Vineri, 29 martie 2024 - 9:58:25
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


IL Caragiale va fi cetăţean de onoare al Ploieştiului, la peste 100 de ani de la moarte


23 februarie 2016

Dramaturgul Ion Luca Caragiale va fi numit cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti la peste 100 de ani de la moarte, autorităţile arătând că este o "datorie" ca fiecare locuitor al oraşului să şi-l "asume" pe scriitor.

Consiliul Local Ploieşti va dezbate, în şedinţa ordinară programată să aibă loc joi, un proiect privind acordarea post-mortem a titlului de cetăţean de onoare al oraşului dramaturgului Ion Luca Caragiale "pentru uriaşa contribuţie adusă la îmbogăţirea zestrei de valori a literaturii române, precum şi pentru ataşamentul şi preţuirea manifestate faţă de oraşul Ploieşti şi comunitatea locală, cele care i-au fost sursă de inspiraţie pentru majoritatea creaţiilor sale".

Potrivit proiectului postat pe site-ul oficial al primăriei, iniţiativa aparţine viceprimarului cu atribuţii de primar Cristian Ganea, consilierilor membri ai comisiei de Învăţământ, Sănătate, Ştiinţă, Cultură, Culte, Tineret şi Sport şi consilierului George Botez.

În expunerea de motive se arată că scriitorul, chiar dacă a locuit pentru scurt timp la Ploieşti, "s-a considerat întotdeauna a fi ploieştean", el identificându-se "total" cu natura acestor locuri şi cu felul de a fi al oamenilor de aici.

"Cele două entităţi au devenit, odată cu trecerea timpului, inseparabile şi nimeni nu poate subestima sau ignora faptul că cetăţeanul Caragiale a fost şi va rămâne un ploieştean get-beget, cu numeroasele sale cusururi, dar şi cu o seducătoare ştiinţă de a observa totul în jurul său, cu o luciditate care, adeseori genera o ironie usturătoare, cu tot cortegiul ei de reprezentări. (...) Asumându-ni-l pe Caragiale, aşa cum şi el a înţeles să îşi asume obârşia ploieşteană, este o datorie pe care fiecare dintre locuitorii acestui oraş o are", se precizează în document.

De asemenea, în raportul de specialitate al proiectului se notează că înscrierea lui I. L. Caragiale în galeria Cetăţenilor de onoare ai Ploieştiului este "o datorie civică pe care, deşi cu oarecare întârziere, avem obligaţia morală să o ducem la îndeplinire".

Caragiale s-a născut în 1852, la Haimanale, însă copilăria şi-a petrecut-o la Ploieşti. El a murit în 1912 în Germania.

Numele dramaturgului a fost atribuit, în 1952, unui liceu din Ploieşti devenit ulterior colegiu naţional, unei străzi, dar şi Casei de Cultură a oraşului. De asemenea, în Ploieşti au fost ridicate în cinstea lui Ion Luca Caragiale un bust, dar şi un ansamblu statuar amplasat în centrul oraşului, în apropierea Palatului Administrativ.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro