Sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 4:15:57
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Locul sfânt din Prahova, iubit de Nicolae Grigorescu


25 martie 2024



În comuna Lipăneşti din pitorescul judeţ Prahova se găseşte o comoară de artă şi spiritualitate: Mănăstirea Zamfira. Această minunată ctitorie este legată de numele unuia dintre cei mai mari pictori români - Nicolae Grigorescu.

Construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Mănăstirea Zamfira îşi încântă vizitatorii nu doar prin frumuseţea sa arhitecturală, ci şi prin pictura interioară remarcabilă. Această pictură, realizată între 1856 şi 1857, îşi poartă amprenta inconfundabilă a marelui artist Nicolae Grigorescu, în colaborare cu fratele său, Gheorghe Grigorescu.

Cei care păşesc pragul acestui lăcaş de rugăciune pot admira nu doar virtuozitatea culorilor şi detaliilor, ci şi măiestria cu care Nicolae Grigorescu a imprimat esenţa spirituală în fiecare scenă zugrăvită pe pereţii mănăstirii.

Mănăstirea Zamfira are un loc aparte în istoria şi creaţia lui Nicolae Grigorescu, reprezentând una dintre cele mai de seamă lucrări ale sale în arta religioasă. Hramurile mănăstirii, Înălţarea Domnului şi Sfântul Ierarh Nifon, aduc în fiecare an credincioşii la sărbătoare, pentru a se închina şi a se bucura de frumuseţea spirituală oferită de acest loc de închinare.

Astfel, Mănăstirea Zamfira din Lipăneşti continuă să fie o mărturie vie a geniului artistic al lui Nicolae Grigorescu şi a importanţei sale în peisajul cultural şi religios al României..


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro