Joi, 28 martie 2024 - 11:32:41
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


DOBRODOŞAO! BINE AŢI VENIT în Serbia!


5 iunie 2017


 

Am vizitat, recent, pentru prima oară, Belgradul, cu prilejul unei excursii organizate de CARP Ploiesti şi mi-a plăcut aşa de mult încât am de gând să mai revin dacă se poate. Capitala Serbiei are o populaţie de peste 1,8 milioane de locuitori, este unul dintre cele mai vechi oraşe ale Europei şi locul în care s-au intersectat, de-a lungul anilor, drumuri importante ale continetului. De aceea a avut şi o istorie tumultuoasă, numeroase naţionalităţi şi războaie lăsându-şi amprenta asupra oraşului. Multe cladiri, precum Casa Radio şi sediul Televiziunii poartă şi acum amprenta bombardamentelor americane, devenind obiective turistice. De aceea, nu mai surprinde pe nimeni mesajele de protest ale sârbilor – aflate inclusiv pe cladirea Parlamentului -  adresate NATO, SUA, Trump, Merkel, Erdogan…

Belgradul e situat la confluenţa râului Sava cu Dunărea, ceea ce îi oferă un relief aparte. Pentru că pe malurile celor două ape, aproape de confluenţă, sunt zeci (sau chiar sute) de localuri pentru toate gusturile. Restaurante elegante, cu specific, taverne, cafenele, terase, cluburi de jazz, house sau muzică de prin partea locului – orice gusturi ai avea, găseşti ceva pe placul tău.

Drumul ales de organizatori - reprezentaţi de experimentatul şofer Marius Oprea şi soţia sa Denisa, pe post de ghid (foarte bine documentată) – a fost: Ploiesti-Târgovişte-Craiova-Drobeta Turnu Severin-Orşova, cu vizitarea mănăstirilor Clocociov şi Sf.Ana, în prima zi, iar în ziua următoare am pornit din Orşova-Moldova Nouă, Moldova Veche până la Porţile de Fier şi am intrat în Serbia. După ce am trecut Dunărea, am mers cam o oră şi jumătate de-a lungul fluviului, am străbătut câteva localităţi (având ca puncte de reper, în Serbia, Veliko Gradiste, Pozarevac), am intrat pe autostradă (E 75) şi de acolo în 45 de minute am ajuns la Belgrad.

Partea de drum care însoţeşte Dunărea este încântătoare, fluviul oferă peisaje care îţi taie respiraţia. După ce treci graniţa, îţi dai seama de măreţia Dunării, pe malul căruia străjuieşte imensa statuie a regelui dac Decebal, săpată în stîncă pe malul românesc. Merită să faci câteva opriri, în locurile special amenajate, la altitudini un pic mai mari, pentru a capta frumuseţea naturii în această parte de lume.

Belgradul are multe parcuri, unele dintre ele foarte mari. Una dintre cele mai frumoase zone ale oraşului este, după părerea mea, cea din jurul cetăţii Kalemegdan. Este cea mai veche parte a oraşului, construcţia cetăţii fiind începută acum două milenii. Treptat, aici s-au adăugat şi alte laturi ale cetăţii, astăzi fiind un monument cultural de excepţie şi un loc special, în care au loc numeroase evenimente culturale, sportive, concerte şi multe altele.

Aproape de Cetatea Kalemegdan se găseşte principala stradă pietonală din Belgrad, Knez Mihailova, locul principal de întâlnire a tinerilor din Belgrad, de-a lungul căreia sunt înşirate o mulţime de magazine, cafenele, dar şi centre culturale, galerii, săli de expoziţii. Este locul potrivit pentru a bea o cafea după-amiaza, după o partidă de shopping. Pe Knez Mihailova sunt atât magazine populare (Mango, Zara, Aldo, Taly Weijl, Replay, Bata, Morgan, Miss Sixy şi altele), cât şi branduri scumpe (Bally, Azzaro) sau magazine ale designerilor locali. Alte puncte de atracţie sunt: Catedrala Sf.Sava – cea mai mare biserică ortodoxă din lume, vechiul Palat Regal, Biserica Sf.Marc, Palatul Alb, Biserica Ruzica şi Capela Sveta Petka, Muzeul Nikola Tesla ş.a.

Cum spuneam, restaurantele sunt multe şi variate. Cele fusion, sârbeşti, italiene sau balcanice sunt cel mai des întâlnite. Pentru un prânz cu savoare locală recomand Balkan Ekspres, din cartierul Zemun, nu numai pentru mâncarea gustoasă, cât mai ales pentru designul original (este amenajat ca un vagon de tren, cu banchete, ferestre şi finisaje care te fac să te simţi în Orient Expres) şi panorama deosebită asupra râului Sava, înainte de a se vărsa în Dunăre. Nu e un restaurant scump. La prânz mai poţi lua masa în insula Ada, situată pe malul lacului Sava. Aici este o plajă lungă (vara se face plajă, baie şi se practivă sporturi acvatice) şi zeci de terase, cafenele, restaurante şi cluburi. Iarna funcţionează şi un patinoar şi te poţi plimba prin parcul imens.

Moneda locală este dinarul, iar un euro este 103 dinari (1 dinar= 0,0373 lei). În majoritatea localurilor sau a magazinelor se poate plăti cu cardul. Serviciul nu e de obicei inclus, bacşişul este max 10%.

  • Pentru a lua masa la restaurant e necesar să faci rezervare în prealabil. În localurile la modă e bine să suni chiar cu o zi sau două înainte. Sârbii petrec mult timp în oraş!
  • Bucătăria tradiţională sârbească are multe influenţe unguresti şi turceşti. Deci, are multe preparate din carne, fasole, varză şi sosuri picante. Dacă nu eşti un mare amator de carne, evită preparatele tradiţionale locale.
  • În Belgrad nu există metrou, ci tramvaie şi autobuze. Traficul e haotic, cam ca în Bucureşti. Taxiul e accesibil, cu condiţia să îl comanzi de la hotel şi să ai grijă să nu te suprataxeze.
  • Belgrad nu este un oraş nemaipomenit pentru shopping, magazinele sunt destul de scumpe şi nu găseşti lucruri pe care să nu le ai la îndemână şi în România.
  • Dacă ai auzit legende legate de hoţi la drumul mare cum treci graniţa, infracţionalitate ridicată în Belgrad – uită-le. Drumul e sigur, iar Belgradul şi-a revenit mult după război. Desigur, sunt infractori ca în orice capitală europeană, aşa că nu strică puţină prudenţă în locurile aglomerate. Noaptea poţi merge liniştit pe străzi, în locurile circulate, centrale.
  • Şi un secret pentru doamne/domnisoare: în Belgrad sunt saloane de frumuseţe la tot pasul, ceea ce le face extrem de accesibile! Costă 10 euro un spălat, coafat şi manichiură cu produse de cea mai bună calitate, serviciile sunt foarte bune, iar saloanele deschise până târziu în noapte. Cu programare în prealabil, mai ales spre sfârşitul săptămânii.
 
 
 
 
 
 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro