Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 8:21:32
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Independenţii visează să intre în Parlament


28 noiembrie 2016

45 de candidaţi independenţi vor fi pe buletinele de vot la alegerile parlamentare din acest an. Dintre ei, doar patru au mai fost parlamentari. Majoritatea se vor lupta pentru un mandat de deputat şi doar cinci au intrat în cursa electorală pentru a deveni senatori. Nu se lasă descurajaţi de istorie: singurul candidat independent ales vreodată în Parlamentul României a fost Antonie Iorgovan, la alegerile din mai 1990, scrie Digi24.ro

În 2012, Remus Cernea intra în Parlament pe listele USL. În urma unor neînţelegeri, a părăsit PSD şi a devenit deputat neafiliat. După trei ani de independenţă şi şase legi adoptate dintr-un total de 30 de proiecte ajunse la vot final, candidează din nou.

Remus Cernea, candidat independent: „E adevărat că nu am avut un birou, e adevărat că nu am avut o secretară, că nu am avut o maşină, dar m-am descurcat. Biroul meu a fost tableta, multe dintre lucrurile pe care le-am gândit şi le-am făcut şi s-au văzut în plen, au fost gândite pe aceste holuri.”

Lipsa „infrastructurii” nu este singurul minus cu care se confruntă un parlamentar neafiliat. Are de cinci ori mai puţin timp alocat pentru luările de cuvânt în plen şi îşi poate explica votul doar la finalul şedinţei de plen şi nu după vot, aşa cum fac liderii partidelor.

Deputatul Theodor Paleologu, exclus din PNL anul acesta după o scurtă trecere prin PMP, vede însă şi avantaje la o candidatură independentă.

Theodor Paleologu, candidat independent: „E foarte plăcut să fii independent. Oamenii te votează pentru că le placi tu ca om! Nu după logica răului mai mic, ci pentru că aderă la ideile mele, pentru că au încredere în experienţa mea.”

La nivel naţional, cei mai mulţi candidaţi independenţi sunt la Galaţi şi Timişoara, patru, respectiv trei aspiranţi pentru un mandat de deputat.

Daniela Simona Vreme, candidat independent în Galaţi: „Lumea este dornică de schimbare, de schimbarea actualei clase politice. Partidele mamut nu dovedesc că doresc a se reforma.”

Rodica Barna, candidat independent în Timişoara: „Alegătorii au devenit mult mai pretenţioşi, vor oameni competenţi, serioşi.”

Analiştii spun că trendul independenţilor este şi o consecinţă a legii electorale care a eliminat obligaţia ca aceştia să câştige un mandat cu 50% plus unu din voturi.

Radu Magdin, analist politic: „Sunt raţiuni care ţin de legislaţie, dar şi raţiuni privind schimbarea felului în care oamenii se raportează la politică. Eu cred că este foarte bine că există concurenţă, perspectivă.”

În Prahova, singurul candidat independent este Marius Fenichiu, fost liberal, care a încercat să cucerească Primăria Ploieşti, tot din postura de independent

Pentru a intra în Parlament, independenţii trebuie să obţină 3,4% din voturile exprimate în circumscripţia în care candidează.

SURSA: Digi24.ro


 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro