Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 3:50:24
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Statul va împrumuta primăriile cu bani pentru a-şi acoperi datoriile


31 ianuarie 2013

Primăriile sunt obligate să-şi plătească toate datoriile până în luna iunie, pentru a nu pune în pericol acordul cu FMI, prelungit pentru încă trei luni. În lipsa soluţiilor, statul împrumută primarii pe cinci ani pentru a-şi plăti arieratele.

Datoriile primăriilor trebuie plătite în patru luni în totalitate, pentru a nu pune în pericol acordul cu FMI.

"Scopul programului la 31 decembrie era să avem 300 de milioane arierate la locale şi când se termina programul, teoretic în martie, să fie zero. Iar noi suntem la 800 de milioane , cifra exacta 832 milioane lei.", a declarat Liviu Voinea, ministru delegat pentru buget pentru România TV

Soluţia impusă de Guvern pentru acoperirea acestor datorii a fost ca primăriile să majoreze taxele şi impozitele locale cu 16%. Acest angajament a fost inclus şi în scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional ca o măsură de a evita acumularea unor noi arierate.

"Pentru a preveni viitoare arierate, ne vom asigura că autorităţile locale cu arierate cel puţin vor creşte ratele de taxare pe proprietate în acord cu inflaţia", este promisiunea Guvernului inclusă în documentul convenit cu FMI.

Soluţia extremă este ca statul să îi împrumute pe cinci ani pe primari. Sumele împrumutate vor fi folosite pentru achitarea arieratelor către furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări, înregistrate şi neachitate până în prezent.

"Soluţia este să împrumutăm din trezorerie aceste administraţii locale. Vă spun că nu e soluţia din punct de vedere economic cea mai morala sau corectă pentru că premiezi pe cei care au făcut arierate", a spus Liviu Voinea la România TV

Primarilor care nu gestionează corect banii li se vor bloca conturile.

"Administraţiile locale care iau aceşti bani şi nu plătesc arieratele, practic le blocăm conturile", a completat Voinea.

Dezavantajul acestor împrumuturi din banii statului este că nu mai rămân bani pentru investiţii.

"Nu mai am de unde să împrumut administraţiile locale care au fost corecte şi n-au făcut arierate. Ele au proiecte de dezvoltare şi chiar ar avea nevoie de bani şi n-am de unde să-i împrumut. ", a mărturisit ministrul delegat pentru buget.

Datoriile primariilor din Prahova sunt, conform datelor primte de Consiliul Judetean, de aproximativ 1800 de mii de lei.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro