"Paradisul geologilor". Aşa a fost supranumită rezervaţia de la Racoş, o localitate de lângă Braşov. Acolo au avut loc cele mai recente erupţii vulcanice de la noi din ţară care au lăsat urme de o frumuseţe fabuloasă. Dar pe lângă spectacolul naturii, Racoşul are şi o istorie interesantă cu grofi celebri, a căror locuinţă ascunde şi astăzi multe poveşti.
Coloanele de bazalt din Racoş au devenit celebre pentru frumuseţea lor. Au forme hexagonale şi, privite din depărtare, seamănă cu o orgă de piatră, parcă cioplită de un meşter iscusit. Formaţiunile au o vechime de un milion şi jumătate de ani, iar localnicii spun că dacă petreci câteva ore lângă monumentul natural, te vindeci de orice boală.
Coloanele de bazalt au o înălţime cuprinsă între 10 şi 15 metri şi s-au format ca urmare a răcirii rapide a lavei vulcanice. După zeci de ani de exploatare, acestea reprezintă un adevărat spectacol al naturii.
Peisajul devine din ce în ce mai interesant pe măsură ce exploraţi zona. Vulcanul oferă o privelişte impresionantă. În solul roşiatic şi dur, vegetaţia a reuşit să-şi facă loc, iar în interiorul craterului au apărut câţiva brazi. De altfel, specialiştii spun că zona are cel mai tânăr sol din Munţii Carpaţi, asemănător cu Delta Dunării.
O groapă imensă de un roşu absolut ilustreză vulcanul de la Racoş. Ultima oară a erupt în cuaternar, însă urmele exploziei sunt încă proaspete. Toate aceste peisaje naturale sunt un vis pentru fotografi. Dovadă e faptul că imaginile spectaculoase surprinse la Racoş de oameni veniţi din toate colţurile lumii au făcut înconjurul globului. Nu doar natura face spectacol la Racoş, ci şi istoria. În centrul comunei este o cetate medievală din secolul al XVII-lea.
La Racoş nu sunt pensiuni, însă la zece kilometri este un hotel cochet, cu specific tradiţional. Costul unei camere cu pat dublu cu mic dejun inclus este de 110 lei, iar al unei camere single - 70 de lei.
Pentru cei care nu se sperie să urce câteva ore pe jos, tot la Racoş puteţi admira un sanctuar dacic, iar la doar câţiva kilometri este Cetatea Rupea, singura fortificaţie în formă de melc din Transilvania.