Sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 6:47:40
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Un NU categoric intimidării jurnaliştilor. Dispreţul la adresa societăţii civile trebuie să înceteze!


7 iulie 2022



Formulăm un apel public prin intermediul căruia ne exprimăm consternarea faţă de modul în care înţeleg oamenii aleşi în fruntea administraţiei locale ploieştene să trateze relaţia cu reprezentanţii mass-media.

Majoritatea semnatarilor acestui apel avem peste 20 de ani de experienţă în mass-media, perioadă în care am experimentat felurite tipuri de interacţiuni cu cei ajunşi vremelnic în funcţii de conducere. Unii şi-au înţeles menirea, alţii, însă, au confundat funcţia de aleşi locali cu cea de patron de unitate administrativ teritorială.

Aroganţa, lipsa de transparenţă şi, de prea multe ori, intimidările făţişe împotriva jurnaliştilor nu îşi au locul într-o societate care se luptă, de peste 30 de ani, să desăvârşească sacrificiul eroilor Revoluţiei din 1989 şi rănile încă deschise din acea perioadă.

Munca jurnaliştilor nu este menită să satisfacă vanitatea politicienilor sau a funcţionarilor publici. Textele oamenilor de presă, chiar şi cele cu caracter critic, au menirea de a construi, chiar şi atunci când nu sunt convenabile subiecţilor. Interpretarea muncii jurnalistului într-o manieră ostilă nu reprezintă decât o neînţelegere regretabilă a rolului esenţial al presei în societate şi, în definitiv, al conceptului de libertate de expresie.

Recent, una dintre colegele noastre, Cristina Iancu a avut o discuţie prin intermediul aplicaţiei Whatsapp cu primarul municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici, după ce a publicat articolul "FOTO DOCUMENT! Volosevici a falimentat Ploieştiului! Veolia solicită jumătate din bugetul anual al municipiului! Care este suma uriaşă pe care o solicită primăriei!". Din păcate, edilul Ploieştiului si-a făcut un obicei din a intimida jurnaliştii, iar acest lucru trebuie sa înceteze.

În loc să răspundă punctual la acuzele formulate public, primarul Volosevici ameninţă cu acţionarea în judecată. E dreptului său şi al altora care reacţionează la fel, numai că de la intimidare la agresiune şi apoi la abuz nu sunt decât câţiva paşi mici de făcut.

Tot recent, jurnalistul Sebastian Ignat şi publicaţia Actualitatea Prahoveană au fost chemaţi în judecată de instituţia Primarului Municipiului Ploieşti, nu de către persoana fizică Andrei Volosevici, edilul alegând să folosească departamentul juridic al primăriei Ploieşti pentru a se „război” cu jurnalistul şi publicaţia respectivă. În baza unor acuze care ţin de domeniul fantasticului, edilul Ploieştiului a ales această variantă de „dialog” cu mass-media, nu înainte de a trimite mesaje calomniatoare tot prin intermediul aplicaţiei Whatsapp către jurnalistul Sebastian Ignat.

Observăm, cu regret, că edilul Andrei Volosevici nu pare dispus să înţeleagă chestiuni esenţiale referitoare la rolul presei în societate. Mass-media, chiar şi atunci când formulează critici, reprezintă un partener al persoanei publice, nu un inamic. Expunerea unor subiecte în spaţiul public reprezintă esenţa democraţiei, completând un dialog constructiv şi absolut necesar oricărei societăţi deschise.

În astfel de momente, suntem uniţi şi vom acţiona împreună împotriva oricărei forme de agresiune din partea politicului. Intimidările nu rezolvă decât un singur lucru: ne arată că după 32 de ani de la Revoluţie, lupta cu schimbarea mentalităţilor este în desfăşurare şi ne motivează să continuăm pentru un viitor mai bun, într-o societate în care normalitatea nu se reglează prin limbaj licenţios sau ameninţări de bodegă, ci prin dialog!


Cristina IANCU- Stiriactuale.ro
Sebastian IGNAT- Actualitateaprahoveana.ro
Eugen Cristescu- Intransigent.ro
Virgil Rădulescu- Stirileproprahova.ro
Adrian Radu- Incisivdeprahova.ro
Mădălin Toader- ComisaruldePrahova.ro
Eugen Serban- ZiarePh.ro


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro