Piaţa locală de jocuri de noroc s-a ridicat la aproximativ 2 miliarde de Euro în 2023, pe un trend care se anunţă ascendent în următorii ani. Noi furnizori de servicii se lansează în România anual, semn că sectorul jocurilor de cazino şi al pariurilor sportive reprezintă o piaţă atractivă pentru operatorii din acest domeniu
Pentru a opera în mod legal în zona românească de jocuri de noroc offline şi online, toţi aceşti furnizori de servicii trebuie să îndeplinească o serie de cerinţe stricte stabilite de către ONJN. Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc este singurul organism local abilitat în acordarea licenţelor pentru operatorii de cazino şi pariuri sportive în România.
Prin urmare, toţi aceşti operatori de pariuri pe sporturi şi top casino au obligaţia de a întruni condiţiile impuse privind capitalul social, nivelul de lichiditate, calitatea serviciilor oferite jucătorilor, respectarea principiului corectitudinii jocurilor şi securizarea informaţiilor jucătorilor, printre altele. În continuare vom discuta despre cum reuşesc operatorii să securizeze experienţa de joc a celor care le aleg platformele online de cazino.
Ce condiţii trebuie să respecte furnizorii de jocuri de noroc pentru a obţine licenţă de la ONJN pentru a opera în România?
Dosarul de licenţiere pe care operatorii de jocuri de cazino şi pariuri sportive îl depun la ONJN include oserie de documente care îi atestă legalitatea juridică şi fiscală (certificat de înmatriculare, certificat constatator, cazier judiciar, certificat fiscal, etc). Pe lângă aceste acte, mai sunt depuse şi altele, printre care se evidenţiază următoarele dovezi:
· Că îndeplineşte condiţiile de a opera date personale în conformitate cu legislaţia europeană;
· Privind deţinerea unui sistem informatic certificat;
· Privind deţinerea de sisteme hardware şi software certificat care respectă toate obligaţiile pentru operarea în bune condiţii din punct de vedere al datelor şi tranzacţiilor;
· Privind certificarea ISO;
· Privind îndeplinirea condiţiilor legate de respectarea corectitudinii jocului al algoritmilor RNG utilizaţi de furnizorii de software ai platformei cu jocuri de noroc;
· Privind raportul de audit asupra software-ului furnizat de toţi producătorii de jocuri aflaţi în portofoliul operatorului de jocuri de noroc.
ONJN a stabilit o varietate de criterii care se aplică la data analizei acestor documente şi care trebuie îndeplinite în proporţie de 100% de către operatorul care a aplicat pentru obţinerea licenţei. De altfel, autoritatea românească de reglementare a acestui domeniu se numără printre organismele care sunt foarte stricte şi restrictive în ceea ce priveşte acordarea licenţelor Clasa I şi II pentru jocurile de noroc.
Cât de important este sistemul de criptare al datelor stocate şi tranzacţiilor desfăşurate pe platforma cu jocuri de noroc?
Atât ONJN, cât şi jucătorii sunt interesaţi să aibă parte de operatori de jocuri de noroc care sunt 100% protejaţi împotriva atacurilor cibernetice, tentativelor de furt de identitate, a sustragerii de date şi a oricăror infracţiuni asociate acestora. De aceea, furnizorii de servicii din acest domeniu mizează pe tehnologii de criptare avansate, precum SSL 3.0 sau TLS 1.3.
Acestea oferă protecţie bazată pe diverse protocoale de securitate, cu securizare multi- stratificată, pe 128 sau 256 de biţi. Datorită acestor sisteme de siguranţă, datele şi tranzacţiile utilizatorilor serviciilor de cazino şi pariuri sportive sunt protejate tot timpul. Lipsa unor astfel de bariere de protecţie ar duce la sustragerea informaţiilor utilizatorilor şi compromiterea acestora de către terţi rău intenţionaţi.
Asigurarea celor mai bune condiţii de joc de către operatorul de jocuri de noroc este unul dintre criteriile majore de acordare a licenţei de către ONJN. Orice încălcare a acestei condiţii, alături de cele privind corectitudinea jocurilor şi respectarea egalităţii de şanse pentru jucători duce în mod automat la suspendarea sau anularea licenţei furnizorului de servicii de cazino ori pariuri pe sporturi.
Cum le oferă operatorii de jocuri de noroc din spaţiul virtual românesc un mediu de joc sigur jucătorilor?
Pe lângă auditul RNG-ului jocurilor şi a colaborării cu furnizori de software certificaţi Clasa a II-a de către ONJN, operatorii de jocuri de noroc se bazează pe sisteme de criptare avansată SSL pe 128 sau 256 de biţi. Aceştia colaborează cu entităţi cu reputaţie solidă pe piaţa sistemelor de criptare, astfel încât jucătorii români să aibă toate informaţiile stocate în siguranţă.