Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 10:45:57
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ghid turistic pentru cei care călătoresc până la Bug


10 iulie 2016

Există agenţii în Chişinău şi Tiraspol care facilitează vizite sigure în regiunea transnistreană. Este recomandabil să apelaţi la una dintre aceste agenţii şi să nu intraţi în Transnistria cu maşina cu număr de România, deoarece procedurile birocratice în acest caz sunt foarte anevoioase.

Obiective turistice pe care le puteţi vizita în Transnistria

  • Cetatea Tighina
  • Statuia lui Lenin in faţa clădirii Guvernului de la Tiraspol
  • Tancul folosit în Al Doilea Război Mondial
  • Stadionul de fotbal Sheriff

Cel mai important obiectiv turistic din Transnistria este Cetatea Tighina sau Bender. Fortăreaţa este un rezumat exemplar al istoriei contorsionate a acestei părţi de lume. Cetatea a fost construită prima dată de Ştefan cel Mare, din lemn şi pământ, şi a fost ocupată în 1538 de Soliman Magnificul.

Turcii au reconstruit-o ca o fortăreaţă formidabilă, la graniţa de nord a spaţiului pe care îl dominau, şi i-au dat statutul de raia – un fel de colonie, administrată direct de autorităţile militare otomane. În 1709, în apropiere de cetate, pe teritoriul raialei, se refugiază regele suedez Carol al XII-lea, înfrânt de ruşi la Poltava. Timp de trei ani, regele rezidă în apropierea cetăţii, în jurul curţii sale formându-se un mic oraş.

În 1812, Tighina trece la Imperiul Ţarist, împreună cu restul Basarabiei. În 1918, este alipită României, pentru ca în 1940 să fie cedată fără un foc de armă URSS. Devine din nou parte a României, între 1941 şi 1945, pentru ca din 1945 să facă parte din RSS Moldovenească. În 1992, Tighina joacă un ultim rol militar important, când aici se poartă cele mai grele lupte între armata moldovenească şi cea transnistreană. Oraşul şi cetatea sunt şi azi în mâinile separatiştilor, deşi se află pe malul drept al Nistrului.

 


Sheriff Tiraspol este un club de fotbal din Tiraspol, Transnistria. Clubul a fost fondat pe 4 aprilie 1997. FC Sheriff este cartea de vizită a oraşului Tiraspol. Echipa îşi desfăşoară meciurile pe Arena principală a Complexului Sportiv Sheriff ce are o capacitate de 14.000 locuri.

În vara anului 1996 are loc debutul clubului de fotbal Tiras care evolua în Divizia „B” a Moldovei. După prima etapă din campionat sponsorul general al echipei devine firma Sheriff iar pe 04 aprilie 1997 echipa îşi schimbă numele în Sheriff a cărui preşedinte devine Victor Guşan. Astfel Sheriff Tiraspol este unica echipă care, începându-şi evoluţia în Divizia B, a reuşit nu numai să ajungă în Divizia Naţională dar şi să câştige în mai multe rânduri titlul de campioană.

 


Aerul militar al forţelor de menţinere a păcii transpare prin tancurile de la graniţă, dar şi printr-un număr mai mare al poliţiştilor şi militarilor decât în mod normal.

 


Oraşul Tiraspol, capitala autodeclaratei Republici Moldoveneşti Nistrene (RMN), are circa 158.000 de locuitori. Este un oraş în care sărbătorile naţionale sunt marcate, ca acum peste 20 de ani, cu pionieri şi parade şi unde monumentul lui Lenin domneşte nestingherit în faţa Parlamentului.

 


Surse:
http://www.cluj.travel/o-vizita-dincolo-de-noua-cortina-de-fier-tighina-noul-neamt
http://languagetsar.com/turism-de-aventura-in-transnistria-republica-moldova-ce-inseamna-de-fapt-sa-treci-granita
http://www.timpul.md/articol/evz-transnistria-tara-in-care-bunastarea-merge-cu-tancul-26377.html
https://ro.wikipedia.org

 

Citiţi şi File de istorie: "excursia" ţiganilor la BUG

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro