Vineri, 19 aprilie 2024 - 7:34:07
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Romeo şi Julieta, la Mizil, un festival literar pentru românii de pretutindeni


31 octombrie 2013

Festivalul Literar Internaţional „Romeo şi Julieta la Mizil”, ajuns la ediţia a VII-a, organizat de fundaţia culturală omonimă, în parteneriat cu Liceul teoretic ”Grigore Tocilescu”, este o manifestare de prim rang, fiind inclusă în calendarul Ministerului Educaţiei Naţionale şi susţinută de Radio România Actualităţi. Cordonatori : prof. Laurenţiu Bădicioiu şi Victor Minea.

La acest prestigios Festival – denumit astfel datorită scriitorului mizilean George Ranetti, care a scris şi publicat, în 1907, satira politică ”Romeo şi Julieta” la Mizil - pot participa români de pretutindeni, indiferent dacă sunt debutanţi sau scriitori consacraţi. Pentru cele doua secţiuni, Poezie şi Epigramă, organizatorii oferă premii de 4000 de lei. Înscrierile se primesc până la data  de 31 decembrie 2013.

Inscrierea se face pe www.romeojulietalamizil.ro , unde concurenţii trebuie să trimită 4 epigrame sau 4 poezii. Din cele 4 epigrame, una se va referi la Mizil.

Premierea va avea loc pe 25.01.2014, la Mizil.

Pentru actuala ediţie a Festivalului, invitaţi de onoare sunt: Daniel Cristea Enache si Dan C. Mihăilescu. Printre personalităţile care vor fi prezente se numără: academicienii Nicolae Dabija, Solomon Marcus şi Eugen Simion, Ecaterina Andronescu, Mircea Ionescu Quintus, Sorin Roşca Stănescu, Corneliu Leu, George Stanca, Radu Gologan, Lucia Olaru Nenati.

La ediţiile precedente s-au înscris circa 2000 de concurenţi, veniţi din: Albania, Anglia, Belgia, Bulgaria, Canada, Elveţia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Macedonia, România, R. Moldova, Serbia, Scoţia, Siria, Spania, Ucraina, SUA.

Câştigătorii editiei de anul trecut, prezenţi cu toţii la festivitatea de premiere, au fost: Ion Diviza, din Chişinău, Grigore Chitul, din Bistriţa şi Florian Abel, din Grindu, Ialomiţa - la Epigramă ,iar la Poezie: Marius Grama, din Galaţi, Raluca Dumitran, din Câmpina şi Cezar Ciobaca, din Botoşani.

Poetul N. Dabija (R.Moldova) despre Festival (2012): „Mizilul a fost, timp de câteva zile, capitala Poeziei Româneşti. Nichita Stănescu spusese odată: În materie de poezie, România este un mare imperiu. Mizilul e o urbe care face parte din acest imperiu şi l-aş numi în context un oraş imperial. Aici, dimensiunea lui sufletească importă cel mai mult. Auzisem despre Emil Proşcan - primarul inimos de la Mizil, aflasem despre bustul poetului Adrian Păunescu, ştiam că Vieru descălecase de mai multe ori în această localitate, multe dintre epigramele premiate la alte ediţii ale Festivalului „Romeo şi Julieta la Mizil” le-am publicat în saptamanalul „Literatura şi arta” de la Chişinău. De aceea, la ediţia din acest an a Festivalului, la care am participat pentru prima dată, anul trecut,am avut mai degrabă impresia că m-am reîntâlnit cu el. De asemenea, m-a bucurat faptul că Marele Premiu i-a revenit unui basarabean de-al meu: Ion Diviza. Dumnezeu, când fusese copil/ Şi i se făcuse dor de o minune/ A creat cerurile de la Mizil,/ Cele mai albastre din lume”.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro