Joi, 19 septembrie 2024 - 12:01:54
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Imprimantele 3D - ULUITOR!


3 februarie 2014

Imprimarea 3D este un proces folosit de câteva decenii în industrie, unde mai poartă numele de "prototipare rapidă". Această tehnologie a apărut în anii '80, fiind folosită iniţial de companiile foarte mari, precum cele din industria aerospaţială sau de echipele de Formula 1.

Chiar dacă imprimantele 3D există de câteva decenii, ele au inceput sa fie folosite acum de multe persoane pasionate de crearea obiectelor 3D. Pentru numai 999 € puteti sa cumparati o imprimanta 3D noua, de la producatorul german IRAPID

Ce stie sa faca o imprimanta 3D ? Este uluitor ceea ce stie sa faca! Dvs. realizati modelul 3D al corpului dorit, iar ea stie sa vi-l reproduca!. Este absolut fantastic!
Desigur ca nu este treaba simpla sa realizati un corp 3D pe care "sa-l tipariti" 3D. Va trebuie cunostinte avansate in modelarea 3D intr-un program de modelare 3D: Catia, Solid Works, Pro / Engineer, etc. Insa, dupa ce ati realizat modelul 3D, il veti putea realiza faptic, fara a fi nevoie de cunostinte suplimentare de masinare (CAM) si freze in n-spe mii de axe, cum se intampla acum.

Ca o paranteza, modelarea 3D si realizarea obiectelor 3D este posibila de foarte multi ani in Romania. Dupa ce-am terminat facultatea, m-am angajat ca inginer proiectant la Victoria Floresti - liderul national in confectionarea anvelopelor. Inca de pe atunci, din 1996, acolo se realizau modele 3D faptic, folosind o freza in 5 axe, deckel maho.

Revenind la imprimantele 3D, aceastea sunt masinarii capabile sa transpuna in viata orice corp 3D, folosind miscarea doar pe 3 axe, utilizand "un fir de plastic" de 1.75 mm diametrul, care este depus in straturi succesive, pentru materializarea obiectului 3D "tiparit". Dupa cum puteti vedea pe pagina producatorului,  puteti folosi diferite tipuri (culori) de material plastic pentru realizarea prototipurilor dvs. 3D. Bobinele de plastic au preturi rezonabile, in jur de 30 / bobina.

Trebuie sa mentionez ca viteza de lucru al acestor imprimante 3D nu este impresionanta. Pentru materializarea unui obiect 3D complex, imprimanta poate lucra pana la 24 ore! Si inca ceva: marea majoritate a imprimantelor 3D accesibile end-user-ului, nu sunt color! Asta inseamna ca nu puteti pune mai multe bobine de plastic in rezervorul ei, pentru a va realiza un obiect 3D in diferite culori, in functie de culoarea plasticului din bobinele 3D atasate.

Imprimantele 3D au un principiu de functionare destul de simplu dar extrem de bine controlat digital: "capul de tiparire" - sau "extruderul", similar injectiei maselor plastice, depune, prin incalzire, straturi succesive de masa plastica topita, deplasandu-se pe 2 sau 3 axe (U,V si rar Z). Intr-un material viitor, va voi prezenta o masinarie capabila sa efectueze aceste miscari in cel putin 5 axe, care deja realizeaza forme 3D extrem de complicate (routerele CNC in cel putin 5 axe).

Ca sunt simple, ca sunt complicate, ca ni le putem permite din salariu sau nu ..., imprimantele 3D au aparut pe piata, au devenit accesibile ca pret, iar rezultatele obtinute cu ele sunt de "Star Trek". In Romania, noi inca aram ogorul cu caii / boii ...


Ingineria avanseaza, nu asteapta alegeri si alesi politici!
 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 septembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro