Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 9:07:27
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Râu din România, poluat cu produse petroliere


13 octombrie 2013

Râul Peţa, afluent al cursului de apă Crişul Repede, a fost poluat în această săptămână cu produse petroliere, au constatat specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, relatează publicaţia ebihoreanul.ro.

Ei au descoperit pete de produse petroliere pe râul care trece prin municipiul Oradea. "Colegii au pornit în amonte pe cursul pârâului şi au găsit că petele au pornit de la un canal pluvial din zona Cantemir", a declarat purtătorul de cuvânt al ABA Crişuri, Anca Mihociu.

Inspectorii de ape au luat probe din trei locuri şi, împreună cu angajaţii Companiei de Apă Oradea, au instalat aşa-numitele “baraje absorbante”. Mai precis, ei au împrăştiat pe cursul apei un praf care să absoarbă substanţa petrolieră.

Rezultatele analizelor au arătat că apa şi-a păstrat parametrii calităţii. "Nu a existat nici mortalitate piscicolă. Pelicula s-a extins repede, este un lucru specific substanţelor petroliere, dar nu a produs pagube", a precizat Mihociu.

Specialiştii ABA sunt convinşi că apa Peţei a fost poluată după ce într-un canal colector de ape pluviale cineva a aruncat reziduuri petroliere, foarte posibil ulei de motor ori alte substanţe folosite de autoturisme.

"Exact ce substanţă este vom afla la terminarea analizelor de laborator", a spus Anca Mihociu. Unde anume s-a deversat este imposibil de aflat, dat fiind că respectivul canal pluvial este, de fapt, un nod care adună apa de ploaie din mai multe cartiere.

În luna august, şi Crişul Repede a fost poluat cu un colorant roşu care se utilizează în construcţi. Potrivit martorilor, în zona Şuncuiuş, râul a curs roşu timp de o oră.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro