În fiecare an, topul celor mai bune restaurante europene vine cu noi surprize pentru clienţii care îşi doresc o experienţă culinară de neuitat.
Restaurantul Azurmendi din Comunitatea autonomă spaniolă Ţara Bascilor este primul în Top 100+ Restaurante Europene 2015, realizat de prestigiosul ghid Opinionated About Dining (OAD), relatează cotidianul ABC.
În doar trei ani, acest restaurant a reuşit să treacă de la una la trei prestigioase stele Michelin, iar acest lucru se datorează în primul rând lui Eneko Atxa, chef-ul care pregăteşte în fiecare zi cele mai bune preparate.
Clienţii au posibilitatea să viziteze şi bucătăria, care se află în mijlocul unei clădiri impresionante, pentru ca abia apoi să ajungă la sala de mese. Pentru că ţine la intimitatea clienţilor, patronul restaurantului a aşezat doar 13 mese în salon, aşa că nimeni nu poate auzi discuţiile din jur.
Există doar două meniuri, Erroak şi Adarrak, de 145 şi, respectiv, 175 de euro, la care se adaugă TVA-ul şi, desigur, băuturile. Printre felurile de mâncare pe care clienţii le pot servi, se numără: roşie cu anghilă, porumbel cu anghinare şi ou prajit. Pâinea, de casă, este pe baza de spelta sau porumb de Munguía. Ca desert, măr, caramel şi iaurt sau brânză cu fructe de pădure şi mentă.
Pe următoarele locuri se află anul acesta restaurante din Franţa, Belgia, Monaco, Italia şi Danemarca.
1. Azurmendi (Spania)
2. Troisgros (Franta)
3. L’Arpege (Franta)
4. In de Wulf (Belgia)
5. Quique Dacosta Restaurante (Spania)
6. Louis XV – Alain Ducasse (Monaco)
7. Diverxo (Spania)
8. Le Calandre (Italia)
9. Noma (Danemarca)
10. Etxebarri (Spania)