11even Experiences, organizat pentru a treia oară la Ploieşti, face parte din seria de evenimente care pun accent pe experienţe de viaţă, oameni, modele, informaţii şi idei.Tema acestui eveniment se intitulează “PUNCTE de COTITURĂ – Momente care schimbă viaţa”. Coordonatorul principal al evenimentului, Iulian Şerban, şi-a propus să aducă, în acelaşi spaţiu, persoane care au trecut prin experienţe deosebite şi merită împărtăşite cu oameni aflaţi în cautare de exemple practice şi relevante pentru dezvoltarea lor personală şi profesională: 11 speakeri, 11 povesti de viata, 11 modele pentru comunitate. Spre deosebire de celelalte două ediţii, acest eveniment s-a bucurat de o audienţă deosebită, prin faptul că a fost găzduit de sala “Europa” a Consiliului judeţean Prahova, sala respectivă fiind arhiplină. Scopul evenimentului a fost susţinerea unei cauze sociale: Centrul Social “Sfântul Stelian”.
Parcurgând lista celor 11 invitaţi, am fost tentat să notez faptul că actriţa Maia Morgenster ar fi capul de afiş al evenimentului, prin faptul că e foarte cunoscută, admirată şi respectată de public. Dar nu a fost deloc aşa, deoarece trăirile şi poveştile de viaţă ale celorlalţi zece invitaţi s-au dovedit a fi de…nota 10! Aşadar, voi încerca, pe scurt, prezentarea tuturor, într-o ordine aleatorie.
Maia Morgenstern. Născută în prima zi a lunii mai din anul 1962, cunoscuta actriţă română de origine evreiască a absolvit Academia de Teatru şi Film în 1985. În următorii trei ani a jucat pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, dar încă din 1983 a intrat în lumea filmului. Talentul, pasiunea şi munca neîncetată i-au fost răsplătite din primii ani ai carierei. Printre cele mai importante distincţii: Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler(2012); Ordinul Regal Nihil Sin Deo, Ambasador pentru Alianţa Civilizaţiilor în România, Premiul Felix (European Film Awards), Premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă pentru rolul Lola Blau, în spectacolul Astă seară Lola Blau şi Premiul UNITER pentru cel mai bun rol feminin, Medeea din Trilogia antică, Ursul de Argint la Festivalul Filmului de la Berlin, pentru rolul din filmul Balanţa, Premiul Les stars de demain, Geneva, pentru cea mai bună actriţă şi Premiul Criticii, pentru rolul din filmul Balanţa. A colaborat cu personalităţi din lumea teatrului şi filmului din ţară şi străinătate. Din 2012 este director al Teatrului Evreiesc de Stat, un loc unic în peisajul teatral bucureştean şi european, unde specificul limbii idiş, tradiţia evreiască sunt păstrate şi duse mai departe prin cultură şi dramaturgie.
Andrei Roşu - ultramaratonist, înscris în Cartea Recordurilor. Tată a doi copii, manager de proiecte, sportiv de anduranţă, blogger şi scriitor inspiraţional, coach, speaker motivaţional, organizator de evenimente caritabile, susţinător de proiecte sociale, şi lista ar putea continua. În anii ’90, Andrei şi-a început parcursul profesional ca parte a formaţiei Gaz pe Foc, dar a renunţat la muzica pentru o cariera în finanţe. O schimbare şi mai mare a apărut în 2010, când a descoperit alergatul. Departe de a fi un sportiv de performanta, Andrei a ales ca prima sa mare provocare să fie un maraton la Polul Nord. Au urmat apoi alte 7 maratoane şi 7 ultra-maratoane pe 7 continente, premiate cu un loc în Cartea Recordurilor. Mai apoi, tot cautând noi provocări, a descoperit ciclismul şi înotul şi a început să participe la ultra-triatloane. Andrei este primul vegetarian şi, totodată, primul român care a terminat infernalul concurs A2A. De asemenea, e primul român care traversează înot Canalul Mânecii. În total, a alergat 140 de kilometri, a înotat 60 de kilometri şi a pedalat 300 de km.
George Baltă - ambasador Wings for life World Run. A început să joace rugby la vârsta de 10 ani, sport în care a excelat până în momentul în care un accident ce-i putea fi fatal, l-a lăsat imobilizat. George Baltă este dovada vie că supra-oamenii există. Mulţi s-ar fi recunoscut înfrânţi după o astfel de tragedie, dar nu şi George. Luptător înnăscut, el a ales să facă tot posibilul pentru a reveni, pentru a se însănătoşi, pentru a avea o viaţă cât mai normala. Astăzi, George este proaspăt absolvent al facultăţii de Sociologie si Asistenta Sociala, are doua locuri de munca si face multe lucruri pe care multi numai le viseaza.
A sărit cu paraşuta, a participat la raliuri, iar acesta este numai începutul. „Mi-am mai propus ca anul acesta sa fac rafting si sa încerc si un zbor cu elicopterul. Iar marea provocare a fost obţinerea permisiului auto în luna Ianuarie a lui 2016!”. Imposibilul este numai un cuvant pentru acest campion ce excelează la nu se da batut. George a realizat că accidentul în sine nu a avut numai părţi negative. Doar un om cu forţa lui George ar putea vedea o parte pozitivă în aceasta situatie: „Înainte, ce ştiam să fac?! Să joc rugby şi atât! Accidentul m-a făcut să deschid ochii: uite că există şi o parte bună.” Accidentul i-a permis lui George să vadă frumuseţea vieţii şi cât de important este să ne bucurăm de fiecare moment şi de fiecare lucru mic „Am înţeles cât de importantă e viaţa. Şi cât de puţine lucruri apreciem, de fapt. “
Daniela Bololoi - preşedinte Asociaţia Help Autism.”Din spirit de justiţie, mi-am dorit să fiu judecător aşa că am absolvit o facultate de drept, dar repede mi-am schimbat planul de viaţă când s-a născut Mălin - el este începutul poveştii mele şi al altor 350 de copii cu tulburări din spectrul autist pe care Help Autism îi ajută. Astăzi sunt mamă, preşedinte al Asociaţiei Help Autism, psiholog clinician, psihoterapeut şi analist comportamental în curs de acreditare internaţională. Şi sunt o norocoasă că pot contribui la sute de poveşti rescrise în bine de peste 6 ani încoace”.
Corina Neagu - HR Advisor, Trainer & Recruiter.“M-am născut într-o zi frumoasă de iarnă, pe 18 februarie 1976, sub semnul unei zodii norocoase, zic eu. Era cât pe ce să mă nasc în troleibuz, dar mama a ajuns cu bine la maternitate. Sunt absolventă de Drept, am iubit legea şi corectitudinea de mica, fiind crescută în acest spirit de doi părinţi minunaţi. M-am specializat în legislaţia muncii, m-am acreditat international în HR la Chartered Institute of Personnel Development din Marea Britanie. Nu am ales eu să lucrez în Resurse Umane, domeniul m-a ales pe mine şi cred că a fost în beneficiul ambelor părţi. În ultimii 15 ani am acoperit toate ariile HR-ului.Sunt foarte pasionată de oameni, interesată de noutate, îmi plac provocările şi sunt duşmanul declarat al rutinei. Mă regăsesc în tot ce este frumos şi bun şi îmi place să iau un proiect de la zero şi să-l văd cum creşte. Sunt prin definiţie un formator, de aceea mi se pare că a educa şi a fi alături de oameni este ceva absolut normal”.
Daniel Osmanovici - prezentator TV.“Sunt tată a doi copii, sunt familist, sunt maratonist, sunt biciclist, sunt călător, sunt prezentator TV, sunt recordman, sunt persoană publică şi abia sunt la jumătatea vieţii. Cea mai mare realizare sunt cei doi copii, de aici şi datorită lor viaţa mea arată aşa cum arată la acest moment. Cum arată? A fi prezentator este extrem de ciudat ...nu poţi ascunde nimic, eşti mereu sub o mare lupă şi eşti mereu printre oameni, deci eşti expus mereu criticilor sau laudelor. Totuşi, aşa pot face lucruri extraordinare - 37 de ore în direct pentru o cauză nobilă, pentru Kassandra Rotariu, ceva nemaifăcut în lumea asta, aşa poţi să aduci mai mulţi oameni alături de cauze care ajută, care dezvoltă, care salvează. Sunt recordman ...pentru unii că am doi copii, pentru alţii pentru că alerg 42 de kilometri, pentru alţii pentru că am prezentat cel mai lung buletin meteo din istorie…”
Ioana Maria Lupaşcu - solistă Filarmonica Paul Constantinescu Ploieşti. Pianist concertist, Ioana a fost numită de presă drept o forţă a tinerei generaţii de muzicieni. A studiat în Italia cu unul dintre cei mai mari pianişti ai lumii, Lazar Berman, a cantat pe scene din toată Europa, a colaborat atât cu muzicieni de marcă dar şi cu actori celebri precum Ion Caramitru, Daniela Nane, George Banu, Constantin Chiriac, Piotr Adamczyck sau Richard McCabe. A lansat doua cd-uri, a publicat un roman, compune muzică pentru documentare TV şi este adesea invitată în jurii ale concursurilor de muzică.
Laura Dragomir este speaker şi Moderator TV, trainer Comunicare şi Public Speaking. Are o carieră de peste 20 de ani în televiziune iar expertiza în comunicare vine cu precădere din poziţiile ocupate de top moderator TV unde a analizat mediul de business local şi internaţional, politicile economice externe sau cele de antreprenoriat. A fost corespondent la evenimente economice în ţară şi strainătate şi key oppinion speaker. Pe lângă emisiunile pe care le realizeaza, Laura antrenează în Managementul Comunicării, CEO, top & middle management, echipe de jurnalişti, medici, avocaţi ş.a.
Thea Haimovitz. Fostă atletă de performanţă, încă participă la competiţii şi crede cu tărie ca sportul este sursa primordială de sănătate şi baza stărilor de fericire. Crede în orice înseamnă transformare şi datorită acestui fenomen de transformare, crede mult în a doua şi a treia şansă. Crede în reversibilitate – inclusiv în reversibilitatea vârstei - şi mai crede în tinereţe fără bătrâneţe. Efectele înaintării în vârstă există fără nicio îndoială, dar ele trebuiesc transformate de atitudinea noastră într-o experienţă şi în inţelepciune, nu în durere. Consideră că fiinţa umană trebuie să-şi încheie ciclul vieţii, în starea cea mai echilibrată, fericită şi sănătoasă cu putinţă. Locuieşte în Israel şi în ultimii 8 ani a optat să-şi împartă timpul între Israel şi România datorită clinicii medicale - laborator pe care o conduce în Bucureşti. Vindecă acneea, şi sunt foarte buni pe acest domeniu: modul lor de a investiga complex şi a trata acneea interdisciplinar este unic în România.
Alex Gavriliu.“Numele meu este Alex, dar ce sunt cu adevarat caut încă. Am copilărit la ţară şi prima meserie pe care m-am gândit să o fac a fost medic veterinar. Dar nu mi-a plăcut şi am dat la Facultatea de Drept. Nici asta nu era însă pentru mine. Totuşi, am terminat facultatea şi am lucrat ca fotograf 4 ani cât am fost student. Apoi, în Bucureşti, m-am angajat la o agenţie imobiliară, cu gândul de a învăţa meseria şi a-mi deschide propria agenţie. Şi asta am făcut. Din 2006 până în 2013 am făcut imobiliare. Pentru bani. În 2009 mi-am dat seama că imobiliarele nu e viaţa mea şi am înţeles că eu mă simt cel mai bine în preajma oamenilor. Aşa m-am hotărât să fac formarea în coaching full time. Asta e meseria mea”.
Radu Manuel-preot. Misiunea Fundaţiei Bucuria Ajutorului Filiala Urlaţi este sprijinirea persoanelor singure, copiilor şi familiilor aflate în situaţii de dificultate prin programe de asistenţă socială şi spirituală, care promovează dialogul şi solidaritatea socială, în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii şi a păstrării demnităţii umane. De la data înfiinţării, organizaţia a sprijinit peste 500 de beneficiari prin programele derulate: Acces la online şi pentru tine, Sprijin pentru scoală, Centrul de Găzduire pentru combaterea violenţei domestic Sf.Ap.Petru şi Pavel-Ciorani, Centrul de zi pentru copii-Urlaţi. În cadrul centrului de zi, peste 150 de elevi au beneficiat de servicii educaţionale şi mai mult de 100 dintre ei şi-au îmbunătăţit rezultatele şcolare.