Sâmbătă, 24 martie 2018 - 12:01:57
EUR
EURO = 4.6651 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 3.7841 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Compozitorul Paul Constantinescu, omagiat la Ploieşti


21 decembrie 2017În ciuda stării sale precare de sănătate, prof. dr.Alexandru I. Bădulescu –  (89 de ani în februarie 2018) - a ţinut să fie prezent la In Memoriam „PAUL CONSTANTINESCU„ (54 de ani de la trecerea în eternitate), Eveniment a fost găzduit de Muzeul care-i poartă numele, instituţie muzicală de prestigiu a municipiului nostru, înfiinţată ing. Chimist Eleonora Constantinescu – cumnata compozitorului - cea care, în vara anului 1993, a donat staului, respectiv Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova,  casa-proprietate a familiei Constantinescu – monument istoric şi de arhitectură, împreună cu un valoros patrimoniu, format din piese de mobilier, un consistent fond documentar din viaţa si opera compozitorului Paul Constantinescu. El a locuit şi creat o bună parte din viaţa sa in acest edificiu, despre care conducerile Consiliului judeţean Prahova şi a Muzeului judeţean ar trebui să se ocupe de unele reparaţii interioare şi exterioare - la acoperiş mai ales, semnele ploilor fiind vizibile pe tavanul casei-muzeu.

La această comemorare au participat numeroşi prieteni statornici ai Muzeului memorial. Evenimentul a cuprins o slujbă de pomenire, oficiată de preoţii Ştefan Muşat şi Gheorghe Diţu, după care celebrul nostru concitadin Paul Constantinescu a fost prezentat pe larg, de cine altul decât...prof.dr.Al.I.Bădulescu, conducătorul Muzeului.

De asemenea, s-au rostit alocuţiuni referitoare la marele muzician nemuritor şi s-au depus flori la bustul acestuia, aflat in curtea Muzeului. Nu înainte de o audiţie muzicală: ”Fragmente din Oratoriul Bizantin de Crăciun” (70 de ani de la prima audiţie) şi ”Noapte de Decembrie”- concert de colinde şi poezii.

Paul Constantinescu, născut în Ploiesti, la 30 iunie 1909 şi decedat în Bucuresti, la 20 decembrie 1963 a fost un compozitor român, membru corespondent (1963) al Academiei Române şi Profesor la Conservatorul de muzică "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti. El a fost un talent artistic cu certe aptitudini şi faţă de literatură (poezie), artă plastică (desen, caricatură), cinematografie (operatorie). A manifestat o constantă preocupare faţă de folclor şi melosul bizantin, transformându-se dintr-un cercetător pasional într-un creator de forme sonore novatoare, originale. Contrar generaţiei anterioare ce şi-a făcut studiile peste hotare, Constantinescu s-a călit la flacăra unor pedagogi de vocaţie din ţară, reuşind să-şi apropie sursele de inspiraţie din solul natal, chiar de la debutul creator.

Studiile muzicale le-a început la Ploieşti în 1919, după care le-a continuat la Conservatorul din Bucureşti (1929-1933), având ca profesori pe Mihail Jora (armonie, compoziţie, contrapunct), Constantin Brăiloiu (Istoria muzicii), Dimitrie Cuclin (estetica muzicală). Din 1933 şi până în 1935 şi-a perfecţionat studiile muzicale la Viena cu Franz Schmidt, Joseph Marx (compoziţia).

A fost profesor de armonie, contrapunct şi compoziţie la Academia de muzică religioasă, apoi la Şcoala de muzică militară şi la Conservatorul din Bucureşti. .Paul Constantinescu a avut o activitate multilaterală în calitate de violinist, dirijor, compozitor, profesor, 18 ani la rând fiind profesor de armonie la Conservatorul din Bucureşti. A întreprins culegeri de folclor, a susţinut prelegeri, conferinţe, emisiuni de radio şi televiziune. A fost consilier pentru secţia de cinematografie în Ministerul Propagandei Naţionale din Bucureşti şi la Radiodifuziunea Română.

Întreaga sa creaţie arată orientarea spre valorificarea valenţelor folclorului şi ale melosului psaltic, bizantin. A compus, practic, în toate genurile muzicii clasice, de la operă la lied, de la balet la simfonie, de la muzică de film la oratoriu.

Muzică de teatru liric: O Noapte furtunoasă, operă comică în 2 acte; Meşterul Manole, operă în 3 acte, pe un libret de Mircea Streinul; Nuntă în Carpaţi, poem coregrafic; Pană Lesnea Rusalim, operă.

Muzică simfonică: Suita românească, Simfonieta,  Simfonia a I-a, Variaţiuni libere asupra unei melodii bizantine din secolul XIII, pentru violoncel şi orchestră, Concert pentru pian şi orchestră,  Concertul pentru orchestră de coarde,  Concert pentru vioară şi orchestră, Concert pentru harpă şi orchestră, Triplu concert pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră, Simfonia ploieşteană.

De asemenea, a compus Muzică vocal-simfonică, Muzică de cameră, Muzică pentru pian, Muzică corală – printre care 4 madrigale pe versuri de Mihai Eminescu, Muzică vocală, Muzică de film: O noapte furtunoasă, O scrisoare pierdută, Moara cu noroc.

În memoria sa, la Ploiesti, se organizează, anual, Concursul naţional de interpretare şi creaţie muzicală „Paul Constantinescu” - pentru elevi, studenţi şi absolvenţi, cu următoarele secţii: pian, vioară, canto, compoziţie.

În 28 mai 2009, lui Paul Constantinescu i s-a acordat, post-mortem, titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului  Ploieşti, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la naştere, pentru contribuţia deosebită adusă la îmbogăţirea zestrei de valori muzicale a municipiului Ploieşti, precum şi pentru promovarea imaginii oraşului, prin creaţia sa componistică, pe plan naţional şi internaţional.

 
 
 
 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(542 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu foto

Vaccinurile salveaza vietiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Configuratia astrala a zilei nu este favorabila afacerilor si nici intalnirilor cu prietenii sau calatoriilor in interes personal.In schimb, nu se intrevad probleme deosebite in relatiile cu partenerul de viata si cu familia. In a doua parte a zilei este posibil sa primiti vesti sau musafiri de departe. Va sfatuim sa nu neglijati odihna. taur In prima parte a zilei este posibil sa aveti o discutie aprinsa cu un barbat.Fiindca aveti tendinta sa deveniti irascibil si riscati sa aveti reactii necontrolate fata de colegi si de membrii familiei, eastrolog.ro va recomanda sa va temperati nervozitatea.Un prieten v-ar putea da un sfat util pentru a evita o incurcatura juridica.
GEMENI RAC
gemeni La locul de munca este posibil ca seful sa isi descarce nervii pe dumneavoastra. Chiar daca va considerati nedreptatit, va sfatuim sa fiti prudent si sa evitati o discutie aprinsa.Ar fi bine sa va petreceti seara impreuna cu familia, in intimitatea caminului.Discutand cu partenerul de viata, puteti rezolva o problema financiara care va preocupa de ceva vreme. rac In prima parte a zilei s-ar putea sa fiti indispus si chiar pesimist, probabil din cauza unei dificultati banesti. Eastrolog.ro va sfatuieste sa nu va lasati demoralizat, fiindca sunt sanse sa primiti o mana de ajutor de la un prieten. In activitatea profesionala si in afaceri ar fi bine sa amanati rezolvarea problemelor dificile, fiindca sansele de reusita sunt destul de mici azi.De asemenea, este indicat sa evitati orice fel de speculatii.
LEU FECIOARA:
leu Se pare ca aveti de facut mai multe drumuri scurte in interes profesional sau de afaceri. S-ar putea sa intampinati diverse dificultati, probabil birocratice. Nu este o zi buna pentru a incepe proiecte sau afaceri noi, fiindca exista riscul sa faceti greseli si sa suferiti pierderi. Eastrolog.ro va recomanda sa amanati rezolvarea problemelor delicate, care necesita capacitate de concentrare, si sa va limitati la activitati de rutina. fecioara In prima parte a zilei s-ar putea sa fiti dezamagit si nelinistit din cauza unor probleme de familie. O discutie sincera cu partenerul de viata s-ar putea dovedi foarte utila. Va sfatuim sa fiti atent la documente si la bani, fiindca astazi exista riscul sa pierdeti sau sa rataciti portofelul, geanta cu acte etc.Seara este favorabila relaxarii impreuna cu cei apropiati, dar ar fi bine sa nu aduceti vorba despre chestiuni controversate
BALANTA: SCORPION
balanta La locul de munca sau in afaceri s-ar putea sa va enervati din cauza unor incurcaturi neprevazute. Aveti numai de castigat daca va pastrati calmul si analizati situatia la rece.Un superior ierarhic sau un partener de afaceri ar putea sa va faca reprosuri nemeritate. Eastrolog.ro va sfatuieste sa nu ripostati.Nu este momentul sa faceti planuri de viitor. scorpion In prima parte a zilei s-ar putea sa nu fiti foarte sociabil si sa nu va simtiti in cea mai buna forma. Este de preferat sa amanati eventualele calatorii planificate pentru azi si sa evitati speculatiile, fiindca exista un risc mare de incurcaturi si de pierderi financiare.In relatia cu partenerul de viata va sfatuim sa fiti intelegator si sa evitati discutiile pe subiecte sensibile.
SAGETATOR: CAPRICORN
sagetator La locul de munca nu este momentul sa va revendicati drepturile, fiindca este putin probabil sa aveti succes. Va sfatuim sa amanati deciziile importante, avand in vedere ca astazi capacitatea de concentrare este redusa. In familie, daca dati dovada de diplomatie si calm, puteti sa evitati o cearta si sa petreceti o seara relaxanta capricorn In prima parte a zilei este posibil sa survina evenimente neprevazute care va determina sa va schimbati programul. S-ar putea ca un prieten sa va propuna o afacere care v-ar ajuta sa va redresati financiar. In contextul astral dificil de azi, eastrolog.ro va recomanda sa nu luati decizii pripite.
VARSATOR: PESTI:
varsator In plan profesional sau in afaceri, s-ar putea sa nu reusiti sa terminati la timp o lucrare. Eastrolog.ro va sfatuieste sa evitati confruntarile cu colegii.Sunt sanse sa va faceti remarcat in societate prin ideile dumneavoastra originale.Relatia cu partenerul de viata parcurge o perioada favorabila si aveti posibilitatea sa petreceti o seara relaxanta impreuna. pesti In prima parte a zilei, tensiunile din jur par sa nu va afecteze. Mai mult, aveti posibilitatea sa aplanati un potential conflict intre doi colegi de munca sau parteneri de afaceri.Va sfatuim sa acordati mai multa atentie problemelor de familie, fiindca altfel riscati sa vi se reproseze ca nu va implicati suficient.Este indicat sa cititi cu atentie orice document pe care il semnati azi, fiindca s-ar putea sa contina capcane ascunse
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 martie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro