată atinsă înclinaţia de 47 grade se reduce mult propulsia motoarelor. Este 'injecţia': avionul intră în faza parabolică. Toate forţele aerodinamice - portanţa, propulsia - exercitate asupra avionului sunt anulate, iar avionul, având doar propria sa greutate, intră în faza parabolică. În interior, pasagerii sunt în imponderabilitate.

În timpul acestei faze de 22 de secunde, avionul ajunge la o înălţime de 8.500 m şi îşi reduce înclinarea până ajunge din nou la orizontală. Începe apoi să încline partea din faţă şi să coboare iarăşi. La sfârşitul parabolei, echipajul redresează avionul, imponderabilitatea dispare în câteva secunde şi pasagerii trec din nou prin 20 de secunde de hipergravitaţie. Avionul revine la poziţia orizontală pentru circa două minute, pregătindu-se să înceapă următoarea parabolă.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 noiembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro