Miercuri, 21 februarie 2018 - 9:20:06
EUR
EURO = 4.6606 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 3.7828 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

La pas, prin şase ţări balcanice - ALBANIA


21 iunie 2017

După vizita făcută în Bulgaria şi Macedonia, autocarul nostru - plin cu…tineri de altădată, cei care până în 1990 nu prea aveau voie să iasă din ţară, acum pensionari - s-a îndreptat spre Albania, despre care nu ştiam  decât că a fost ”ştampilată” ca o ţară comunistă, săracă şi conflictuală cu vecinii săi, Macedonia şi Kosovo, cărora nu le recunoaşte independenţa. În afară de aceste două state, Albania îi mai are ca vecini pe greci - în sud-est şi sud, muntenegreni - în nord-vest.

Situată in sud-estul Peninsulei Balcanice, Albania este udată de Marea Adriatică si Marea Ionică pe coasta sa de vest. De la ghidul nostru, dna Denisa Dincă, aflăm informaţii interesante despre această ţară, pe care, sincer, chiar doream să o cunosc. Albania este cea mai muntoasă ţară din Europa, concurând, numai ca frumuseţe, cu Austria şi Elveţia,75% din teritoriu fiind acoperit de păduri de conifere şi foioase, cu văi săpate adânc în munte, care se succed la tot pasul. Surprinzător, drumurile sunt foarte bune, multe fiind autostrăzi.În Tirana, capitala ţării, ne-am ”lovit” de impreionanta statuie la lui Skanderberg ( numele său adevărat fiind Gjergj Kastrioti), eroul naţional al Albaniei din sec XV, una dintre cele mai emblematice figure istorice ale ţării. Poporul albanez este un mix format din musulmani ( majoritari), restul fiind ortodocsi si catolici.Am remarcat faptul că mulţi dintre tineri vorbesc engleza, cu una dintre frumuseţile feminine reuşind chiar să schimb câteva…priviri, nu înainte de o ”trage” în poză (ataşată in text).O altă observaţie de reporter a fost ritmul intens de construcţie de blocuri, înalte şi spectaculoase din Durres şi Tirana, unul dintre ele ”străjuit” de gunoaie neridicate, cum am surprins eu de la fereastra hotelului din Durres.Totuşi, Albania trăieşte şi se mişcă intens, fiind din ce in ce mai atrasă de investitori străini. La ieşirea din Tirana, spre exemplu, am văzut zeci de sedii de firme străine: din Japonia, Italia, Germania, China ş.a.

Din goana autocarului am mai  văzut Lacul Ohrid, cel mai adanc din Peninsula Balcanica…si ce mult mi-as fi dorit sa fi oprit cateva minute pentru a-l trage intr-o poză. Istoria si cultura Albaniei sunt fascinante. Sa nu uitam că de de origine albaneză (născută însă la Skopje, Macedonia) este, pe lângă Skanderberg, şi Maica Tereza, călugăriţă catolică, cea care a fondat Ordinul Carităţii în India (1950) şi a primit Premiul Nobel pentru Pace.

Albania este ţara contrastelor religioase, in care se amesteca traditia si cultura islamică, cu cea crestina, traind de veacuri, laolalta musulmani cu crestini.

De reţinut şi o inedită legătură a Albaniei cu România: imnul naţional al Albaniei este cântecul nostru patriotic de odinioară “Pe-al nostru steag e scris unire”, scris de compozitorul român Ciprian Porumbescu, pe versurile lui Andrei Barseanu. Se pare că a fost cumpărat de către guvernul Albaniei in anul 1921.

Din Albania cel mai mult m-a impresionat însă povestea oraşului Durres, unul dintre cele mai vechi orase ale ţării, portul principal si al doilea centru industrial după capitala Tirana.

Durres este asezat pe o mica peninsula de-a lungul coastei Marii Adriatice si, cred eu, acest fapt ii conferă un statut special faţă de restul oraselor albaneze. Am inteles ca Durres este intr-o continuă transformare si modernizare, fiind cel mai frumos si căutat oras-staţiune de catre albanezi pentru petrecerea unei vacanţe pe litoralul ţării lor. In scurtul nostru popas de aici am intâlnit însă şi mulţi turişti străini.Durres este un oras cu o istorie bogată. A fost colonie romană, apoi cel mai important oras al zonei de vest a Imperiului Bizantin între sec. V şi VI; a deţinut titlul de capitală a ţării in 1913. Este orasul care s-a aflat sub nu mai puţin de 33 de ocupaţii de-a lungul ultimelor  nouă secole. Deci, are la activ o istorie efervescentă si sângeroasă in tot felul de evenimente care s-au succedat de-a lungul timpului.

Si totusi, astazi, in sec. XXI, Durres are o strălucire aparte. Orasul este colorat in nuanţe vesele, abundă in blocuri de locuit, unele vechi dar majoritatea sunt noi, cu arhitecturi îndrăzneţe. In centru, se evidentiază câteva hoteluri moderne, ca si cladirea Primăriei si Palatul Culturii. O moschee noua iese clar din peisajul cu care suntem noi obisnuiti, amintindu-ne că suntem pe un teritoriu cu locuitori preponderent musulmani.

Din cât am reusit sa vad, Durres face nota discordantă faţă de ceea ce am vazut in restul tarii, ce-i drept, din fuga masinii. Aici mi-au plăcut casele de vacanţă si vilele scumpe, clădite in stil cât mai „rebel” si sofisticat, cu bun gust, care sunt situate mai la periferie. Multe dintre ele dintre ele aparţinând unor bogătaşi ruşi!

Acest oraş mi s-a părut fericit şi optimist, relaxat şi “sufocat” de palmierii inalţi ce străjuiesc strazile si bulevardele largi. Si peste tot, la terase si restaurante, in faţa magazinelor ca si prin parcuri, este abundenţa încântătoare de flori mediteraneene, care improspatează aerul acela de vară fierbinte.

In viitorul nu prea indepartat, Durres se doreste a deveni o importanta atractie turistica a litoralului albanez de la Adriatica si are toate premizele. Acolo am admirat, daca se poate spune asa, zidurile fostei cetati si singurul turn de aparare care a rezistat timpului.Turnul venetian
este atractia turistica principala a orasului si a fost ridicat prin sec. XIII. La acea vreme, turnul, impreuna cu zidurile de aparare au reprezentat una dintre cele mai mari si puternice fortificatii de la Marea Adriatica. Zidurile medievale duc de la turnul venetian pana la Amfiteatrul cu 15000 de locuri, construit in sec. 2 i.Hr. Acolo se gaseste o cripta de la inceputul crestinismului, decorata cu mozaicuri rare.

In apropierea zidurilor se ridica o statuie a unui erou national, flancata de trei tunuri. In portul din Durres se gaseste Muzeul de Arheologie - un muzeu de exceptie, deoarece in interiorul acestuia se gasesc diverse resturi de obiecte deosebit de frumoase si importante, care atestă vechimea orasului si a zonei. Multe dintre acestea au fost reconditionate. Tot de la port se intinde statiunea de litoral Durres Plazh. Un litoral unde mi-aş dori să petrec o vacanţă…Îl recomand însă cu plăcere tuturor care vor să aibă o vacanţă de vis în această minunată ţară din Balcani – cu bunele şi relele sale - cu atât mai mult că aici preţurile sunt rezonabile (sub cele practicate în Croaţia), iar oamenii amabili şi ospitalieri.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(379 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Cristi Cimpeanu foto

Vaccinurile salveaza vietiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec In prima parte a zilei s-ar putea sa resimtiti o stare de confuzie sau de oboseala. Va recomandam sa amanati activitatile si deciziile importante, fiindca este posibil sa nu gasiti solutiile cele mai eficiente si sa va alegeti cu pagube.De asemenea, ar fi bine sa evitati activitatile care necesita un efort fizic sau mental intens si sa va limitati la chestiuni de rutina.Este momentul sa va relaxati si sa acordati mai mult timp odihnei taur In prima parte a zilei este posibil sa incasati o suma de bani la care nu va asteptati sau care vine cu intarziere. Ar putea fi vorba despre o prima sau despre un imprumut pe care l-ati solicitat mai demult. Va sfatuim sa nu faceti investitii ori planuri de viitor in ceea ce priveste banii si sa fiti cumpatat cu cheltuielile.Seara este posibil sa faceti o scurta calatorie in interes personal, impreuna cu persoana iubita
GEMENI RAC
gemeni In prima parte a zilei, intuitia si imaginatia creativa va pot ajuta sa va afirmati in plan profesional si in societate. Va recomandam sa profitati de acest context astral favorabil, dar fara sa fortati lucrurile. S-ar putea sa fiti nevoit sa faceti o scurta calatorie neplanificata. Dupa-amiaza va sfatuim sa fiti atent si prudent in relatiile cu cei apropiati, fiindca exista riscul sa faceti o gafa rac Puteti avea succes in activitati din domeniul artistic sau care presupun talent si creativitate.Daca intentionati sa faceti o schimbare importanta in camin, puteti conta pe sprijinul membrilor mai tineri ai familiei. Va recomandam sa tineti cont de sfaturile unei rude mai in varsta, pentru ca v-ar putea ajuta sa economisiti o suma importanta. Este un moment bun pentru a face planuri de viitor, dar este indicat sa nu luati decizii in graba.
LEU FECIOARĂ
leu Este de asteptat sa fiti in forma din punct de vedere intelectual si artistic si aveti sanse sa va faceti remarcat in societate. In prima parte a zilei este posibil sa faceti cunostinta cu o persoana deosebita, interesata sa va sprijine creativitatea. Spre seara, o persoana apropiata v-ar putea da o veste surprinzatoare.Va sfatuim sa evitati discutiile in contradictoriu cu o femeie mai in varsta. fecioara Parcurgeti o perioada favorabila din toate punctele de vedere si s-ar putea sa va simtiti instare sa depasiti orice obstacol.Aveti ocazia sa va afirmati in societate, mai ales intr-un domeniu artistic sau prin creativitatea de care dati dovada. Astazi beneficiati de o imaginatie deosebita care, insa, v-ar putea face sa luati decizii nerealiste. Va sfatuim sa fiti precaut
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este posibil sa va implicati intr-un proiect artistic sau creativ care va capteaza toata atentia, cu riscul sa neglijati relatiile cu prietenii si cu familia. In a doua parte a zilei aveti posibilitatea sa lamuriti o neintelegere mai veche in relatiile cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri. Daca se iveste ocazia sa faceti o calatorie impreuna cu persoana iubita, va sfatuim sa nu ezitati. scorpion Este o zi favorabila comunicarii, activitatilor artistice si calatoriilor in interes sentimental.Intuitia si optimismul va pot ajuta sa gasiti o solutie ingenioasa pentru rezolvarea unei probleme financiare. Eastrolog.ro va recomanda sa evitati orice fel de speculatie.In a doua parte a zilei se intrevad mai multe intalniri sau schimburi de mesaje cu prietenii si cu persoana iubita
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator In prima parte a zilei este posibil sa participati la o intrunire care are legatura cu arta sau care v-ar putea oferi ocazia sa va manifestati un talent artistic ori creativ.Va recomandam sa nu va implicati in multe activitati in acelasi timp, fiindca riscati sa faceti greseli greu de reparat sau sa nu realizati ceea ce v-ati propus. Ar fi bine sa tineti cont de sfaturile unei persoane mai in varsta din anturaj. capricorn La locul de munca sau in afaceri s-ar putea sa vi se reproseze ca sunteti in intarziere cu o lucrare de care raspundeti personal.Este posibil sa resimtiti o stare de confuzie sau chiar de apatie, care poate sa va creeze neplaceri in relatiile cu familia si cu persoana iubita.Va sfatuim sa fiti mai intelegator cu cei apropiati si mai atent la dorintele lor.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator In prima parte a zilei s-ar putea sa fiti confuz si visator si riscati sa provocati conflicte cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri.Ar fi bine sa amanati discutiile si initiativele in chestiuni importante sau dificile, fiindca rezultatele pot fi cu totul altele decat cele scontate.Este indicat sa evitati speculatiile si orice tentatie de a obtine castiguri facile pesti Ca urmare a contextul astral de azi, simtul practic diminuat si dificultatile de concentrare va pot afecta in plan profesional si in afaceri. Este indicat sa evitati discutiile in contradictoriu cu colegii si cu partenerii. Eastrolog.ro va sfatuieste sa va ocupati de chestiunile care nu suporta amanare, iar pe cele care nu sunt urgente sa le lasati pe maine.In a doua parte a zilei s-ar putea sa va pregatiti pentru o calatorie in interes personal.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 februarie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro