Marţi, 19 martie 2024 - 6:06:36
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Viaţa la marginea Uniunii Europene. Familia de ploieşteni care s-a stabilit la Sulina! FOTO


2 martie 2022

Pe Iulian Costache îl cunoşteam de...o sută de ani (vorba vine), de când îl stresam cu tot felul de solicitări ca jurnalist, el fiind purtătorul de cuvânt al Parcului Constantin Stere. Era agreabil,profesionist şi răspundea oricărui jurnalist, chiar dacă uneori întrebările noastre erau obraznice sau depăşeau competenţele lui.

A dispărut din..peisaj, iar zvonurile erau că a plecat în mediul privat, în principal din cauza salariilor mici din administraţie.

L-am redescoperit pe Iulian Costache, de curând, şi am fost uimită să descopăr că omul a părăsit Ploieştiul, un oraş aglomerat şi poluat, pentru...capătul lumii...Nu vă speriaţi nu a plecat la Polul Nord, ci şi-a luat familia şi s-au mutat la Sulina, cel mai estic oraş al României şi al Uniunii Europene.

Oraşul meu de suflet şi locul cel mai minunat din România, aş putea spune.

Dar ce face o familie de...găzari, într-un din oraşele izolate ale ţării asteia? Trăieşte! Trăieşte frumos şi se bucură de viaţa care acolo are un alt ritm.

După vreo zece ani de lucrat ca ofiţer de presă în administraţia publică locală, am plecat în mediul privat. Soţia mea era medic de familie, uneva la 20 de kilometri de Ploieşti şi am decis împreună că vrem altceva. Vrem să ne creştem cei doi copii într-un mediu sănătos cu aer curat şi linişte”, ne-a povestit ploieşteanul. (care între timp a devenit locuitor al oraşului Sulina, cu acte în regulă…)

Aşadar, Iulian şi soţia sa Alina au plecat, împreună cu cele două fetiţe ale lor, la Sulina- Oraşul Soarelui Răsare, cum îl denumeşte fostul ofiţer de presă

“Alina  este medic  la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Sulina, iar eu sunt profesor la cochetul Liceu Jean Bart din oraş. Am fost primiţi bine de către oamenii de aici. Bineînţeles că au fost momente "bune" în care o parte din autorităţile locale nu ne-au sprijinit aşa cum am dorit, dar am trecut peste şi am mers mai departe”, ne-a povestit Iulian Costache.

 



“Sulina este un oraş cu un potenţial turistic fantastic, un oraş în care, dacă cineva din conducerea lui s-ar implica cu adevărat, ar putea fi o adevărată perlă a turismului naţional. Dr Alina Ioniţă s-a integrat rapid în colectivul Spitalului, Sulina sprijinită de cei de acolo. La fel şi eu, am fost ajutat de către directoarea liceului şi de ceilalti profesori să mă obişnuiesc cât mai repede  cu activităţile de zi cu zi. Viaţa "pe insulă" este diferită de  cea de pe continent. De la ritmul zilnic, la clima de aici, la activităţile specifice ...totul este diferit. Frumuseţea este la tot pasul, păsările sunt peste tot, prezenţa zilnică a vapoarelor, plaja sălbatică şi marea azurie, toate îţi dau senzaţia de multe ori că eşti într-un concediu prelungit.”, a continuat povestea interlocutorul nostru.

Medicul Alina Ioniţă a reuşit să pună pe picioare şi un cabinet de medic de familie, devenind sprijinul localnicilor care au probleme de sănătate, dar nu avea întotdeauna un medic la dispoziţie.

Iulian Costache cunoştea Sulina, petrecându-şi multe concedii acolo, fiind pasionat şi de pescuit. Dar niciodată nu şi-a închipuit că va ajunge să trăiască permanent în oraşul în care Dunărea e varsă în Marea Neagră.

“De multe ori când ajungem în capitală sau în "fosta casă" de la Ploieşti, ne trebuie o perioadă bună să ne reacomodăm cu ritmul şi agitaţia din jur. La Sulina, noaptea doar păsările şi zgomotul vântului şi al apei deranjează liniştea  iar odihna este totală. Din punct de vedere culinar, ne-am schimbat orientările, asta pentru că în Deltă peştele este delicios şi cu adevărat sănătos iar preparatele şi derivatele din peşte au savoare aparte. Soarele atât vara cât şi iarna este prezent mai mereu.”, ne-a mai spus Iulian.

Cele două fetiţe s-au adaptat foarte repede la traiul liniştit din Delta Dunării. Daria, fetiţa cea mică a ploieştenilor, merge la grădiniţă, iar Mara este elevă în clasa 1.

Iulian mai are o pasiune: muzica. Este solistul trupei Smoke Weaver.

“Aici este locul perfect pentru a compune şi pentru a scrie versuri. Şi nu mi-e greu deloc să-mi continui activitatea muzicală”, a spus Iulian, care a lansat anul trecut o piesă nouă cu trupa sa.  "Val de peruzea" a prins foarte bine la public,  iar în acest an, vor filma videoclipul piesei, unde altundeva decât la Sulina...

Pe lângă muzică şi poezie,Iulian Costache şi-a mai descoperit o pasiune: fotografia : “Este greu să nu faci poze frumuseţilor din jur  Delta este frumoasă în orice anotimp, iar marea la fel.”

“Ne place aici şi vă recomand cu căldură să incercaţi să vă extrageţi din "păguboasele" oraşe mari, pline de poluare,praf, zgomot peste măsură şi să vă apropiaţi mai mult de natură, de mare, de locurile în care natura îţi oferă tot ce e mai frumos. Atât timp cât îţi găseşti un echilibru emoţional-sufletesc , poţi trăi oriunde....chiar şi pe o insulă înconjurată de Marea Neagră şi de Dunăre.

Fereastra de la dormitor, are o panoramă aparte: Canalul Sulina. De multe ori, atunci când dimineaţa, privesc afară, în faţa ochilor apar vapoare colorate, mai noi sau mai vechi, mai mici sau mai mari. La Ploieşti, de la balcon vedeam doar o mare coadă de maşini oprite la un semafor care claxonau haotic. Asta e diferenţa.  Ai nevoie doar de un pic de curaj ca să te integrezi şi să o iei de capăt într-o altfel de lume. Nu mică ne-a fost mirarea, atunci când am intâlnit oameni cunoscuţi, amici sau vechi cunoştinţe pe care nu i-am mai văzut demult , pe străzile din Sulina sau pe plajă. Evident, toţi s-au mirat de decizia noastră  de a ne muta aici şi ne-au admirat curajul.

Aici la Sulina, se organizează anual diverse festivaluri de muzică, film, gastronomie. Şi pe timpul verii, mulţi artişti (oameni de muzică şi teatru) au fost văzuţi pe faleză sau pe terasele de aici.

Din punctul meu de vedere, un turism cultural ar fi un punct puternic în dezvoltarea oraşului. Este o senzaţie unică să savurezi cafeaua la răsăritul soarelui pe o bancă, iar la câţiva metri de tine să acosteze sau să se deplaseze un vapor de mare tonaj.

Frumuseţea locului este dată şi de străzile pline de istorie şi de clădiri (din păcate multe lăsate în degradare) cu poveşti din secolul trecut , atunci când Sulina era Porto-Franco sau când Comisia Europeană a Dunării îşi avea sediul aici. Cred că acest oraş îşi poate recăpăta toată strălucirea de atunci. Cum? Prin implicare, voinţă şi pricepere. Sulina este cel mai estic oraş al Uniunii Europene...aici razele soarelui strălucesc peste întinsa mare pentru prima dată în intreaga Europa. Şi mă bucur tare că pot vedea soarele înaintea tuturor.”,
şi-a încheiat povestea Iulian, ploieşteanul aclimatizat la Sulina

Recunosc că şi pe mine mă impresionează curajul lui Iulian şi al Alinei, dar amândoi merită felicitări. Şi, de când le-am aflat povestea mă întreb ...cum ar fi...dacă...













Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro