Luni, 22 iulie 2024 - 6:57:39
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Valeriu Zgonea, pus sub control judiciar pentru trafic de influenţă, în urma audierii la DNA Ploieşti


16 februarie 2017

Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA Ploieşti, pentru trafic de influenţă, el fiind acuzat că a intervenit la funcţionari publici pentru ca o rudă a fostului consilier judeţean de la CJ Buzău Dumitru Dobrică să fie numită preşedinte al Centrului Naţional de Management pentru Societatea Informaţională şi ulterior subsecretar de stat. Zgonea ar fi primit în schimb o excursie la Viena şi contravaloarea unor ”cheltuieli legate de construirea unei case de vacanţă în judeţul Covasna”, valorea totală a acestora fiind de aproximativ 52.000 de lei.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi controlul judiciar pentru 60 de zile faţă de Valeriu Ştefan Zgonea, vicepreşedinte în perioada 2010-2012 şi ulterior preşedinte al Camerei Deputaţilor în legislatura 2012-2016, pentru trafic de influenţă.

Totodată, s-a dispus urmărirea penale faţă de Dumitru Dobrică, consilier judeţean la Consiliului Judeţean Buzău, în perioada iunie 2004-decembrie 2013, şi administrator/acţionar al unei societăţi comerciale, pentru cumpărare de influenţă.

În cursul lunii iulie 2012, Valeriu Zgonea a fost numit în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

”În acest context, începând cu luna iulie 2012, suspectul Dobrică Dumitru i-a promis inculpatului Zgonea Valeriu Ştefan, iar acesta din urmă a acceptat foloase necuvenite în schimbul intervenţiei pe lângă funcţionarii publici asupra cărora a lăsat să se creadă că are influenţă, în vederea numirii unei rude a lui Dobrică Dumitru într-o importantă funcţie publică”, arată DNA.

Zgonea a primit de la Dumitru Dobrică Dumitru foloase necuvenite în valoare de aproximativ 52.000 de lei, ”reprezentând contravaloarea unor servicii de turism - excursie de patru zile la Viena între 16 şi 19 mai 2013 - şi cheltuieli legate de construirea unei case de vacanţă în judeţul Covasna”, precizează procurorii.

În 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea, persoana respectivă a fost numită în funcţia de preşedinte al Centrului Naţional de Management pentru Societatea Informaţională din Ministerul pentru Societatea Informaţională, deşi nu avea pregătire de specialitate în domeniu. Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea, persoana respectivă şi-a păstrat funcţia la nivelul administraţiei publice centrale, fiind numită, în 23 ianuarie 2014, în funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Valeriu Zgonea a fost audiat, miercuri, aproximativ două ore şi jumătate la DNA Ploieşti.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 iulie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro