Joi, 25 aprilie 2024 - 6:51:46
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Operaţie în premieră în România


13 noiembrie 2013

La Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie din Cluj-Napoca a avut loc recent o intervenţie în premieră pentru România, dar şi pentru Europa de Sud-Est, spun medicii clujeni. Este vorba despre o miotomie perorala endoscopică, o tehnică mimim invazivă, utilizată pentru tratarea Achalaziei (o afecţiune a esofagului).

Potrivit citynews.ro, interveţia a fost realizată de Prof. Dr. Marcel Tanţău, iar pacientă a fost o femeie în vârstă de 41 de ani, care suferea de tuse nocturnă, vărsături şi chiar malnutriţie, din cauza stagnării în esofag a alimentelor (aici se pot acumula până la 1,5 kg de alimente).

Pacienţii care suferă de Achalazie sunt trataţi, de cele mai multe ori, prin dilatări repetate endoscopice, sau tehnici de chirurgie laparoscopică. Conform sursei citate, la nivel mondial, există puţine centre unde se practică miotomia perorala endoscopică. Ea a fost dezvoltată de către profesorul Haruhiro Inoue, de la Universitatea Showa din Japonia, care le-a prezentat această tehnică medicilor români, la un workshop de endoscopie digestivă, ce a avut loc în 2011, la Cluj.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro