După vizita făcută în Bulgaria şi Macedonia, autocarul nostru - plin cu…tineri de altădată, cei care până în 1990 nu prea aveau voie să iasă din ţară, acum pensionari - s-a îndreptat spre Albania, despre care nu ştiam decât că a fost ”ştampilată” ca o ţară comunistă, săracă şi conflictuală cu vecinii săi, Macedonia şi Kosovo, cărora nu le recunoaşte independenţa. În afară de aceste două state, Albania îi mai are ca vecini pe greci - în sud-est şi sud, muntenegreni - în nord-vest.
Situată in sud-estul Peninsulei Balcanice, Albania este udată de Marea Adriatică si Marea Ionică pe coasta sa de vest. De la ghidul nostru, dna Denisa Dincă, aflăm informaţii interesante despre această ţară, pe care, sincer, chiar doream să o cunosc. Albania este cea mai muntoasă ţară din Europa, concurând, numai ca frumuseţe, cu Austria şi Elveţia,75% din teritoriu fiind acoperit de păduri de conifere şi foioase, cu văi săpate adânc în munte, care se succed la tot pasul. Surprinzător, drumurile sunt foarte bune, multe fiind autostrăzi.
În Tirana, capitala ţării, ne-am ”lovit” de impreionanta statuie la lui Skanderberg ( numele său adevărat fiind Gjergj Kastrioti), eroul naţional al Albaniei din sec XV, una dintre cele mai emblematice figure istorice ale ţării. Poporul albanez este un mix format din musulmani ( majoritari), restul fiind ortodocsi si catolici.
Am remarcat faptul că mulţi dintre tineri vorbesc engleza, cu una dintre frumuseţile feminine reuşind chiar să schimb câteva…priviri, nu înainte de o ”trage” în poză (ataşată in text).
O altă observaţie de reporter a fost ritmul intens de construcţie de blocuri, înalte şi spectaculoase din Durres şi Tirana, unul dintre ele ”străjuit” de gunoaie neridicate, cum am surprins eu de la fereastra hotelului din Durres.
Totuşi, Albania trăieşte şi se mişcă intens, fiind din ce in ce mai atrasă de investitori străini. La ieşirea din Tirana, spre exemplu, am văzut zeci de sedii de firme străine: din Japonia, Italia, Germania, China ş.a.
Din goana autocarului am mai văzut Lacul Ohrid, cel mai adanc din Peninsula Balcanica…si ce mult mi-as fi dorit sa fi oprit cateva minute pentru a-l trage intr-o poză. Istoria si cultura Albaniei sunt fascinante. Sa nu uitam că de de origine albaneză (născută însă la Skopje, Macedonia) este, pe lângă Skanderberg, şi Maica Tereza, călugăriţă catolică, cea care a fondat Ordinul Carităţii în India (1950) şi a primit Premiul Nobel pentru Pace.
Albania este ţara contrastelor religioase, in care se amesteca traditia si cultura islamică, cu cea crestina, traind de veacuri, laolalta musulmani cu crestini.
De reţinut şi o inedită legătură a Albaniei cu România: imnul naţional al Albaniei este cântecul nostru patriotic de odinioară “Pe-al nostru steag e scris unire”, scris de compozitorul român Ciprian Porumbescu, pe versurile lui Andrei Barseanu. Se pare că a fost cumpărat de către guvernul Albaniei in anul 1921.
Din Albania cel mai mult m-a impresionat însă povestea oraşului Durres, unul dintre cele mai vechi orase ale ţării, portul principal si al doilea centru industrial după capitala Tirana.
Durres este asezat pe o mica peninsula de-a lungul coastei Marii Adriatice si, cred eu, acest fapt ii conferă un statut special faţă de restul oraselor albaneze. Am inteles ca Durres este intr-o continuă transformare si modernizare, fiind cel mai frumos si căutat oras-staţiune de catre albanezi pentru petrecerea unei vacanţe pe litoralul ţării lor. In scurtul nostru popas de aici am intâlnit însă şi mulţi turişti străini.
Durres este un oras cu o istorie bogată. A fost colonie romană, apoi cel mai important oras al zonei de vest a Imperiului Bizantin între sec. V şi VI; a deţinut titlul de capitală a ţării in 1913. Este orasul care s-a aflat sub nu mai puţin de 33 de ocupaţii de-a lungul ultimelor nouă secole. Deci, are la activ o istorie efervescentă si sângeroasă in tot felul de evenimente care s-au succedat de-a lungul timpului.
Si totusi, astazi, in sec. XXI, Durres are o strălucire aparte. Orasul este colorat in nuanţe vesele, abundă in blocuri de locuit, unele vechi dar majoritatea sunt noi, cu arhitecturi îndrăzneţe. In centru, se evidentiază câteva hoteluri moderne, ca si cladirea Primăriei si Palatul Culturii. O moschee noua iese clar din peisajul cu care suntem noi obisnuiti, amintindu-ne că suntem pe un teritoriu cu locuitori preponderent musulmani.
Din cât am reusit sa vad, Durres face nota discordantă faţă de ceea ce am vazut in restul tarii, ce-i drept, din fuga masinii. Aici mi-au plăcut casele de vacanţă si vilele scumpe, clădite in stil cât mai „rebel” si sofisticat, cu bun gust, care sunt situate mai la periferie. Multe dintre ele dintre ele aparţinând unor bogătaşi ruşi!
Acest oraş mi s-a părut fericit şi optimist, relaxat şi “sufocat” de palmierii inalţi ce străjuiesc strazile si bulevardele largi. Si peste tot, la terase si restaurante, in faţa magazinelor ca si prin parcuri, este abundenţa încântătoare de flori mediteraneene, care improspatează aerul acela de vară fierbinte.
In viitorul nu prea indepartat, Durres se doreste a deveni o importanta atractie turistica a litoralului albanez de la Adriatica si are toate premizele. Acolo am admirat, daca se poate spune asa, zidurile fostei cetati si singurul turn de aparare care a rezistat timpului.
Turnul venetian este atractia turistica principala a orasului si a fost ridicat prin sec. XIII. La acea vreme, turnul, impreuna cu zidurile de aparare au reprezentat una dintre cele mai mari si puternice fortificatii de la Marea Adriatica. Zidurile medievale duc de la turnul venetian pana la Amfiteatrul cu 15000 de locuri, construit in sec. 2 i.Hr. Acolo se gaseste o cripta de la inceputul crestinismului, decorata cu mozaicuri rare.
In apropierea zidurilor se ridica o statuie a unui erou national, flancata de trei tunuri. In portul din Durres se gaseste Muzeul de Arheologie - un muzeu de exceptie, deoarece in interiorul acestuia se gasesc diverse resturi de obiecte deosebit de frumoase si importante, care atestă vechimea orasului si a zonei. Multe dintre acestea au fost reconditionate. Tot de la port se intinde statiunea de litoral Durres Plazh. Un litoral unde mi-aş dori să petrec o vacanţă…Îl recomand însă cu plăcere tuturor care vor să aibă o vacanţă de vis în această minunată ţară din Balcani – cu bunele şi relele sale - cu atât mai mult că aici preţurile sunt rezonabile (sub cele practicate în Croaţia), iar oamenii amabili şi ospitalieri.
TITLURILE ZILEI:
• Un bărbat găsit decedat într-un apartament din Ploieşti • Am avut dreptate: Sinaia are viceprimar PSD! • LE-AŢI VĂZUT? • Patru răniţi în accident rutier grav produs pe DN1A, la Lipăneşti • Un bărbat găsit decedat într-un apartament din Ploieşti • Am avut dreptate: Sinaia are viceprimar PSD! • LE-AŢI VĂZUT? • Patru răniţi în accident rutier grav produs pe DN1A, la Lipăneşti
La pas, prin şase ţări balcanice - ALBANIA
21 iunie 2017
Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
Sinuciderea asistata a PSD Sinaia!
-
Andrei Volosevici, reţinut de procurori, în ultima zi de primar al Ploieştiului! Încă trei persoane au primit mandat de retinere pentru 24 de ore
-
Îl împuşti pe Măchiţescu, dar lucrezi cu Raul Petrescu!
-
Final de mandat cu declaraţii la Parchet pentru Andrei Volosevici! Ce acuzaţii îi aduc procurorii primarului Ploiestiului
-
Primarul Poliţeanu a făcut dreptate! Simona Puiu se întoarce la secţia de gimnastică ritmică de la CSM Ploieşti!
-
Am avut dreptate: Sinaia are viceprimar PSD!
-
PLAN ROSU activat! 11 masini implicate într-un accident pe A3, , zona comunei Râfov
-
Accident rutier mortal pe DJ 720 în Diţeşti
-
GOAT Festival la final! Cine este marele căstigător?
-
Ceremonia de constituire a noului Consiliu Judeţean Prahova
Anul - ediţia nr. 3622
Copyright © 2011 - 2024 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2024 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 noiembrie 2024
Autentificare
Autentificare