Vineri, 19 aprilie 2024 - 10:21:31
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Disputa Ponta-Băsescu pe tema participării la Consiliul European, tranşată de CCR


9 iulie 2014

Disputele dintre premier şi preşedinte legate de participarea la Consiliul European ar putea fi tranşate azi. Curtea Constituţională discută sesizarea lui Victor Ponta privind reprezentarea statului român la Bruxelles.

Premierul Victor Ponta a mers, miercuri, la Curtea Constituţională pentru a-şi susţine punctul de vedere în cazul sesizării privind conflictul juridic de natură constituţională dintre Executiv şi Preşedinţie, referitor la reprezentarea României la Consiliul European din iunie. 
 
Curtea Constituţională ia în discuţie, miercuri, sesizarea formulată de premierul Victor Ponta în care solicită să fie constatată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedinte, să se constate că acest conflict este generat de acţiunile concrete ale preşedintelui prin care îşi "arogă atribuţii şi competenţe" care, potrivit Constituţiei, aparţin Guvernului şi să stabilească faptul că preşedintele trebuia să-i delege prim-ministrului atribuţia de reprezentare a României la reuniunea Consiliului European din 26 iunie 2014.
 
În sesizarea făcută la CCR, premierul Victor Ponta nu contestă dreptul preşedintelui de a reprezenta ţara la reuniunile Consiliului, ci doar modul arbitrar în care Traian Băsescu a ales să colaboreze cu Parlamentul şi Guvernul. 

Premierul Victor Ponta a transmis în 24 iunie Curţii Constituţionale scrisoarea în care îl reclamă pe preşedintele Traian Băsescu pentru faptul că nu l-a lăsat să reprezinte România la reuniunea Consiliului European din iunie.
 
La consiliului din 26-27 iunie, Traian Băsescu nu l-a lăsat pe Victor Ponta să participe şi a argumentat că doreşte să semneze acordul de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. 
 
Preşedintele Traian Băsescu declara, în 23 iunie, că va participa la Consiliul European din 26-27 iunie, având în vedere obligaţiile constituţionale, hotărârea CC, dar şi tematica reuniunii, căreia, datorită experienţei în probleme europene, îi va "face faţă mult mai bine".

Şeful statului preciza că i-a răspuns premierului Victor Ponta că nu îi dă mandat să participe la Consiliul European din 26-27 iunie şi că va participa el.  El a adăugat: "Am avut cu dânsul o experienţă, când l-am trimis la Consiliul pe Energie şi nu a putut susţine Nabucco".


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro