Sâmbătă, 21 iulie 2018 - 8:37:07
EUR
EURO = 4.6541 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 4.0032 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Compozitorul Paul Constantinescu, omagiat la Ploieşti


21 decembrie 2017În ciuda stării sale precare de sănătate, prof. dr.Alexandru I. Bădulescu –  (89 de ani în februarie 2018) - a ţinut să fie prezent la In Memoriam „PAUL CONSTANTINESCU„ (54 de ani de la trecerea în eternitate), Eveniment a fost găzduit de Muzeul care-i poartă numele, instituţie muzicală de prestigiu a municipiului nostru, înfiinţată ing. Chimist Eleonora Constantinescu – cumnata compozitorului - cea care, în vara anului 1993, a donat staului, respectiv Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova,  casa-proprietate a familiei Constantinescu – monument istoric şi de arhitectură, împreună cu un valoros patrimoniu, format din piese de mobilier, un consistent fond documentar din viaţa si opera compozitorului Paul Constantinescu. El a locuit şi creat o bună parte din viaţa sa in acest edificiu, despre care conducerile Consiliului judeţean Prahova şi a Muzeului judeţean ar trebui să se ocupe de unele reparaţii interioare şi exterioare - la acoperiş mai ales, semnele ploilor fiind vizibile pe tavanul casei-muzeu.

La această comemorare au participat numeroşi prieteni statornici ai Muzeului memorial. Evenimentul a cuprins o slujbă de pomenire, oficiată de preoţii Ştefan Muşat şi Gheorghe Diţu, după care celebrul nostru concitadin Paul Constantinescu a fost prezentat pe larg, de cine altul decât...prof.dr.Al.I.Bădulescu, conducătorul Muzeului.

De asemenea, s-au rostit alocuţiuni referitoare la marele muzician nemuritor şi s-au depus flori la bustul acestuia, aflat in curtea Muzeului. Nu înainte de o audiţie muzicală: ”Fragmente din Oratoriul Bizantin de Crăciun” (70 de ani de la prima audiţie) şi ”Noapte de Decembrie”- concert de colinde şi poezii.

Paul Constantinescu, născut în Ploiesti, la 30 iunie 1909 şi decedat în Bucuresti, la 20 decembrie 1963 a fost un compozitor român, membru corespondent (1963) al Academiei Române şi Profesor la Conservatorul de muzică "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti. El a fost un talent artistic cu certe aptitudini şi faţă de literatură (poezie), artă plastică (desen, caricatură), cinematografie (operatorie). A manifestat o constantă preocupare faţă de folclor şi melosul bizantin, transformându-se dintr-un cercetător pasional într-un creator de forme sonore novatoare, originale. Contrar generaţiei anterioare ce şi-a făcut studiile peste hotare, Constantinescu s-a călit la flacăra unor pedagogi de vocaţie din ţară, reuşind să-şi apropie sursele de inspiraţie din solul natal, chiar de la debutul creator.

Studiile muzicale le-a început la Ploieşti în 1919, după care le-a continuat la Conservatorul din Bucureşti (1929-1933), având ca profesori pe Mihail Jora (armonie, compoziţie, contrapunct), Constantin Brăiloiu (Istoria muzicii), Dimitrie Cuclin (estetica muzicală). Din 1933 şi până în 1935 şi-a perfecţionat studiile muzicale la Viena cu Franz Schmidt, Joseph Marx (compoziţia).

A fost profesor de armonie, contrapunct şi compoziţie la Academia de muzică religioasă, apoi la Şcoala de muzică militară şi la Conservatorul din Bucureşti. .Paul Constantinescu a avut o activitate multilaterală în calitate de violinist, dirijor, compozitor, profesor, 18 ani la rând fiind profesor de armonie la Conservatorul din Bucureşti. A întreprins culegeri de folclor, a susţinut prelegeri, conferinţe, emisiuni de radio şi televiziune. A fost consilier pentru secţia de cinematografie în Ministerul Propagandei Naţionale din Bucureşti şi la Radiodifuziunea Română.

Întreaga sa creaţie arată orientarea spre valorificarea valenţelor folclorului şi ale melosului psaltic, bizantin. A compus, practic, în toate genurile muzicii clasice, de la operă la lied, de la balet la simfonie, de la muzică de film la oratoriu.

Muzică de teatru liric: O Noapte furtunoasă, operă comică în 2 acte; Meşterul Manole, operă în 3 acte, pe un libret de Mircea Streinul; Nuntă în Carpaţi, poem coregrafic; Pană Lesnea Rusalim, operă.

Muzică simfonică: Suita românească, Simfonieta,  Simfonia a I-a, Variaţiuni libere asupra unei melodii bizantine din secolul XIII, pentru violoncel şi orchestră, Concert pentru pian şi orchestră,  Concertul pentru orchestră de coarde,  Concert pentru vioară şi orchestră, Concert pentru harpă şi orchestră, Triplu concert pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră, Simfonia ploieşteană.

De asemenea, a compus Muzică vocal-simfonică, Muzică de cameră, Muzică pentru pian, Muzică corală – printre care 4 madrigale pe versuri de Mihai Eminescu, Muzică vocală, Muzică de film: O noapte furtunoasă, O scrisoare pierdută, Moara cu noroc.

În memoria sa, la Ploiesti, se organizează, anual, Concursul naţional de interpretare şi creaţie muzicală „Paul Constantinescu” - pentru elevi, studenţi şi absolvenţi, cu următoarele secţii: pian, vioară, canto, compoziţie.

În 28 mai 2009, lui Paul Constantinescu i s-a acordat, post-mortem, titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului  Ploieşti, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la naştere, pentru contribuţia deosebită adusă la îmbogăţirea zestrei de valori muzicale a municipiului Ploieşti, precum şi pentru promovarea imaginii oraşului, prin creaţia sa componistică, pe plan naţional şi internaţional.

 
 
 
 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(545 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:loading...
Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookScoala de Arte Frumoase Ploiesti

Siteuri profesionale la preturi incredibil de mici

Cristi Cimpeanu foto

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Vaccinurile salveaza vietiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Persoana iubita ar putea sa interpreteze gresit dorinta dumneavoastra de a avea mai multa libertate de miscare. Prin urmare, eastrolog.ro va sfatuieste sa va exprimati cat mai clar ideile, ca sa evitati o neintelegere cu consecinte neplacute. In plan profesional si in afaceri, va sfatuim sa va abtineti de la actiuni speculative, fiindca este posibil ca intuitia sa va insele. taur In prima parte a zilei este posibil sa aveti dificultati de comunicare, din cauza carora relatiile cu cei din jur pot avea de suferit. Se pare ca resimtiti oboseala acumulata in ultima perioada. N-ar strica sa va odihniti mai mult. Daca se iveste ocazia sa participati la o intrunire cu persoane apropiate impreuna cu persoana iubita, va recomandam sa profitati.
GEMENI RAC
gemeni Este posibil ca relatia cu partenerul de viata sa aiba de suferit din cauza unor neintelegeri de moment. Pentru a evita o cearta, eastrolog.ro va recomanda sa va pastrati calmul si sa fiti cat mai diplomat. In a doua parte a zilei, sfaturile unui barbat va pot ajuta sa depasiti mai usor momentele tensionate si sa restabiliti armonia in camin rac Este posibil sa constatati ca o afacere in care v-ati pus mari sperante nu merge asa cum v-ati dorit si nu produce beneficii pe masura asteptarilor. Azi eastrolog.ro va recomanda sa nu va asumati niciun risc, pentru ca va puteti alege cu pagube importante. In familie, va sfatuim sa va temperati impulsivitatea si sa evitati discutiile in contradictoriu. In partea a doua a zilei este posibil sa primiti oaspeti din alta localitate, care va aduc o veste buna.
LEU FECIOARĂ
leu In prima parte a zilei este posibil sa faceti o scurta calatorie in interes personal. Va sfatuim sa fiti foarte atent la acte si la bagaje, pentru ca exista riscul sa pierdeti ceva. Sunt sanse sa vi se propuna o colaborare tentanta. Sfatul eastrologului este sa nu va grabiti sa decideti azi. Ar fi bine sa luati in considerare timpul liber de care dispuneti si sa va consultati cu partenerul de viata fecioara In prima parte a zilei este posibil sa fiti cam confuz si nehotarat si sa intampinati dificultati in comunicarea cu cei din jur. Va sfatuim sa nu va implicati mai multe activitati in acelasi timp, pentru ca riscati sa nu le duceti la bun sfarsit si chiar sa faceti greseli costisitoare. Dupa-amiaza sunt sanse sa va reveniti din starea de confuzie si sa petreceti momente placute in mijlocul familiei.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Azi este posibil sa aveti dificultati de comunicare si, prin urmare, sa apara neintelegeri cu colegii sau chiar cu familia. Recomandarea eastrolog.ro este sa amanati discutarea chestiunilor importante, iar pe cele care nu suporta amanare sa le abordati cu multa atentie. S-ar putea sa va simtiti obosit si sa va ganditi sa renuntati la o calatorie planificata impreuna cu partenerul de viata scorpion Daca reusiti sa va temperati spiritul critic, azi puteti avea realizari importante si castiguri pe masura. Fiindca exista riscul sa declansati o cearta, eastrolog.ro va sfatuieste sa aveti grija cum vorbiti cu partenerul de viata si cu persoanele mai varstnice. In a doua parte a zilei este posibil sa fiti cautat de un prieten care v-a pregatit o surpriza placuta.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti posibilitatea sa incepeti o afacere la care va ganditi de multa vreme. Nu va lipsesc ideile, iar cu banii va puteti descurca usor. Dupa-amiaza s-ar putea sa va intalniti cu prietenii, dar exista riscul ca membrii familiei sa va reproseze ca ii neglijati. Va recomandam sa fiti cat mai diplomat in relatia cu persoana iubita. capricorn La locul de munca sau in afaceri, aveti tendinta de a deveni impulsiv si de a va pierde rabdarea destul de repede, riscand sa tensionati relatiile cu colegii sau cu partenerii. In a doua parte a zilei este posibil sa fiti invitat la o intrunire la care partenerul de viata nu ar vrea sa mergeti. Eastrolog.ro va sfatuieste sa dati dovada de flexibilitate si sa cautati o solutie de compromis. Nu este exclus sa vi se reproseze ca aveti obiceiul sa faceti numai ce va convine.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator S-ar putea ca partenerul de viata sa va reproseze ca nu va ocupati suficient de problemele familiei. Cu rabdare si tact, puteti evita o cearta. In plan profesional sau in afaceri, ar fi bine sa fiti cat mai prudent. Nu este exclus sa va confruntati cu probleme juridice. pesti Este posibil sa renuntati la plecarea intr-o calatorie, din cauza unei neintelegeri cu partenerul de viata. Chiar daca sunteti convins ca aveti dreptate, va sfatuim sa fiti diplomat pentru a evita o cearta. In activitatea profesionala este posibil sa resimtiti o stare de oboseala si sa nu fiti in cea mai buna forma intelectuala. Ar fi bine sa va limitati la activitati de rutina.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 iulie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro