Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 12:08:11
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


”Culorile Toamnei” - expoziţie de goblenuri, la Ploieşti


15 octombrie 2017

De la dna Laura Matei, conducătoare a Cercului de goblen care funcţionează pe lângă Muzeul de Ştiinţele Naturii - instituţie condusă de către dna Emilia Iancu - am aflat că această expozitie, deschisă vineri în impresionanta Sală a Coloanelor din Palatul Culturii, se află la cea de a XXVI-a ediţie.

Sunt expuse aprox 250 de tablouri, semnate de 13 artiste şi un sigur artist, tablori care reprezintă natură, peisaje, in general insă predomină reproducerile după tablourile unor celebrii pictori români. precum Grigorescu, Th.Aman, Luchian, Andreescu ş.a.

Goblenul este ”o artă pentru eternitate” - cum spunea cineva, tablourile putand fi transmise, intacte, de la o generaţia la alta.

Istoria goblenului se pare că incepe in Franţa, el fiind creat ca artă în manufacturile Gobelin.

Goblenul este o tapiserie realizată prin impulsurile unui ac de cusut într-o pânză specială, de obicei caroiată, fiecare impunsătură, cu dus-întors, reprezentând un punct.

Artiştii preferă să facă goblenuri după fotografii color, prelucrate in asa fel încât fiecare punct de goblen să corespundă, cât mai fidel, ca poziţionare şi nuanţe, unui pixel din fotografia-model.

Dna Mariana Brădac - lector dr.fizician la departamentul ”Informatică-matematică-fizică” din cadrul Universităţii Petrol-Gaze Ploiesti - una dintre artistele expozante, este extrem de pasionată de goblenuri, pe care le realizează acasă. ” M-am înscris la acest Club de goblen din Ploieşti acum doi ani, participând la toate expoziţiile (de primăvară şi toamnă) organizate aici, dar şi la cele găzduite de casele de cultură din Sinaia şi Buşteni. Sunt impresionată de experienţa de peste un sfert de veac in domeniu a colegelor mele: Laura Matei, Vasilica Enciu, Elena Dobrescu, Gica Muşat, Lucia Câmpeanu, Maria Şandru, Geta Vaicu, Teo Dumitrescu, Elena Popa ş.a. Remarc faptul că la şedinţele de club, fiecare dintre noi venim cu ultimul tablou realizat, inclusiv cu menţionarea surselor de unde s-au procurat materialele necesare. Suntem ca o familie!”


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro