Duminică, 24 noiembrie 2024 - 12:21:12
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

La revedere, rândunele!


17 octombrie 2017

Si din cuibul din balconul sau casa dvs. au început să plece rândunelele? Aceleasi, nu-i asa? Sunt acelea care au fost si anul trecut, si acum 2, 3, 4 ani … Nu vin prea de departe. Cel mult de la Ecuador … si nu folosesc nici radarul, nici busola, nici vreun alt mijloc de orientare in afara Soarelui si a pozitiei stelelor. Nimic, dar nimic nu-i fantastic ca revin cu precizie exact in acelasi cuib, in care si-au crescut puii in vara trecuta!?

Stiati insa ca o anume specie de randunele, Randunica de mare arctica, detine “recordul mondial” absolut in randul pasarilor migratoare? Ea parcurge in fiecare an peste 20.000 km, respectiv, aproape echivalentul distantei dintre Antarctica si polul Nord! Ce resorturi misterioase si ascunse insa noua, oamenilor, determina aceste uimitoare migratii de mi si mii de kilometri? Sa fie oare vorba doar de necesitatea organica, simpla, de a scapa de frig si a gasi mai lesne hrana necesara?

Cercetari de data recenta arata ca, ceea ce declanseaza migratiile de toamna si de primavara ar fi efectele biologice ale duratei zilei asupra fiintelor vii: actionand asupra hipofizei si epifizei lor, aceasta determina la pasari o agitatie crescanda, pana in mommentul pornirii in marea aventura. Ele se pregatesc, de altfel, din timp, acumuland straturi succesive de grasime. Asa se face ca, in momentul in care traverseaza oceanul, unele pasari mici dispun de o rezerva de “carburant” suficienta pentru 105-115 ore de zbor neintrerupt!

Alte cercetari minutioase ale unor ornitologi de renume au demonstrat de curand ca, in afara Soarelui, a stelelor si a reperelor geografice (munti, cursuri de apa etc.), pasarile se orienteaza si dupa un camp magnific uimitor, ce le indica directia cea mai dreapta, asa cum acul busolei indica marinarului in furtuna drumul spre tarmul dorit (harta ataşată arată traseul pe care-l parcurg).

Si mai au o capacitate uimitoare aceste pasari migratoare. Nu numai ca reactioneaza la schimbarile vremii, chiar inainte ca un semn vizibil sa le anunte, ele sunt in stare sa auda si infrasunete, vibratii cu o frecventa foarte scazuta si care parcurg mari distante in atmosfera!

Ceea ce l-a facut pe un mare ornitolog – pus sa raspunda la intrebarea: “De ce migreaza pasarile … migratoare?” sa afirme: “Pasarile nu traiesc in aceeasi lume senzoriala cu noi. Ele aud, vad si simt o lume mult mai vasta ca a noastra.”

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 noiembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro