Marţi, 19 martie 2024 - 11:57:35
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Tradiţia continuă la Şcoala IA Bassarabescu. Premianţii au plecat din nou în excursie


28 martie 2016

Tradiţionala excursie a premianţilor, oferită celor mai merituoşi elevi ai Şcolii Gimnaziale “I.A. Bassarabescu”, a ajuns la a IV-a ediţie. De această dată, premianţii au fost însoţiţi de Andreea Matei,directorul unităţii de învăţământ, şi de Georgiana Canache, directorul adjunct.

Ca în fiecare an, excursia premianţilor a fost sponsorizată de consilierul judeţean Rareş Enescu, iar scopul declarat al organizatorilor, pe lângă premierea elevilorcu rezultate foarte bune la învăţătură, îl reprezintă şi prezentarea câtorva obiective turistice, culturale şi istorice. Iată câteva dintre acestea!

Cunoscută cu denumirea de “Schitul Cetăţuia Negru-Vodă”, mânăstirea, foarte veche, este construită în vârful unei creste stâncoase, la o altitudine de 881 de metri, pe malul stâng al râului Dâmboviţa.

 În tradiţia locului se spune că pe culmea abruptă de piatră, care se înalţă între râul Dâmboviţa şi pârâul Cetăţuia ar fi existat o cetate de rezistenţă de pe vremea ocupaţiei romane. Cetatea ar fi fost loc de refugiu pentru legendarul domn al Ţării Româneşti, Negru-Vodă, care avea aici şi o peşteră de taină, numită până astăzi “Peştera lui Negru-Vodă”. De la această cetate şi-au luat numele atât muntele, cât şi satele dimprejur.

Biserica schitului este aşezată într-o peşteră naturală, are 12 metri lungime, 4 metri lăţime şi înălţimea până la boltă de 3,20metri. Sfântul locaş este împărţit în altar, naos şi pronaos, iar în afară are un pridvor de lemn. În timpul domniei lui Nicolae Alexandru Voievod s-au săpat absidele ce formează ferestreledin ziua de astăzi, în peşteră. În secolul al XIV-lea a fost pus pepereţi primul strat de pictură, la 1756 al doilea, iar în 1863 biserica rupestră a fost pictată a treia oară.

După un drum de jumătate de oră (drum care va fi parscurs pejos), ne reculegem la vechea mânăstire, ne întoarcem la autocar şi ne continuăm drumul spre un monument istoric important, închinat eroilor din Primul Război Mondial.
Monumentul Eroilor de la Mateiaş

Mausoleul Eroilor din comuna Valea Mare-Pravăţ, judeţul Argeş, cunoscut şi sub numelede Mausoleul de la Mateiaş, este dedicat  eroilor din Războiul de Întregire Naţională dintre anii 1916-1918. Este situat pe Drumul european E574 (DN 73), la 11 km de Câmpulung spre Braşov, pe Dealul Mateiaş.

Monumentul, format dintr-un mausoleu, un muzeu istorico-militar, un basorelief cu o cupă din piatră de Albeşti în care ardeo flacără veşnică în amintirea soldaţilor care s-au jertfit, esteînscris în „Lista monumentelor istorice”.

Muzeul Mateias este o construcţie amplă, care cinsteste memoria eroilor români căzuţi în primul război mondial. Scări monumentale urcă spre turnul care domină terasa. Se află aici un osuar, o capelă şi înăuntrul muzeului diorame cu scene de pefront.

Ridicat între anii 1928-1935, de către constructorul De Nicolo, după proiectul arhitectului Dumitru Ionescu Berechet, impozantul mausoleu, realizat în principal din calcar de Albeşti, este compus din două corpuri: primul, orizontal, adăposteşte osuarul, pe pereţii căruia sunt montate plăci de marmură cu numele unor militari căzuţi la datorie; al doilea, vertical, are forma unui turn cu foişor, spre care duce o scară în spirală. Aici sunt depuse, în 31 de cripte, osemintele a peste 2.300 de militari români.
Vom părăsi acest loc plin de istorie şi ne vom îndrepta spre un obiectiv turistic remarcabil: Peştera Dâmbovicioara. Aceasta se află în judeţul Argeş, la mai puţinde 20 de Km de zona Bran, pe culoarul Bran-Rucăr. Peştera s-a format în calcarele jurasice ale Masivului Piatra Craiului, în urma acţiunii apelor pârâului Dâmbovicioara.

Drumul spre peşteră urmează cursul Dâmbovicioarei, plin de mici cascade şi repezişuri, printr-un mic defileu pitoresc. Şoseaua merge în paralel cu aceasta, oferind pe alocuri zone de popas înverzite, înconjurate de stâncă, de o frumuseţe deosebită.

Peştera propriu-zisă este cunoscută înainte de 1579, când localnicii o foloseau pe post de ascunzătoare împotriva cotropitorilor. Ulterior, peştera a fost locul de reculegere al unui pustnic, ascunzătoarea a doi tâlhari cunoscuţi la acea vreme, şi chiar ascunzişul unui urs.

Peştera însumează trasee de peste 250 m, galeriile fiind doar puţin ramificate, una din acestea nefiind însă deschisă spre vizitare complet. Atracţiile peşterii sunt reprezentate de formaţiunile geologice deosebite (aripa de acvilă, cap de şarpe, piele de tigru, etc.), precum şi povestea ieşirii secrete astupateulterior de localnici.

Având o temperatură şi o umiditate potrivită, peştera Dâmbovicioara are plafonul la peste 2m, putând astfel fi vizitată foarte uşor.

După o excursie interesantă, în locuri pline de istorie şi de o frumuseţe rară, cei 40 de elevi s-au întors acasă, la Ploieşti, mai bogaţi spiritual şi hotărâţi să învăţe cel puţin la fel de bine şi în acest an şcolar pentru ca anul viitor să meargă, din nou, într-o altă excursie a premianţilor, în alte locuri deosebite din ţara noastră.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro