Duminică, 14 iulie 2024 - 7:40:13
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Comasarea alegerilor este neconstituţională


25 ianuarie 2012

alegeri_parlamentareComasarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale cu cele parlamentare este neconstituţională, a decis, miercuri, Curtea Constituţională, admiţând astfel sesizarea USL.

USL a sesizat Curtea Constituţională cu privire la Legea privind comasarea alegerilor, după respingerea moţiunii de cenzură depuse după asumarea răspunderii Guvernului pe acest act normativ, reprezentanţii Uniunii menţionând că cer CC "o atitudine de respect faţă de lege şi democraţie". Potrivit sursei citate, în 22 decembrie, prin respingerea moţiunii de cenzură, "actuala putere a călcat în picioarele principiile şi idealurile pentru care s-a luptat la Revoluţia din 1989".

În sesizarea adresată CC, USL solicita să se constate "neconstituţionalitatea prevederilor Legii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale şi a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat din anul 2012, precum şi pentru modificarea şi completarea Titlului I al Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali". USL susţinea, între altele, că acest act normativ este "viciat de neconstituţionalitate în ansamblu, adoptarea acestuia fiind realizată cu încălcarea normelor constituţionale referitoare la procedura de legiferare prin asumarea răspunderii de către Guvern".

Reprezentanţii USL considerau de asemenea că prevederile legii privind comasarea alegerilor "încalcă în mod flagrant principiile directoare instituite prin Codul bunelor practici în materie electorală" al Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept, organ al Consiliului Europei. USL menţiona totodată că actul normativ, "dispunând cu privire la comasarea alegerilor, stabileşte în realitate şi o prelungire cu aproximativ 6 luni a mandatelor aleşilor locali, aflaţi in prezent în funcţie, de vreme ce aceştia şi-au dobândit mandatele ca urmare a alegerilor ce au avut loc în iunie 2008".

"Nu este admisibil să se modifice un act normativ în vederea acordării unui beneficiu (al prelungirii mandatului) strict pentru o categorie de aleşi locali - cu atât mai mult cu cât acest demers se realizează cu nerespectarea principiului acţiunii legii în timp", se mai arăta în sesizare. Guvernul şi-a angajat răspunderea asupra proiectului de lege privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, şedinţa Parlamentului în acest sens având loc în 15 decembrie 2011.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 13 iulie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro