Marţi, 19 martie 2024 - 1:02:58
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Avantajele chirurgiei laparoscopice! Ce spune Dr. Iuri Munteanu, medic primar chirurgie generală, specialist chirurgie plastică şi reconstructivă, doctor în medicină şi Director Medical la Spital Lotus


19 februarie 2018

Medic chirurg în cadrul Spitalului LOTUS, specializat în chirurgia laparoscopică, colonoscopie şi endoscopie, dar şi în chirurgie plastică şi reparatorie, chirurgie oncologică şi Management sanitar, realizează la Spitalul Lotus intervenţii de o mare complexitate, din sfera chirurgiei.

Dr. Iuri Munteanu este asistent universitar la Facultatea de Medicină, Universitatea Titu Maiorescu din Bucureşti, şi a contribuit la numeroase publicaţii naţionale şi internationale despre chirurgia generală şi laparoscopică.

I: Domnule doctor, în zilele noastre, auzim tot mai mult vorbindu-se de chirurgia minim invazivǎ. Ce înseamnǎ aceasta?

R: Chirurgia a evoluat mult în ultimii ani. Progresul tehnologic a permis atingerea unui obiectiv urmărit de mult timp şi anume o chirurgie de calitate care se obţine cu un traumatism minim uşor de suportat chiar şi de un pacient fragil.

I: Care sunt avantajele tehnicii laparoscopice, faţă de chirurgia convenţională?

R: Avantajele sunt multiple. Unele se referă la recuperarea rapidă, altele la rezultatele estetice deosebite. Traumatismul minim la care este supus pacientul permite includerea pe lista de aşteptare a pacienţilor cu contraindicaţii pentru o operaţie clasică. Avantajele intraoperatorii sunt legate de o mai bună vizualizare a detaliilor. Riscul de complicaţii postoperatorii se reduce considerabil. Pericolul infecţiilor este minim. Toate acestea determină avantaje economice incontestabile atât pentru pacienţi cât şi pentru societate.

I: Spre ce credeţi că va evolua chirurgia minim invazivă, în viitor?

R: Cred că viitorul chirurgiei moderne este stric legat de chirurgia minim invazivă inclusiv chirurgia robotică. Viteza cu care se dezvoltă noile tehnologii este uluitoare şi realitatea chirurgicală confirmă acest lucru. Traumatismul chirurgical va fi minimalizat la extrem ceea ce va permite o scurtare importantă a actului medical cu reintegrarea imediată a pacienţilor

I: Ce proceduri se pot efectua şi în Spitalul Lotus?

R: La Spital Lotus pot fi efectuate toate intervenţiile chirurgicale ce presupun abord minim invaziv laparoscopic. Cele mai frecvente sunt: Colecistectomia laparoscopică, apendicectomia, cura herniilor sau a eventraţiilor, histerectomia, operaţiile pentru chist de ovar, varicocel, chist de uraca, hernie hiatala s.a.m.d., culminând cu operaţiile pentru micşorarea stomacului, operaţii pentru obezitate morbidă. Practic toate operaţiile cunoscute în chirurgia clasică au şi o alternativă minim invazivă.

I: Există vreo contraindicaţie pentru acest tip de procedură?

R: Desigur există şi contraindicaţii. În mare parte acestea sunt aceleaşi ca şi în chirurgia clasică: legate de starea biologică a pacienţilor, de anumite tratamente urmate, de bolile neoplazice, de convingerile personale ale pacienţilor. Există şi anumite contraindicaţii specifice care se referă la rezervele pulmonare ce pot afecta funcţiile respiratorii, excursia pulmonară, foarte solicitate în cazul laparoscopiei. Limitarea tehnică a metodei este posibilă la pacienţii cu multiple intervenţii chirurgicale cu risc de periviscerită postoperatorie stransă. Este încurajator faptul că de la an la an contraindicaţiile s-au restrâns constant.

I: Ce trebuie să facă pacienţii pentru a beneficia de un asemnea tip de intervenţie?

R: Pacienţii carora li s-a indicat un anume tip de intervenţie chirurgicală le recomand să ceara şi o a doua opinie în ceea ce priveşte abordul minim invaziv. Suntem pregătiţi să explicăm cu răbdare toate beneficiile chirurgiei potrivite fiecărui caz în parte.

I: Ce v-a determinat pe dumneavoastră, medic specializat în chirurgia laparoscopică, să vă îndreptaţi atenţia şi către medicina plastică şi reparatorie?

R: Tot timpul am căutat un anume echilibru în utilizarea tehnicilor chirurgicale şi a efectului estetic postoperator. Din păcate deseori în iureşul desfăşurării unui act medical ne axăm pe efectul final, uitând că pacientul e mai mult decât o verigă a acestuia. Odată cu depăşirea etapei acute şi degrevarea situaţiei ramân urmele cu care pacientul va trebui să coexiste pentru viitor. Unii vor rămâne cu sechele importante, gravitatea variind de o simplă jenă, la adevărate depresii sau chiar tragedii. A doua specialitate a aparut din dorinţa de a corecta aceste neajunsuri. Sunt mândru de a mă număra printre elevii Prof. Dr. Nicolae Antohi.

I: Povestiţi-ne despre intervenţiile care v-au adus cele mai mari satisfacţii, cum s-au recuperat pacienţii.

R:  Mă bucur pentru fiecare intervenţie pe care o efectuez. Pentru mine chirurgia a devenit mai mult decât o pasiune. Mă identific cu ea. Mă bucur pentru fiecare reuşită şi sufăr atunci când ceva nu-mi reuşeşte aşa cum mi-am dorit. Recuperarea pacienţilor poate fi diferită de la caz la caz. Am avut evoluţii mai dificile la pacienţii cu operaţii mici şi evoluţii spectaculoase la pacienţii care au avut intervenţii majore. E foarte important să fii alături de pacienţii tăi şi să le transmiţi acea siguranţă şi încredere ca totul va fi bine şi în final totul va fi aşa cum ne-am propus.

I: Ştiu că vă place să ţineţi legătura cu pacienţii dumneavoastră. Cât de importantă este această legătură?

R: Acest feedback determinat de relaţia profesională dintre medic şi pacient este cea care ne dă încredere şi ne încurajează să mergem înainte. La fel este şi elementul care ne aduce cu picioarele pe pământ şi uneori ne trimite înapoi către carte, către şcoală. Mă refer la noi tehnologii, cursuri profesionale, competenţe, schimb de experienţe. Am ajuns la Spital Lotus Ploieşti în toamna lui 2016 fără a fi fost cunoscut pe plan local şi mă bucur nespus că dupa un an de zile am ajuns să fiu salutat pe stradă în scurtele mele ieşiri prin Ploieşti.

I: Cum aţi descrie medicina în România zilelor noastre, pentru omul de rând? Ce ne sfătuiţi?

R: O medicină de extreme. Exista servicii comparabile cu cele oferite în strainatate dar în acelaşi timp există unităţi medicale care practică o medicină modestă în limita dotărilor şi a posibilităţilor de selecţie şi pregătire de personal. În condiţiile în care Spital Lotus Ploieşti are de oferit un pachet important de servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, oamenii sunt trataţi cu maximă responsabilitate indiferent de statutul social.

I: Ca profesor la Univeristate, ce ne puteţi învăţa pe noi, cei care suferim de o afecţiune şi avem nevoie de sprijin? În ce să credem?

R: Aveţi încredere în medicii dumneavoastră. Credeţi în profesionalism, responsabilitate, bun simţ, în familie, în iubire, în toate lucrurile mărunte care ne fac viaţa atât de complicată şi atât de frumoasă în acelaşi timp. Doamne ajută!

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro