După violenţele care au avut loc ieri în centrul Capitalei, manifestanţii au venit şi astăzi să protesteze. La orele 17.00 în Piaţa Universităţii erau aproximativ 500 de oameni. Unii spun că au trecut întâmplător, iar alţii sunt supăraţi pe primarul de sector, pe Băsescu, pe Ponta sau pe Antonescu, sau sunt nemulţumiţi de pensiile mici, de salariile insuficiente sau de lipsa unui loc stabil de muncă.
Reprezentanţii Ligii studenţilor l-au anunţat pe prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, că 400 de studenţi vor merge în această seară în Piaţa Universităţii. Potrivit prefectului Atănăsoaei, Asociaţia Luptătorilor din decembrie 1989 a cerut autorizaţie pentru protest. Primarul general, Sorin Oprescu, a spus că nu se pune problema să nu autorizeze un miting în condiţiile în care ştie foarte bine ce se întâmplă în ţară. ”Mă despart complet de cei care provoacă forţele de ordine, violenţele şi distrugerile în special ale străzilor şi clădirilor”, a afirmat Oprescu.
Şi mobilizarea de astăzi a început tot pe Facebook. Sute de persoane au anunţat că, la ora 21.00, vor merge în Piaţa Universtăţii cu lumânări aprinse, pentru a manifesta paşnic.
„Avem ocazia să fim împreună acum când lucrurile sunt menite să ne dezbine. Nu violenţa este soluţia!...Soluţia e exact la noi, cei care stăm în casă şi ne holbăm cugetând şi spunând că ştim noi ce se întâmplă! Cine vrea să meargă la Universitate să cântăm, să aprindem lumânări şi să dansăm?”, este scris în anunţul de pe reţeaua de socializare.
Jandarmeria a mobilizat deja forţe pentru protestele care ar urma să aibă loc în această seară în Piaţa Universităţii. Întreg Bulevardul I. C. Brătianu este împânzit de maşinile jandarmilor, iar angajaţii Primăriei Capitalei lucrează la scoaterea gardurilor despărţitoare ale sensurilor de mers, acelea care au rămas după violenţele de ieri.
La acţiunile din această seară şi-au anunţat prezenţa şi sindicatele. Sute de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) şi Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret” vor participa în această seară la acţiunile de protest organizate în mai multe oraşe din ţară, acţiunea având însă un caracter individual, neorganizat.
„Libertatea de exprimare este garantată în România. Este un câştig al statului de drept, dar violenţa stradală este inacceptabilă, nu poate fi tolerată. Obligaţia autorităţilor statului este să protejeze cetăţeanul. Legea se respectă, nu se negociază. Condiţiile legale şi paşnice de exprimare a punctului de vedere trebuie apărate, dar violenţele nu pot fi tolerate”, a declarat premierul Emil Boc, în cadrul unei conferiţe de presă. Primul ministru a ţinut să precizeze că înţelege frustrările şi amărăciunea oamenilor, dar nici chiar acestea nu sunt o scuză pentru violenţe.
Pe de altă parte, Traian Igaş, ministrul Administraţiei şi Internelor, a anunţat că a solicitat structurilor din MAI şi ''şefilor de arme'' care gestionează protestele să acţioneze cu "mai multă implicare, cu mai multă fermitate".