Joi, 26 aprilie 2018 - 10:10:03
EUR
EURO = 4.6474 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 3.8065 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Tradiţia continuă la Şcoala IA Bassarabescu. Premianţii au plecat din nou în excursie


28 martie 2016

Tradiţionala excursie a premianţilor, oferită celor mai merituoşi elevi ai Şcolii Gimnaziale “I.A. Bassarabescu”, a ajuns la a IV-a ediţie. De această dată, premianţii au fost însoţiţi de Andreea Matei,directorul unităţii de învăţământ, şi de Georgiana Canache, directorul adjunct.

Ca în fiecare an, excursia premianţilor a fost sponsorizată de consilierul judeţean Rareş Enescu, iar scopul declarat al organizatorilor, pe lângă premierea elevilorcu rezultate foarte bune la învăţătură, îl reprezintă şi prezentarea câtorva obiective turistice, culturale şi istorice. Iată câteva dintre acestea!

Cunoscută cu denumirea de “Schitul Cetăţuia Negru-Vodă”, mânăstirea, foarte veche, este construită în vârful unei creste stâncoase, la o altitudine de 881 de metri, pe malul stâng al râului Dâmboviţa.

 În tradiţia locului se spune că pe culmea abruptă de piatră, care se înalţă între râul Dâmboviţa şi pârâul Cetăţuia ar fi existat o cetate de rezistenţă de pe vremea ocupaţiei romane. Cetatea ar fi fost loc de refugiu pentru legendarul domn al Ţării Româneşti, Negru-Vodă, care avea aici şi o peşteră de taină, numită până astăzi “Peştera lui Negru-Vodă”. De la această cetate şi-au luat numele atât muntele, cât şi satele dimprejur.

Biserica schitului este aşezată într-o peşteră naturală, are 12 metri lungime, 4 metri lăţime şi înălţimea până la boltă de 3,20metri. Sfântul locaş este împărţit în altar, naos şi pronaos, iar în afară are un pridvor de lemn. În timpul domniei lui Nicolae Alexandru Voievod s-au săpat absidele ce formează ferestreledin ziua de astăzi, în peşteră. În secolul al XIV-lea a fost pus pepereţi primul strat de pictură, la 1756 al doilea, iar în 1863 biserica rupestră a fost pictată a treia oară.

După un drum de jumătate de oră (drum care va fi parscurs pejos), ne reculegem la vechea mânăstire, ne întoarcem la autocar şi ne continuăm drumul spre un monument istoric important, închinat eroilor din Primul Război Mondial.
Monumentul Eroilor de la Mateiaş

Mausoleul Eroilor din comuna Valea Mare-Pravăţ, judeţul Argeş, cunoscut şi sub numelede Mausoleul de la Mateiaş, este dedicat  eroilor din Războiul de Întregire Naţională dintre anii 1916-1918. Este situat pe Drumul european E574 (DN 73), la 11 km de Câmpulung spre Braşov, pe Dealul Mateiaş.

Monumentul, format dintr-un mausoleu, un muzeu istorico-militar, un basorelief cu o cupă din piatră de Albeşti în care ardeo flacără veşnică în amintirea soldaţilor care s-au jertfit, esteînscris în „Lista monumentelor istorice”.

Muzeul Mateias este o construcţie amplă, care cinsteste memoria eroilor români căzuţi în primul război mondial. Scări monumentale urcă spre turnul care domină terasa. Se află aici un osuar, o capelă şi înăuntrul muzeului diorame cu scene de pefront.

Ridicat între anii 1928-1935, de către constructorul De Nicolo, după proiectul arhitectului Dumitru Ionescu Berechet, impozantul mausoleu, realizat în principal din calcar de Albeşti, este compus din două corpuri: primul, orizontal, adăposteşte osuarul, pe pereţii căruia sunt montate plăci de marmură cu numele unor militari căzuţi la datorie; al doilea, vertical, are forma unui turn cu foişor, spre care duce o scară în spirală. Aici sunt depuse, în 31 de cripte, osemintele a peste 2.300 de militari români.
Vom părăsi acest loc plin de istorie şi ne vom îndrepta spre un obiectiv turistic remarcabil: Peştera Dâmbovicioara. Aceasta se află în judeţul Argeş, la mai puţinde 20 de Km de zona Bran, pe culoarul Bran-Rucăr. Peştera s-a format în calcarele jurasice ale Masivului Piatra Craiului, în urma acţiunii apelor pârâului Dâmbovicioara.

Drumul spre peşteră urmează cursul Dâmbovicioarei, plin de mici cascade şi repezişuri, printr-un mic defileu pitoresc. Şoseaua merge în paralel cu aceasta, oferind pe alocuri zone de popas înverzite, înconjurate de stâncă, de o frumuseţe deosebită.

Peştera propriu-zisă este cunoscută înainte de 1579, când localnicii o foloseau pe post de ascunzătoare împotriva cotropitorilor. Ulterior, peştera a fost locul de reculegere al unui pustnic, ascunzătoarea a doi tâlhari cunoscuţi la acea vreme, şi chiar ascunzişul unui urs.

Peştera însumează trasee de peste 250 m, galeriile fiind doar puţin ramificate, una din acestea nefiind însă deschisă spre vizitare complet. Atracţiile peşterii sunt reprezentate de formaţiunile geologice deosebite (aripa de acvilă, cap de şarpe, piele de tigru, etc.), precum şi povestea ieşirii secrete astupateulterior de localnici.

Având o temperatură şi o umiditate potrivită, peştera Dâmbovicioara are plafonul la peste 2m, putând astfel fi vizitată foarte uşor.

După o excursie interesantă, în locuri pline de istorie şi de o frumuseţe rară, cei 40 de elevi s-au întors acasă, la Ploieşti, mai bogaţi spiritual şi hotărâţi să învăţe cel puţin la fel de bine şi în acest an şcolar pentru ca anul viitor să meargă, din nou, într-o altă excursie a premianţilor, în alte locuri deosebite din ţara noastră.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(378 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Siteuri profesionale la preturi incredibil de mici

Cristi Cimpeanu foto

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Vaccinurile salveaza vietiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Este o zi favorabila in general, in care aveti sanse sa realizati tot ce v-ati propus. Sunt favorizate in special relatiile cu colegii de munca si partenerii de afaceri, precum si demararea unor proiecte sau activitati noi. Aveti capacitatea de a lua decizii inspirate in chestiuni financiare, asa ca puteti face planuri privind investii pe termen mediu si lung. In a doua parte a zilei este posibil sa aveti musafiri sau sa primiti vesti de la cineva de departe. taur In prima parte a zilei este posibil sa survina evenimente neprevazute care va impiedica sa va respectati programul stabilit pentru azi. Eastrolog.ro va sfatuieste sa nu va ingrijorati, fiindca schimbarile survenite par sa va fie favorabile. S-ar putea sa faceti cunostinta cu o persoana mai in varsta care este dispusa sa va ajute sa demarati o activitate extraprofesionala. Va sfatuim sa evitati speculatiile financiare.
GEMENI RAC
gemeni Contextul astral al zilei este favorabil studiului, calatoriilor in interes personal si comunicarii. Este posibil sa suferiti o deziluzie in plan sentimental, dar sunteti capabil sa o depasiti destul de usor. Sunteti activ in societate si simtiti ca prietenii va sunt aproape. Va recomandam sa nu neglijati odihna. rac Este o zi favorabila in toate domeniile si aveti sanse mari sa depasiti usor eventualele dificultati si sa realizati tot ce v-ati propus.Sunt favorizate mai ales studiile aprofundate, examenele si sustinerea unor lucrari sau proiecte. Relatiile sentimentale ar trebui sa decurga foarte bine, dar eastrolog.ro va sfatuieste sa acordati mai multa atentie persoanei iubite.
LEU FECIOARĂ
leu Este o zi favorabila in plan financiar. La locul de munca si in afaceri aveti posibilitatea sa obtineti cu usurinta mici castiguri. Este posibil sa faceti planuri in ceea ce priveste o investitie pe termen lung sau studiile unui membru al familiei. Va sfatuim sa va menajati sanatatea si sa nu neglijati odihna fecioara In prima parte a zilei s-ar putea ivi posibilitatea de a demara o afacere noua pe cont propriu. Eastrolog.ro va sfatuieste sa nu va grabiti sa luati o decizie azi, fiindca exista riscul sa nu fie cea mai buna.Este de asteptat ca relatia cu persoana iubita sa decurga fara probleme deosebite. Aveti ocazia sa petreceti impreuna o seara romantica.
BALANŢĂ SCORPION
balanta S-ar putea sa fiti tentat sa refuzati propunerea unei persoane apropiate de a face o mica afacere impreuna. Va sfatuim sa analizati propunerea cu atentie, pentru ca sunt sanse ca afacerea sa fie mai avantajoasa decat pare.Ar fi bine sa acordati mai multa atentie chestiunilor profesionale urgente, pentru ca altfel exista riscul sa suferiti o pierdere sau o penalizare.In a doua parte a zilei este recomandabil sa fiti cumpatat la masa, pentru a evita o posibila problema de sanatate. scorpion In prima parte a zilei este posibil sa aveti de facut cateva drumuri scurte in interes profesional, pentru a rezolva o chestiune birocratica sau juridica. Puteti fi optimist, fiindca aveti sanse sa obtineti ceea ce doriti.Daca aveti ezitari in privinta unei investitii pe termen scurt, eastrolog.ro va sugereaza sa apelati la sprijinul financiar si sfaturile unei persoane apropiate cu experienta in domeniu.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator In prima parte a zilei s-ar putea sa aflati ca in curand va trebui sa faceti o deplasare in interes profesional.Contextul astral al zilei este favorabil pentru sustinerea unui examen sau prezentarea unui proiect.De asemenea, este o zi buna pentru a face planuri de viitor pe termen lung capricorn La locul de munca sau in afaceri pot avea loc schimbari care va favorizeaza. Eastrolog.ro va semnaleaza ca in contextul astral de azi posibilitatea sa va asumati noi responsabilitati si sa va faceti remarcat prin initiative inspirate.In a doua parte a zilei s-ar putea sa primiti vesti bune de la o ruda despre care nu mai stiati nimic de mult timp. Este posibil sa aflati despre casatoria unor persoane cunoscute.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Contextul astral al zilei de azi va este favorabil in plan profesional si in afaceri. Aveti posibilitatea sa finalizati lucrari incepute mai demult. Este de asteptat sa va simtiti in forma si bine dispus. Aveti capacitatea sa luati decizii corecte cu privire la chestiunile financiare. Este o zi buna pentru comunicarea cu partenerul de viata si cu prietenii. Va sfatuim sa nu va uitati promisiunile. pesti Chiar daca nu sunteti foarte multumit de situatia financiara, forma fizica si psihica excelenta va ajuta sa depasiti mai usor grijile de zi cu zi.In a doua parte a zilei este posibil sa faceti planuri pentru o calatorie in interesul familiei. Pentru a evita surprizele neplacute, eastrolog.ro va recomanda sa contati numai pe banii pe care ii aveti deja
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro