Pe aceşti trei Sfinţi Părinţi îi sărbătorim ca pe cei mai mari Învăţători şi Păstori ai Bisericii, din toată istoria creştinătăţii. Viaţa lor sfântă şi învăţăturile lor alcătuiesc nişte îndreptare de ortodoxie, vrednice de toată lauda şi încrederea. Ei sunt adevăraţii ctitori ai Ortodoxiei şi pentru că, pe lângă darul tălmăcirii Sfintelor Scripturi, ei s-au învrednicit şi de înalta treaptă a arhieriei, sunt cunoscuţi sub numele de Sfinţii Trei Ierarhi.
Fiecare a folosit amvonul în felul felul său. Sfântul Vasile a fost păstor al mirenilor, dar şi mare îndrumător al călugărilor, unind cuvântul cu fapta şi acordând un loc însemnat muncii alături de rugăciune. Împreună cu Sfântul Ioan Hrisostom s-a străduit cu înfrumuseţarea şi desăvârşirea Sfintei Liturghii, iar Liturghia Sfântului Ioan şi Liturghia Sfântului Vasile se săvârşesc în Biserica Ortodoxă, aşa cum le-au desăvârşit ei. Sfântul Grigorie cunoscut cu numele de ,,Cuvântător de Dumnezeu", era vorbitor desăvârşit, poet şi mare teolog.
Sfântul Ioan Gură de Aur a folosit amvonul pentru învăţătura mirenilor, chemându-i spre întoarcerea la Dumnezeu şi la milostenie, de la cei mai smeriţi, până la cei mai semeţi, îmbărbătându-i, dojenindu-i şi dându-le ca pildă viaţa sa de nevoinţă, dar şi de dârză bărbăţie. A fost socotit ca cel mai iscusit vorbitor, pe care l-a avut biserica. Sfinţii Trei Ierarhi s-au asemănat între ei şi prin slăbiciunea lor trupească, toţi având o sănătate plăpândă. În slăbiciunea vasului lor trupesc sălăşluia însă tăria cea neasemănată a Duhului şi cuvântul lor era unit cu fapta. În cinstea lor, acum trei veacuri, domnitorul Vasile Lupu al Moldovei a înălţat minunata biserică din Iaşi, care a uimit multă lume prin frumuseţea podoabelor ei, cu hramul Sfinţii Trei Ierarhi.